Urmele trecerii lui Iacobov pe la Rafinăria Dărmănești și Rafo Onești continuă să iasă la iveală. Dacă datoria de 7.000 de miliarde de lei, reprezentînd accize și TVA încasat, dar neachitat de Rafo către stat, este de-acum cunoscută, despre banii pe care rafinăria oneșteană îi are de plătit la o firmă a statului, SNP Petrom, s-a aflat abia acum. În urmă cu cîteva luni, am solicitat la biroul de presă al SNP să precizeze suma pe care Rafo o are de plătit, în contul țițeiului livrat, dar am fost refuzați, pe motiv că aceste date fac parte dintr-un contract și, în consecință, sînt secrete. Printr-un comunicat făcut public ieri, SNP aduce la lumină dimensiunea pagubei lăsate de Iacobov: peste 1.550 de miliarde de lei. „Pînă la 31 decembrie 2000, Rafo a înregistrat față de SNP o sumă de 380 de miliarde de lei, echivalentul a 18 milioane de dolari, iar în perioada 2001-2002, Rafo a acumulat o datorie de 1.120 de milioane de lei, echivalentul a 34 de milioane de dolari. Din februarie 2003, livrările de țiței către SC Rafo au fost sistate”, se spune în comunicatul SNP.
Rafo Onești a fost cumpărată de Iacobov în 2001, deci la mometul privatizării a avut o restanță la SNP Petrom de 18 milioane de dolari. Deși noul patron nu a plătit restanța, Petrom a continuat să pompeze țiței. În decurs de un an, datoria a crescut cu încă 34 de milioane de dolari, iar acum SNP spune că are de recuperat 1.550 d emiliarde de lei. Paul Ivașcu, noul director al rafinăriei, după ce acționar a devenit Balkan Petroleum, spune că suma ar fi ceva mai mică. „Noi am plătit anul trecut patru milioane de euro, deci datoria ar fi de 1.390 de miliarde de lei. Noi recunoaștem suma și avem în intenție să o achităm. Sîntem în discuții cu Petrom pentru a încheia un contract de procesare. Tot țițeiul Petrom din zona Moldova ar urma să îl procesăm noi, iar produsele să le dăm lor să le vîndă. Valoarea procesării ar fi undeva în jurul a un milion de euro pe lună, bani pe care să nu ni-i plătescă,. ci să diminueze din datoria existentă. Sperăm să finalizăm acest contract”, ne-a declarat Paul Ivașcu.
Ceea ce nu precizează SNP Petrom în comunicat este cum de a fost posibil ca Iacobov să primească timp de mai bine de un an țiței, fără să plătească. Aceeași situație a fost valabilă nu doar la Rafo, ci și la Rafinăria Dărmănești, a aceluiași Iacobov, unde, numai în anul 2001, s-a acumulat o restanță către SNP Petrom de 480 de miliarde de lei, adăugată la alte 1.200 de miliarde de lei, reprezentînd sume neplătite pentru țițeiul livrat de SNP la Dărmănești, în anul 2000. De altfel, cînd la datoria de aproape 1.700 de miliarde de lei s-au adăugat și penalitățile, suma totală a ajuns la 5.100 de miliarde de lei, și SNP a cerut și a obținut falimentul Rafinăriei Dărmănești.
Paguba creată de Iacobov statului se apropie de dimensiunea reală: 7.000 de miliarde de lei, accize și TVA aferente producției vîndute de la Rafo, 3.000 de miliarde de lei – accize și TVA de la Rafinăria Dărmănești, 1.550 de miliarde de lei – țiței luat de la SNP pentru Rafo (la care nu s-au adăugat și penalitățile) și alte 5.100 de miliarde de lei – contravaloarea țițeiului pentru Rafinăria Dărmănești. Iacobov este dator la SNP Petrom cu 122 de milioane de dolari, adică cu 4.000 de miliarde de lei.În total, el ar datora statului aproximativ 17.500 de miliarde de lei. Bani care au fost încasați, pentru că producția s-a făcut și s-a vîndut, dar contravaloarea materiei prime și taxele s-au oprit în buzunarele patronului. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns