O privire patrunzatoare din care izvoraste, ca o marturie pentru vesnicie, o imagine a suferintei, pe care putini o pot intelege si, cu siguranta, mult mai putini, o pot purta pe cararile acestei vieti. Un piept incadrat de citeva distinctii si medalii, ce confera o aura de magistru al vietii din societatea romaneasca a veacului al XIX-lea. Chipul acesta, pictat exemplar de cine stie ce artist al timpului, este al episcopului Melchisedec Stefanescu, si se afla in muzeul Centrului Eparhial din Roman. Un portret impresionant, mare cit viata unui ierarh ce a scris istorie dupa istorie, ai carui ochi, privindu-i, iti dezvaluite ceva din adevarata existenta a unei personalitati bisericesti, culturale, politice, sociale si filantropice, deopotriva. Membru al Academiei Romane, considerat a fi, pentru lucrarile elaborate si munca depusa, “parintele” autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane, Melchisedec Stefanescu, este omagiat, an de an, de un deceniu, in Eparhia Romanului si Bacaului. Numele si memoria sa au revenit mai puternic in sfera vietii cultural-religioase, de cind, PS Episcop Ioachim Bacauanul a gasit de cuviinta sa-l cinsteasca, in fiecare an, inca de cind a fost ales arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului. In memoria acestuia a fost reinfiintata revista “Cronica Romanului” si infiintata Fundatia “Episcop Melchisedec Stefanescu”, sustinuta de majoritatea preotilor din eparhia Romanului si Bacaului. “Este un model pentru fiecare dintre noi, cler si credinciosi deopotriva”, explica PS Ioachim Bacauanul.
Anul acesta, dedicat Autocefaliei BOR de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe, a fost unul in care omagierea ilustrului ierarh s-a facut intr-un mod aparte. Au fost manifestari culturale si religioase, atit la Bacau, cit si la Roman.
Editia a X-a a Zilelor Melchisedec Stefanescu au debutat la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” din Bacau, in ziua de marti, 11 mai, cu un simpozion intitulat “Episcopul Melchisedec Stefanescu, “parintele” autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane”. Desfasurata in sala de conferinte a Muzeului de Istorie”, manifestarea, organizata de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, in colaborare cu institutia culturala mai sus amintita, a prezentat publicului prezent in sala, alcatuit din istorici, profesori, si elevi de la Colegiul National “Gh. Vranceanu”, Colegiul “Mihai Eminescu” si Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”, personalitatea complexa a marelui om care a coordonat si activatea Episcopiei Romanului. “Este pentru prima oara cind auzim de acest nume. Nu am stiut nimic despre el, pina azi”, au marturisit, la finalul intilnirii, atit elevii, cit si unii dintre adulti, prezenti in sala. Despre episcopul Melchisedec Stefanescu au vorbit prof. dr. Ioan Mitrea, protosinghel Pimen Costea, preot dr. Florin Tuscanu si prof. dr. Marius Iustina. Tot atunci a fost prezentata si cartea „Episcopul Melchisedec Ştefănescu – eminent ierarh, pedagog şi om de cultură”, de prof. Univ. Dr. Vasile Vaslie, recent aparuta la Editura Filocalia, cu binecuvintarea PS Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. Cei prezenti au fost invitati la vernisarea expozitiei ce cuprinde marturii documentare, cartea veche bisericeasca, obiecte de cult cu semnatura episcopului Melchisedec, lucrarile ale sale din fondul bibliotecii Centrului eparhial etc, atent selectate de pr. Florin Tuscanu.
Seria manifestarilor a continuat, dupa doua zile, cu organizarea, la Scoala nr. 5 din Roman, a unui concurs scolar interjudetean de eseuri religioase “Melchisedec Stefanescu, personalitate ecclesiala si culturala a Arhiepiscopiei Romanului”. Ultimele doua zile ale “Zilelor Episcop Melchisedec Stefanescu” au consemnat un adevarat festin cultural, derulat la Seminarul Teologic “Sf. Gheorghe” din Roman si Catedrala Arhiepiscopala “Sf. Cuv. Parascheva”. Mai intii a fost simpozionul, din sala de conferinte a Seminarului, institutie de invatamint teologic, a carei origine dateaza din vremea episcopului Melchisedec Stefanescu. Inivitat de onoare, IPS Arhiepiscop Casian al Dunarii de Jos, ierarh al unei eparhii al carei prim episcop a fost acelasi Melchisedec. Nimeni nu a simtit curgerea timpului, in timpul prelegerii sale. Plin de verva si vizibil cunoscator al subiectului, IPS Casian a vorbit cu documente ale epocii despre cine este si ce inseamna Melchisedec Stefanescu. A fost o alocutine dupa care multi s-au intrebat, oare ce-ar mai fi de spus. Din fericire pentru auditoriu, ati oaspeti de seama, prof. univ. dr. Tudor Ghideanu si prof. univ. dr. Vasile Vasile, autori a doua carti dedicate parintelui autocefalie, au reusit sa tina sus dimensiunea intilnirii. Nici eparhia Husilor nu a lipsit de la eveniment, prin prezenta inspectorului cultural, care a facut legatura intre Melchisedec Stefanescu si Episcopia Husilor. Gazda acestui simpozion, ca si coordonatorul manifestarilor din “Zilele Episcop Melchisedec Stefanescu”, a fost acelasi neobosit episcop Ioachim Bacauanul, cel care,la finalul intilnirii a acordat premii si cadouri copiilor premiati atit la concursul de eseuri religioase, cit si la Olimpiada Nationala de Religie.
Omagierea parintelui “autocefaliei” BOR s-a incheiat, asa cum este traditia si rinduiala ortodoxa, cu o slujba religioasa. Aceiasi doi ierarhi, IPS Casian si PS Ioachim Bacauanul, au oficiat, duminica, 16 mai, in catedrala arhiepiscopala “Sf.Cuv. Parascheva” slujba Sfintei Liturghii, alaturi de un sobor de preoti si diaconi. A urmat apoi o procesiune, alaturi de o multime de credinciosi, de la cathedrala la locul unde isi doarme somnul de veci, Melchisedec Stefanescu. Aici a fost oficiat un parastas urmat de ceremonia depunerii de coroane la mormintului marelui ierarh. Tot aici, s-a citit cuvintul pe care Episcopul Romanului Lucian Triteanul l-a rostit la implinirea a 50 de ani de la moartea lui Melchisedec Stefanescu, un cuvint a carui importanta si valoare au ramas inca actuale. “Trebuie continuata cinstirea acestui mare inaintas al nostru, care a iubit atit de mult Biserica Ortodoxa si poporul roman”, avea sa conchida IPS Arhiepiscop Casian, care a multumit PS Ioachim si colaboratorilor sai pentru modul in care fac vie prezenta lui Melchisedec Stefanescu in viata eparhiilor pe care acesta le-a pastorit de-a lungul vietii sale. (Pr. Constantin GHERASIM)
provincialul a zis
Dumnezeu sa-l ierte si sa-l pomeneasca printre sfintii sai dar…gata.Deja e exagerata straduinta autorului de a inocula in mintea cititorului..(putini citesc acest gen de articol).meritele sfintiei sale.Generatiile de azi nu-i intereseaza nici cat negru sub unghie cine a fost si ce-a facut Melchidesec,mai ales ca are nume evreu.Nu in acest mod va apropiati de generatiile de tineri care speram ca vor fi viitorii enoriasi.,ci mai degraba regandirea totala in relatia cu tinerii.Actualii enoriasi,cei pe care biserica ii prosteste incredibil de usor vor disparea in 15..20 de ani iar cei care vor veni sant generatia internet,care vor dori alceva.
rob netrebnic a zis
Tot respectul pt acest episcop. Ii apreciez efortul si stradania insa toata cinstea i-o dau lui Dumnezeu prin Isus Hristos. Si daca ma fac rob al neprihanirii, pot fi numai in Hristos, deci meritul este al Lui nu al meu. Si daca va slujesc voua este ca voi sa vedeti lumina si ca Tatal sa fie proslavit. Eu sunt doar o unealta, un bulgar de tarana, nu sunt nimic fara El. El este aurul. Dumnezeu da valoare si transformare fiintei noastre prin Hristos Fiul Sau. In ceea ce priveste slujirea, cred ca Dumnezeu trebuie sa aibe intaietate inainte de orice omagiere. Nu” hranim” intai firea, ci ommul din launtru, omul duhovnicesc! Crestini in Hristos TREZITI-VA!!!!
*** a zis
„4.Avem increderea aceasta tare in Dumnezeu, prin Hristos.5. Nu ca prin noi insine suntem in stare sa gandim ceva ca venind de la noi.Priceperea noastra dinpotriva, vine de la Dumnezeu.6. care ne-a facut in stare sa fim slujitori ai unui legamant nou, nu al literei, ci al Duhului; caci litera omoara, dar Duhul da viata.” II CORINTENI 3: 4,5,6
alt netrebnic a zis
Este al -5-lea articol despre acest episcop.Ma gandesc ca sant si alte lucruri de semnalat pentru cititori..mai exact pozitia BOR despre criza din Romania si dorinta Prefericitului de a continua cu orice pret constructia de biserici si …nimic despre restul.In vremuri grele preotii nu se gandesc decat sa-si umple buzunarul si burta.,iar prostimea sa faca rugaciuni si post.Comportamentul preotilor in slujbele de la pasti cand sub masca unor felicitari ..li s-au inmanat in plic hartia gata completata cu redirectionarea celor doi la suta din taxe catre biserica.Cum la noi numarul prostilor pe metru patrat este mare ..nu s-au gandit ca Smurdul care le salveaza vieti sau Crucea Rosie ..sant mai indicate decat buzunarul popii ..au dat banii la biserica.BRAVO..acum sa chemati popa la 112.