Unitățile de învățământ băcăuane se întrec, în aceste zile, în a-și promova imaginea prin performanțele obținute de elevii calificați în fazele naționale ale olimpiadelor școlare la diferite discipline.
Joi, 13 februarie, la Colegiul Național „Ferdinand I” a avut loc prezentarea echipei formate din elevi de gimnaziu și liceu și cadrele didactice coordonatoare care va reprezenta Bacăul la etapele naționale ale olimpiadelor la disciplinele Istorie, Fizică, Biologie, Economie, Informatică și Educație fizică și sport. Cu nu mai puțin de 13 reprezentanți, „Ferdinand I” a făcut și în acest an o „figură frumoasă”.
Mulți dintre elevii calificați la naționale în urma obținerii locului I la etapele județene nu sunt la prima performanță de acest gen, în anii trecuți calificându-se, de asemenea, în „marea finală”, iar unii dintre ei venind și de acolo cu medalii importante. Astfel, sub coordonarea cadrelor didactice Simona Nicoleta Zărnescu și Adrian Horodnic, s-au calificat la Olimpiada Națională de Istorie elevii Maria-Teodora Balaș (clasa a VIII-a) și Felicia-Mariana Petrea (a XI-a), la Biologie s-a calificat liceanul Radu-Bogdan Călin, clasa a XI-a, prof. Simona – Iuliana Mocanu, iar la Economie Anca-Ionela Peptine (a XII-a), pregătită de prof. Lucica Ciupercă. În premieră, în acest an, la gimnaziu, s-au calificat la Olimpiada Națională de Fizică patru elevi, Ana-Maria Vîrlan, Alexia-Elena Băluță, Eugen-Cristian Ravariu (clasa a VI-a) și Bogdan-Alexandru Vicol (a VII-a), toți îndrumați de profesor Nicu Harasemciuc, un al cincilea calificat la națională fiind Alexandru Mocanu, licean în ultimul an, coordonat de prof. Dragoș-Decebal Florescu. La etapa națională de Informatică s-au calificat elevii de clasele a VII-a și a VIII-a Tudor-Cristian Fînaru (prof. Ana Întuneric) și Alexandru Chelba (prof. Cristina-Constanța Sichim) și liceanul Ștefan-Adrian Popa, clasa a XII-a, pregătit de prof. Crina-Cătălina Muraru. Antrenată de profesorii Marcela Olteanu și Mihăiță Olteanu, echipa de baschet a Colegiului „Ferdinand I” a ajuns, de asemenea, în etapa națională la „Educație fizică și sport”.
Atât elevii, cât și profesorii îndrumători s-au arătat optimiști, manifestând reale speranțe de a se întorce de la etapele naționale cu rezultate foarte bune, care, mărturisesc elevii, să le dea încrdere în ei înșiși și pe mai departe. În ceea ce privește atingerea acestor rezultate, discipolii și mentorii au recunoscut că nu e suficient, pentru a fi bun, să ai doar pasiune sau să depui doar multă muncă. „Fără pasiune și muncă la un loc – a rezumat prof. de Fizică Nicu Harasemciuc – nu se pot obține rezultate. Vorbim de foarte multă muncă și pasiune”.
Eu ma numescu "Dracu' "! a zis
Zau??