• valoarea totală a proiectelor însumează peste 8,3 milioane de euro • trei proiecte au fost finalizate
Dintre cele 12 proiecte depuse de investitorii în agricultura județului Bacău pentru finanțare SAPARD, 11 au avut sorți de izbîndă și au fost declarate eligibile. „Persoane juridice sau simpli particulari – am aflat de la purtătoarea de cuvînt a Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Bacău, Luminița Romilă – au prezentat proiecte de dezvoltare pe care Agenția SAPARD l-a calificat ca eligibile, iar spijinul financiar a fost acordat în cel mai scurt timp. Pentru toate cele 11 proiecte s-au acordat peste 8,3 milioane de euro, iar trei dintre aceste proiecte, în valoare de circa 4 milioane de euro au și fost finalizate”.
Proiectele băcăuanilor finanțate cu jumătate din suma totală prin Programul SAPARD au fost scrise pentru facilitățile oferite de trei dintre măsurile prin care pot fi accesate fondurile. Astfel, șapte proiecte au fost axate pe cerințele Măsurii 1.1 – Îmbunătățirea prelucrării și marketingului produselor agricole și piscicole, dintre care două pentru prelucrarea și marketingul produselor din carne și produse din carne, trei pentru produse din lapte și produse lactate și cîte unul pentru fructe și cereale. Sumele eligibile pentru cele șapte proiecte însumează peste 7,8 milioane de euro. Trei proiecte au fost axate pe cerințele Măsurii 3.1 – Investiții în exploatații agricole, dintre care două proiecte au în vedere achiziții de utilaje, iar al treilea propune înființarea unei ferme de găini ouătoare. Cele trei proiecte vor beneficia de aproape 500.000 de euro de la Comunitatea Europeană. De asemenea, un proiect a fost înscris la Măsura 3.4 – Dezvoltarea și diversificarea activității economice care să genereze activități multiple și venituri alternative, proiect dedicat dezvoltării activității în apicultură, pentru o sumă de 13.290 de euro. „Dezvoltarea acestor proiecte a creat noi locuri de muncă, a îmbunătățit condițiile de lucru ale vechilor angajați și, ca regulă generală, a adus avantaje incontestabile comunităților locale” – a apreciat Luminița Romilă.
Trei dintre proiectele considerate eligibile în județul Bacău au fost finalizate. Acestea au accesat fonduri alocate prin măsura 1.1 – din care submăsura „Carne și produse din carne”, iar beneficiarii fondurilor sînt societățile Conagra Bacău, Europrod Comănești – care are un punct de lucru în Bacău și Almera Internațional Galați – care, de asemenea, are un punct de lucru în Bacău. Astfel, Conagra și-a propus modernizarea fabricii de preparate din carne, pentru care au fost necesari aproape două milioane de euro. Tendința pieței specifice domeniului de activitate al acestei societăți relevă o creștere pentru produse de calitate ambalate și prezentate corespunzător.
Societatea Europrod a beneficiat și ea de aproape două milioane de euro, tot pentru modernizarea fabricii de preparate din carne, prin care piața acestei societăți va crește, iar preparatele vor fi de mai bună calitate. Au fost, de asemenea, achiziționate utilaje performante din Uniunea Europeană, pentru producerea de preparate din carne de pasăre (șnițele, piept de pui, șnițele cordon bleu, hamburgheri, nugget și altele).
Societatea Almera Internațional a avut nevoie de 242.000 de euro pentru retehnologizarea și reutilarea secției de produse lactate proaspete de la FLP Bacău pentru fabricarea de produse lactate probiotice.
Agenția SAPARD a făcut, în România, plăți de 10 milioane de euro numai în primele șapte zile ale lunii iulie, pentru proiecte de la Măsura 1.1 și 2.1 – Dezvoltarea și îmbunătățirea infrastructurii rurale. (Petru DONE)
Lasă un răspuns