Rapița – una dintre cele mai importante plante tehnice de cultură din România în ultimii ani – a fost din nou „vedetă”, la una dintre cele mai mari reuniuni profesionale și promoționale din agricultură dedicată ei special, „Ziua rapiței 2013”. Manifestarea, una devenită tradițională, este organizată, an de an, de un distribuitor de talie din zona Moldovei de mașini agricole și pesticide, producător agricol și depozitar de cereale – compania Marsat Roman, distribuitor în județele Bacău, Neamț, Iași și Botoșani.
Lângă Roman, pe loturile demonstrative, s-a putut vedea de ce sunt în stare hibrizi de rapiță din generația 2012, furnizați de KWS, Biocrop, Bayer, și Maisadour. „A fost una dintre cele mai mari și mai reușite manifestări, cu peste 170 de participanți”- a apreciat directorul de vânzări pentru zona Nord-Est a KWS, dr. ing. Ioan Puiu. Evenimentul a fost, însă, și un bun prilej pentru a marca împlinirea a 22 de ani de activitate Marsat în zona Moldovei, moment la care vine și cu noutăți în paleta sa de oferte. „Recent – a spus președintele companiei, Vasile Balcan – am achiziționat fostul centru de semințe de la Roman. Vrem să readucem această unitate cel puțin la parametrii anilor ei de glorie. Există acolo o stație de condiționare foarte bună, iar suprafețele de depozitare și de producție au fost deja puse la punct. Astfel, vom putea veni cu mai multe servicii în întâmpinarea producătorilor agricoli, cum sunt cele de condiționare și de tratare a semințelor. Mai ales că reglementările în domeniu urmează să se înăsprească foarte mult.”
Cultura de rapiță se prezintă bine în acest an, dar nu la nivelul de performanță din alți ani. „Să nu uităm că am trecut printr-o toamnă dificilă – ne-a declarat Ioan Puiu. O toamnă secetoasă care, chiar de la semănat a influențat negativ cultura de rapiță. Situația se prezintă puțin diferit în funcție de zonele Moldovei, dar în general s-a înregistrat o ușoară diminuare a producției. KWS vine, însă, și pentru următorul sezon de cultură, cu noutăți la rapiță, cu hibrizi care să facă mai bune față condițiilor pedoclimatice ale zonei noastre.” La KWS, Programul de ameliorare a rapiței de toamnă a început din 1979. S-a ajuns la ridicarea potențialului de producție și a vigorii de creștere, a rezistenței la secetă sau la umidități excesive, a rezistenței la frig sau la alți factori de stres. „Obiectivele actuale – a precizat Ioan Puiu – sunt de a conferi hibrizilor noștri rezistență la principalele boli ale rapiței, dar și la erbicide, care să poată combate buruieni problemă precum rapița sălbatică sau muștarul”.
O problemă importantă pentru fermieri este și scăderea prețului la achiziția producției, la unele produse, față de acum 2 – 3 ani. „Dacă anul trecut vorbeam, la grâu, de 0,80 lei pe kilogram, acum nu se va trece de 0,65 de lei, la fel la orz, iar rapița este estimată la 0,15 lei” – a spus președintele Marsat. Această companie a anunțat, însă, că va oferi creditare pentru finanțarea culturilor de sezon: rapiță, grâu, orz sau orzoaică. (Petru DONE)
Lasă un răspuns