Repartizarea absolvenților de gimnaziu rămași pe dinafară după primul țintar electronic din 10 iulie și înscriși în cea de-a doua rundă a primei etape a admiterii la licee și școli de arte și meserii a pus, practic, punct admiterii „de vară”. Ultima acțiune se va consuma în perioada 26 – 28 iulie, atunci cînd vor fi soluționate eventualele cereri de transfer ale prospeților „boboci” nemulțumiți de decizia calculatorului. Pînă atunci însă, Comisia județeană de admitere este la ora bilanțurilor și a clasamentelor de tot felul. Unul dintrte acestea îndică faptul că liceele și școlile de arte și meserii din județul Bacău vor avea, în clasa a IX-a, 166 de absolvenți de gimnaziu din alte județe. Marea majoritate a acestora provin din județe limitrofe, gen Neamț sau Vrancea, și care au preferat unitățile de învățămînmt băcăuane pe motiv de distanță mai redusă între școală și casă.
De exemplu, cîțiva elevi care au terminat opt clase la școlile din comuna nemțeană Români au optat pentru Grupul Școlar „Ion Borcea” din Buhuși, de care îi despart doar vreo cinci kilometri. Un alt grup de „stranieri” este format din elevii de confesiune catolică din județele Neamț sau Iași, care au optat, în bloc, pentru Liceul Catolic „Sf. Iosif”, pentru ca o a treia categorie de candidați din afara județului, însă ceva mai redusă numeric, să fie formată din gimnaziștii care s-au orientat spre școli cu profil unic în zonă, cum ar fi Grupul Școlar de Poștă și Telecomunicații „N. V. Karpen”. Pe lîngă aceștia există însă și elevi care, foarte probabil, au trebuit să-și urmeze la Bacău părinții sau bunici. Așa se face că o elevă care a terminat opt clase la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț cu media 9,65 a ales să vină la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, în timp ce un altul va face liceul pe malurile Bistriței, după ce gimnaziul l-a absolvit la Vulcan – Hunedoara.
Cît privește mediile de admitere ale „bobocilor” din afara județului, plutonul este dechis de Iulia Ciornei, absolventa Colegiului „Petru Rareș” din Piatra Neamț, care a ajuns la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, pentru a fi încheiat de Ana Mădălina Șerban din Români – Neamț, care, cu o medie de 5,55, va învăța din toamnă la școala de arte și meserii din cadrul Grupului Școlar „Ion Borcea” din Buhuși. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns