Guvernul României a decis ieri alocarea a aproximativ 14,5 milioane de lei pentru modernizarea grupurilor sanitare în 175 de școli din întreaga țară. În județul Bacău, 16 unități de învățământ beneficiază în 2025 de aceste fonduri, 12 pentru finalizarea lucrărilor deja începute și alte 4 pentru amenajarea de la zero a toaletelor conforme.

Banii provin din bugetul Ministerului Educației și sunt direcționați către autoritățile locale prin intermediul inspectoratelor școlare județene.
Școli din Bacău cu lucrări începute în 2024, dar nefinalizate
În județul Bacău sunt 12 școli care au primit fonduri în 2024 pentru construirea de grupuri sanitare conforme, dar lucrările nu au fost finalizate până la 31 decembrie. Acestea vor primi o finanțare de 1,5 milioane lei pentru a finaliza investițiile:
- Comuna Filipeni: Școala Primară Mărăști
- Comuna Pârgăreşti: Școala Gimnazială „Vasile Gh. Radu” Satu Nou
- Comuna Coţofăneşti: Școala Gimnazială Coțofănești, Corp B
- Municipiul Bacău: Grădinița cu Program Normal Nr. 25
- Comuna Berești-Tazlău: Şcoala Gimnazială Nr. 1 Turluianu
- Comuna Blăgești: Şcoala Gimnazială „Ion Rotaru” Valea lui Ion, Şcoala Primară Poiana Negustorului și Școala Gimnazială nr. 1;
- Comuna Izvoru Berheciului: Grădinița cu Program Normal Antohești
- Comuna Poduri: Şcoala Gimnazială Bucșești
- Comuna Răcăciuni: Școala Primară Ciucani
- Comuna Târgu Trotuș: Școala Gimnazială Tuta
Acestea vor beneficia de sume destinate finalizării construcțiilor sanitare și asigurării utilităților (apă potabilă și canalizare), în condițiile în care amenajările au fost începute în 2024.
4 școli din Bacău intră în programul de modernizare în 2025
Alte 4 școli din județ vor primi fonduri în 2025 pentru amenajarea de grupuri sanitare conforme, întrucât în prezent nu dispun de astfel de facilități moderne. Este vorba despre Școala primară din satul Budești și grădinița din satul Fundu Tutovei din comuna Plopana, Școala Gimnazială Coțofănești și Școala primară din satul Valea Caselor din comuna Lipova.
Pentru aceste școli, se vor derula lucrări noi de construcție și racordare la utilități în cursul anului, desfășurate de autoritățile publice locale și finanțate de Guvern cu 260 de mii de lei.
Cum se vor derula lucrările și cine răspunde de ele
Sumele sunt transferate prin inspectoratele școlare către unitățile administrativ-teritoriale (UAT-uri), care au responsabilitatea legală de a gestiona fondurile și a contracta lucrările. Branșamentele la rețeaua de apă și canalizare vor fi suportate din bugetele locale.
Monitorizarea lucrărilor va fi realizată de autoritățile locale împreună cu Inspectoratele Școlare Județene și cu unitățile de învățământ.
În 2018, județul Bacău avea 37 de unităţi şcolare cu grupuri sanitare în exterior, potrivit topului dat publicității de ministrul de atunci al Educației, Liviu Pop.
Bună ziua,
Referitor la datele prezentate în articolul de mai sus, referirea la școala gimnazială din comuna Sărata este complet eronată. Numele oficial al școlii este ”Școala Gimnazială numărul 1 Sărata” – și în prezent, clădirile în care funcționează școala au toalete interioare, chiar și cele care sunt in conservare.
Credem că este necesară clarificarea pentru a nu se crea confuzie, cu efect asupra imaginii școlii în comunitate și la nivelul instituțiilor cu care colaboarează atât școala cât și administrația publică locală.
UAT comuna Sărata
Adresa: sat Sărata, strada Stațiunii nr.38, comuna Sărata, județul Bacău, cod poștal 607361
Contact: tel./fax 0234.214.866,
e-mail: comuna.sarata@bc.e-adm.ro
Aveți dreptate, s-a produs o eroare la preluarea listei. Am actualizat.