Instalarea bruscă a iernii i-a luat prin surprindere și pe agricultori, care au rămas cu recoltele pe cîmp. Porumb, sfeclă de zahăr, ceva legume și fructe au fost potopite de zăpada căzută din abundență în ultimele două zile. Cîteva zeci de tone de mere au fost prinse de zăpadă nu în depozite, așa cum ar fi fost firesc, ci pe crengile copacilor. În livada de la Itești, renumită pentru recoltele sale de fructe de tot soiul, peste 20 de hectare de meri au rămas neculese, fructele ițindu-se roșii de sub neaua căzută în aceste zile. Livada are mai mulți proprietari. Unii dintre aceștia au recoltat în timp util merele. Așa este cazul lui Dumitru Galai, administatorul societății Cerisbac. „Pe mine m-a prins iarna cu cîteva containere de mere recoltate deja, care au rămas pe cîmp. După cum vedeți, acestea sînt mere sub mărimea standard și acum încercăm să le transportăm la beneficiarul nostru, Direcția Silvică Bacău. Din cîte știm, acestea vor fi folosite drept momeală pentru vînat, urși sau mistreți”, ne-a spus el. Nu la fel de bine stau alți doi dintre proprietari, care au, împreună, 20 de hectare de meri neculeși. „Nu este compromisă încă recolta, pentru că temperaturile nu sînt mult scăzute. Vor fi în pericol toate fructele, dacă va da înghețul. Oricum, pe porțiunile în care zăpada a căzut de pe copaci, am început recolatarea”, spune Gheorghe Florea, unul dintre proprietari.
Între timp, prin livadă trec motostivuitoarele cu paleții de mere, pe care le transportă către tractoare. Sînt singurele utilaje care pot pătrunde fără probleme pe drumurile pline de mîzgă și gropi, formate după tasarea zăpezii. Cu mănuși groase în mîini și cu cizme de cauciuc în picioare, oamenii dau la o parte zăpada de pe mere, le examinează și le repartizează în funcție de calitate: la urși sau la vînzare.
Situația livezii de la Itești este cunoscută și de specialiștii agricoli din Bacău, care confirmă faptul că proprietarii nu au încă motive de panică. „Sînt 20 de hectare de livadă de mere în Itești, unde au fost probleme cu forța de muncă și utilajele, ceea ce a dus la întîrzierea procesului de recoltare. Fructele pot fi recolate dacă nu scad temperaturile sub – 8 grade. Atunci apar probleme și s-ar putea vorbi despre o recoltă compromisă. Dar au fost ani în care au am văzut mere care au rezistat și la – 9 grade”, spune dr.ing. Florin Acatrinei, consultant specialist la Oficiul Județean pentru Consultanță Agricolă (OJCA) Bacău.
Proprietarii livezii spun că acest capriciu al iernii ar putea atrage hoții la pradă ușoară, însă tocmai de aceea au apelat la un număr mai mare decît de obicei de jadarmi înarmați. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns