Peste 700 de elevi de clasele IX – XII de la liceele de arta din intreaga tara au participat, in perioada 29 aprilie – 3 mai, la Olimpiadele Nationale de Arte vizuale, Arhitectura, istoria artei si Muzica din Bacau.
Chiar daca in aceasta competitie au avut concurenti redutabili din Cluj, Sibiu, Iasi, Bucuresti, recunoscute ca importante „scoli de arta”, cei 18 liceenii participanti de la Liceul de Arta „George Apostu” au obtinut 11 premii si mentiuni. Juriul Olimpiadelor de Arte vizuale, Arhitectura si Istoria artei, prezidat de artistul plastic Mihail Manescu, profesor universitar doctor al Universitatii de Arte din Bucuresti, a acordat premii elevilor bacauani Irina Voicu (Premiul I la Pictura monumentala; clasa a XI-a), Liviu Berdila (Premiul II la Arhitectura; clasa a XI-a), Anca Pandele (Premiul III la Arhitectura; clasa a XII-a), Pavel Curagau (Premiul III la Grafica; clasa a XI-a) si Alexandra Negri (Mentiune la Arhitectura). Juriul Olimpiadei Nationale de Muzica, prezidat de Liviu Danceanu, prof. univ. dr. al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, a declarat cistigatori opt bacauani din cei noua inscrisi in aceasta competitie. Premii I au obtinut, la sectiunea „Flaut”, elevele de clasa a XII-a Petra Pana si Ioana Balasa. Premii II au fost acordate bacauanilor Raimond Cimpoesu (clasa a IX-a; Oboi), Ana Maria Neagu (clasa a XI-a; Oboi), Claudia Pana (clasa a XI-a; Flaut) si Alexandra Pintilie (Clasa a XI-a; Studii teoretice). Eleva de clasa a IX-a Catalina Olaru Paval a cistigat premiul III la Studii teoretice iar elevul de clasa a X-a Abal Corban Edison, mentiune la Pian. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului a acordat premiantilor sume intre 70 si 120 de lei de persoana, cu exceptia mentiunilor care au valorat 50 de lei. Ordinul Arhitectilor din România – Filiala Bacau a acordat cistigatorilor de la Olimpiada de Arhitectura abonamente pe un an la reviste de specialitate.
„Daca un dascal nu strica e cel mai important”
Presedintii celor doua jurii au avut cuvinte de dojana pentru profesorii elevilor participanti. Mihail Manescu a atras atentia profesorilor de arte plastice ca elevii lor au hibe in ceea ce priveste abordarea anumitor tehnici de desen iar compozitorul Liviu Danceanu a subliniat „pericolul” pe care un profesor de muzica il reprezinta pentru elevul sau. „Oricine din aceste talente poate sa devina un muzician important, dar evolutia artistica a unui tinar este foarte contradictorie nu numai in peisajul nostru, in general, si mai ales in muzica. Probabil ca foarte mult depinde nu de inzestrarea tinerilor nostri care este foarte generoasa ci de acei dascali carora le sunt incredintati acesti elevi. Cred ca dascalul este singurul personaj din viata unui artist care poate sa distruga talentul. Daca un dascal nu strica este cel mai important, este prima conditie a profesoruilui de muzica”, a declarat compozitorul Liviu Danceanu. Evenimentul artistic competitiomal din Bacau a fost organizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Inspectoratul scolar judetean Bacau, Liceul de Arta „George Apostu” si Primaria municipiului Bacau.
Parascan Gheorghe a zis
Pacat de atitea talente ce se vor risipi in neant, datorita exclusivismului practicat de Uniunile de Arta si autoritati, la nivelul culturii!
Toti acesti copii vor primi in curind loviturile sistemului cultural din Romania!
Cum vor termina liceele de arta, nu vor mai putea expune si manifesta in societate, devenind lezati pe viata de realitatile sociale de la noi!
In sfirsit inteleg!
Cultura din Romania se afla inca in stare de nationalizare!
Desi pseudorevolutia romaneasca a redat romanilor oarece drepturi, cultura a ramas in continuare nationalizata. Nationalizarea Artelor si dreptul mafiei culturale de a se manifesta oficial, este consacrata prin legea in care se considera Uniunile Artistice servicii de utilitate publica!!!
Aceasta lege transforma ONG-urile amintite in proprietati de Stat. Conform intelegerilor politice posturile de cultura si cele artistice sunt date din oficiu unor partide aflate la putere. Astfel sunt numiti sefii Institutiilor culturale din fiecare judet, cit si marii sefi de Uniuni… Basca, acestia sunt datori cu un procent din salariul obtinut, pentru finantarea activitatilor politice…
In schimb, numitii sefi sunt primii inaintati in viata artistica prin organizari de manifestari culturale adulatoare! In cazul artistilor plastici exista stimulari evidente la nivelul unor sponsorizari si achizitii oficiale…
Dar cel mai grav lucru este faptul ca in mai toate posturile sunt numiti fostii colaboratori de securitate, colaboratori ce isi continua linistiti menirea. Mai toti au fost legati de activitatile ministerului de interne, de scopul comunismului de a prelua si controla gindirea creatoare a romanilor.
Legile inaintarii in lumea valorii artistice este dictat de complotul monopolist. S-au imaginat zeci de piedici in fata romanilor de a ascede la creatia si manifestatia artistica libera! Toate manifestarile artistice asa zis de valoare sunt aprobate de mafia culturala la cel mai inalt nivel! In ele sunt lansati membrii mafiei culturale. Nimeni din exterior nu este admis, daca nu are un membru securist, SRI-st, politician celebru, afacerist de carton…
Asadar ce putem face in Romania condusa de mafia culturala?
Privesc la TV declaratiile unor politicieni celebrii, membrii ai Uniunii Scriitorilor: SUNTEM OFITERI SUPERIORI IN… Nu mai vorbim de Corut, considerat unul din marii scriitori romani actuali, fost spion celebru, sef la … Se pare ca, gradele militare duc direct la valoarea artistica absoluta!
In aceste conditii romanul de rind nu are nici o sansa. Il inconjoara o cultura si un sistem artistic nationalizat. Doar membrii Uniunilor nationalizate, zise de utilitate publica pot deschide expozitii in galerii si muzee.
La ce bun sa iubim un tarim condus de minciunile cultilor elitisti? In fapt traim hidosul cosmar al imposturii umane! Si este cu atit mai grav, cu cit aceste rinduri sunt scrise de un om simplu, un om de rind!
Cultura romaneasca actuala, o cultura faurita si promovata de cadre ale ministerului de interne, sectia cultura si manipulare prin cultura, este apa de ploaie!…
Cu regret ca a trebuit sa scriu aceste rinduri, Parascan Gheorghe
Pogo a zis
Nene, mai lasa-ne! Te repeti!
Parascan Gheorghe a zis
ma voi repeta pina cind politicienii vor intelege ca trebuie sa redea demnitatea bacauanilor!
roxie netea a zis
Domnul Pascan Gheoghe are dreptate si are toate motivele sa fie revoltat avand in vedere ca arta este ,,faurita„ de profani fara studii in domeniul artei adepti si membrii ai securitatii care inca ne conduc tara. Desi comunismul a murit acum 19 ani spiritul e inca viu iar imensa presiune totalitara dar si abolirea criteriului artistic in judecarea artei a produs deformari ale caror consecinte mai dainuie inca. Am avut ocazia sa cunosc un artist de valoare care m-a impresionat si m-a dezamagit in acelasi timp. Primavara trecuta a organizat o expozitie personala destul de ampla in care libertatea de creatie nu era restrictionata de ,,dogmele” impuse dar care nu a prea avut succes din aceleasi motive, era o incercare de a sensibiliza publicul. Dupa mine expozitia a fost un succes dar marea masa nu pricepea nimic asa ca nu a adus prea multe beneficii financiare pictorului respectiv. La jumatate de an diferenta l-am zarit din nou pe pictor de data asta era intr-o ipostaza josnica deoarece in mijlocul strazii impreuna cu alti artisti ( multi dintre ei amatori) vindeau tablouri intr-o expozitie stradala. Ceea ce m-a deranjat de fapt a fost faptul ca in loc de tablourile care m-au impresionat la expozitia anterioara pictorul nostru vindea vaze cu flori si care cu boi, vechile sabloane pe care ochiul nostru ,,estetic” este delectat sa le priveasca oricand. Este clar ca pictorul nostru a hotarat sa renunte la propriul stil si la demnitatea sa pentru a face pe plac multimii neavizate si needucate in spirit artistic, iubitoare de kitch. Pentru a fi pe gustul Marioarei, femeie casnica dedicata gospodariei care face parte din prima generatie pe asfalt si care in fiecare saptamana isi lustruieste bibelourile din vitrina cu mare sarg, marele artist s-a prostituat intelectual pentru a fi inteles dar mai ales pentru a-si vinde si a face un profit din aceste tablouri. Arta zilelor noastre are nevoie de o reimprospatare si o desfacere de fasele cliseistice. Problema este ca in perioada comunista arta a stagnat si nu s-a manifestat deloc iar acum suntem nevoiti sa ardem etapele pentru a ajunge in randul tarilor mai dezvoltate.
roxie netea a zis
Toate produsele comuniste ca si limbajul din care au fost realizate, continua lor difuzare in scoala, la locul de munca, la teatru, in televiziune , la radio, in toate publicatiile timpului au avut un efect coplesitor asupra constiintelor, impunand in timp o adevarata mitologie a comunismului. Un scriitor englez, George Orwell spunea intr-o carte celebra de-a sa, o adevarata distopie antitotalitara: Cine controleaza prezentul controleaza trecutul, iar cine controleaza trecutul controleaza viitorul. Este ceea ce au reusit adesea toti conducatorii si nu doar cei din carti ci si cei reali