• Viorel Hrebenciuc și Marko Bela au bătut ieri palma în ceea ce privește modalitatea de studiu a limbii maghiare de către elevii ceangăi
Toți copiii ceangăi din județul Bacău vor avea posibilitatea, începînd de anul școlar viitor, să studieze limba maghiară pe baza unei cereri autentificate la notar. Această decizie a fost luată ieri de Viorel Hrebenciuc, vicepreședinte al organizației naționale a PSD, și Marko Bela, președintele UDMR. Cei doi s-au aflat ieri în județul Bacău, iar la discuții au mai luat parte prefectul Cătălin Mardare, Gheorghi Iorga, inspectorul școlar general, Andrei Borto și Eugen Biliboc, președintele, respectiv, vicepreședintele Asociației Ceangăilor Maghiari din Moldova (ACMM). „L-am invitat pe domnul Marko Bela să vină să vadă la fața locului situația ceangăilor, nu după articolele din ziare. Am studiat împreună posibilitatea înființării învățămîntului în limba maghiară, conform Legii învățămîntului”, ne-a declarat la încheierea discuțiilor Viorel Hrebenciuc. Ca urmare, acolo unde nu se va putea face învățămînt în limba maghiară, copiii ceangăi vor putea studia această limbă, dar ca o materie de sine stătătoare, după modelul limbilor străine. Înțelegerea la care s-a ajuns în această problemă este urmare a faptului că „a fost depășită total faza confruntării”, a spus Hrebenciuc. El a mai opinat că „am încheiat războiul de 1.000 de ani cu ungurii, odată cu admiterea în NATO, și asta am făcut-o la masa tratativelor”.
În acest moment, conducerea Inspectoratului Școlar Județean a primit, din partea ACMM, cereri de introducerea a orelor de limba maghiară în șapte școli: Cleja, Somușca – Cleja, Pustiana – Pîrjol, Fundu Răcăciuni – Răcăciuni, Frumoasa – Balcani, Lespezi – Gîrleni și Arini – Găiceana. Per total, sînt, potrivit tabelelor ACMM, 140 de cereri depuse de familii ai căror copii sînt în clasele I – VIII, din care majoritatea au fost deja autetificate la notariat. Inspectorul general Ghiorghi Iorga spune că, din punctul de vedere al instituției pe care o conduce, nu va fi nici o problemă pentru oficializarea orelor de limba maghiară, dar pentru aceasta ACMM trebuie să găsească profesori calificați, pentru a preda limba maghiară. „Cei care vor să predea ore de maghiară în cele șapte școli vor trebui să fie absolvenți ai unei facultăți de profil și vor trebui să participe la concursul de titularizare din 16 iulie. Nu va fi vorba de titularizare, pentru că nu există numărul de ore necesar, dar vor fi considerați suplinitori calificați”, ne-a declarat inspectorul general Ghiorghi Iorga. Deocamdată, la Inspectoratul Școlar nu a fost depus nici un dosar pentru limba maghiară, dar ACMM a promis că le vor aduce pînă pe 10 iulie, termenul limită de depunere a dosarelor de înscriere la concursul de titularizare a absolvenților de învățămînt superior de anul acesta. (Florin POPESCU, Eduard CUCU)
Lasă un răspuns