PS Ioachim Bacauanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, va oficia la Catedrala Arhiepiscopala “Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, duminica, 1 mai, slujba Sfintei Liturghii, alaturi de preotii consilieri si inspectori ai Centrului Eparhial de la Roman, in prezenta credinciosilor care vor veni aici pentru a trai in comuniunea sarbatorilor pascale implinirea a 11 ani de arhierie.
La 1 mai 2000, Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanu, a fost hirotonit arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, dupa ce fusese propus de PS Episcop Eftimie si ales in aceasta functie de Sfintul Sinod al BOR, inca din anul 1998. Hirotonia intru arhiereu a consemnat inscrierea intr-o lunga, ostovitoare si frumoasa, deopotriva, misiune in aceasta parte a Moldovei, in sirul celor 75 de ierarhi, ce au coordonat activitatea acestei eparhii in cei 600 de ani de atestare documentara. Cei 10 ani de slujire au insemnat sfintiri si resfintiri de biserici, hirotonii de preoti, hirotesii, dar si revigorarea unor activitati de mare importanta pentru viata unei eparhii: social-filantropice, misionare, cultural-pastorale si administrative. PS Episcop-vicar Ioachim Bacauanul s-a ingrijit in mod deosebit de organizarea manifestarilor prilejuite de serbarea a 600 de ani de atestare documentara a Eparhiei Romanului, in 2008. Totodata, s-a ocupat si de organizarea evenimentelor cultural-religioase prilejuite de ridicarea episcopiei Romanului la rangul de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, in 2009, cind, PF Patriarh Daniel a oficiat si prima sa liturghie in aceasta zona a Moldovei, inconjurat de un sobor de ierarhi. Pe linga asezamintele social-filantropice deschise in ultimii ani la Bacau, Roman, Onesti si Moinesti, PS Ioachim Bacauanul s-a ingrijit si de editarea unor volume speciale pentru cele doua momente de referinta din istoria eparhie. In cei 10 ani n-au lipsit nici vizitele in eparhie, precum si dialoguri si sfaturi duhovnicesti date preotilor si credinciosilor, ori de cite ori s-a ivit ocazia. Demn continuator al marilor ierarhi moldoveni, PS Ioachim Bacauanul continua, cu timp si fara timp, sa duca mai departe viata acestei eparhii moldove, de a carui viata duhovniceasca, administrativa, culturala si economica, se ocupa, cu binecuvintarea Sfintului Sinod al BOR, de citiva ani buni.
PS Ioachim Bacauanul s-a născut la 29 martie 1954, la Stăniţa (Neamţ). La vîrsta de 14 ani a intrat ca frate la Mănăstirea Neamţ, iar între 1972-1980, a fost la Schitul Tarcău. După ce a absolvit Seminarul Teologic din Neamţ (1970-1975), a urmat stagiul militar, timp de 9 luni, la Pleniţa. Între 1976-1980, a absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti. În anul 1980, a fost tuns călugăr la Mănăstirea Bistriţa, naş de botez fiindu-i arhimandritul Ioanichie Bălan. A fost primul călugăr tuns la mănăstirea Bistriţa după 40 de ani de regim comunist. În anul 1985 a fost chemat de Fericitul întru adormire Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Sucevei, la Centrul Eparhial din Iaşi. În 1990, a fost trimis la studii la Institutul “Saint Serge” din Paris, unde a început doctoratul în teologie, avînd ca îndrumători pe reputaţii teologi Olivier Clement şi Boris Bobrinskoy. După patru ani, în 1994, a susţinut teza de doctorat în limba franceză, cu tema „Îndumnezeirea omului în gîndirea părintelui Dumitru Stăniloae”, prima lucrare de doctorat despre marele teolog român întocmită încă din timpul vieţii acestuia. La Paris a întemeiat şi o mănăstire ortodoxă, la Rosiers, unde a activat ca duhovnic şi îndrumător pentru creştinii din Occident şi, îndeosebi, pentru tinerii sosiţi la studiu în capitala Franţei.
Lasă un răspuns