• ei au fost prinși și trebuie să returneze peste 80 de milioane de lei • Andrei Tudor, unul dintre cei 12 nevăzători, spune că el nu a cerut indemnizație dublă și a dat vina pe Asociația nevăzătorilor • Direcția de Dialog a început deja să recupereze cîte 7 milioane de la debitori
Nu mai puțin de 12 nevăzători din Bacău au ajuns să datoreze statului peste 80 de milioane de lei pentru că, în acest an, au primit dublă indemnizație pentru însoțitor. Legea interizce acest lucru, iar respectivii trebuie să returneze o parte din bani. Aceasta este concluzia ce se desprinde dintr-un raport al Direcției de Dialog, Familie și Solidaritate Socială (DDFSS) din Bacău.
„După verificările făcute la Casa Județeană de Pensii și identificarea celor în cauză, am considerat că unele datorii sînt, începînd din ianuarie 2004, de competența Direcției. Este vorba despre 12 nevăzători care încasau indemnizație de însoțitor dublă, mai precis 2,8 milioane de la CJP și 2,3 milioane de la noi. Din datoria totală, de aproape 547 de milioane acumulată în decursul mai multor ani, Direcția trebuie să recupereze de la ei circa 83 de milioane. În consecință, am întocmit și trimis înștiințările de returnare a banilor conform normelor legale. Iar dacă persoanele vizate au fost deranjate, consider că oricine este supărat cînd are de dat bani statului” ne-a declarat Teodor Agachi, directorul DDFSS. Reprezentanții Direcției de Dialog s-au întîlnit cu grupul datornicilor și, susține ei, debitorii și-au recunoscut vina, dar au spus că nu cunoșteau legea.
Andrei Tudor, din Tîrgu Trotuș, unul dintre cei 12 nevăzători care trebuie să dea înapoi banii primiți, a dat vina pe Asociația Nevăzătorilor (AN). „Chiar zilele trecute a trebuit să vin cu soția la Bacău pentru problema asta. E greșeala celor de la asociație, ei s-au ocupat de declarațiile necesare la dosar. Eu n-am depus cerere pentru două indemnizații”, ne-a spus Tudor. Referentul cultural de la AN, Gabriel Pamp, este însă de altă părere. „Într-adevăr, noi administrăm declarațiile de la dosarul pentru indemnizație. Ele ne sînt totuși aduse de fiecare, oamenii sînt cei care declară la notar că nu beneficiază de un alt venit”, a comentat el.
Dincolo de situația destul de ambiguă în care au ajuns acești băcăuani, DDFSS a început deja să recupereze datoriile. „Este vorba de o datorie individuală de aproape șapte milioane. Înțelegem că oamenii au și ei problemele lor, de aceea suma respectivă va putea fi plătită în mai multe tranșe”, a precizat Teodor Agachi. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns