• nici măcar jumătate nu pot emite pretenții pentru a obține acest titlu • Colegiul Național „Vassile Alecsandri” este creditat cu cele mai mari șanse
Nu mai puțin de 20 de școli și licee din județul Bacău s-au înscris în competiția pentru obținerea titulului de „Școală Europeană”. Întrecerea a fost inițiată de Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, fiind deschisă tuturor unităților de învățămînt care au derulat sau dezvoltă în această perioadă proiecte de cooperare internațonală, cu unități de învățămînt din Occident. Activitățile puteau avea în vedere fie instituția de învățămînt, fie personalul didactic sau elevii, individual sau în echipe, scopul final al acțiunii fiind de a sprijini eforturile României de accelerare a pregăturilor pentru integrarea în Uniunea Europeană. Termenul pînă la care școlile s-au putut înscrie în competiția pentru decernarea acestui titlu a expirat ieri. Deși dosarele școlilor candidate trebuia depuse la MECT, unitățile erau obligate să aibă avizul de principiu al inspectorului responsabil de integrarea europeană din Inspectoratul Școlar Județean Bacău. „În competiția pentru decernarea titlului de școală europeană s-au înscris 20 de școli din întreg județul. Cele mai multe școli care au solicitat avizul sînt din municipiul Bacău, dar există și aspiranțidin Onești, Tîrgu Ocna sau Buhuși”, ne-a declarat Angela Sterpu, inspector cu probleme de integrare europeană din ISJ Bacău.
Printre școlile care aspiră la titlul onorific de școală europeană se numără Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Colegiul Național „Ferdinand I”, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” sau Grupul Școlar „Henri Coandă”, precul și Școlile „Alexandru Ioan Cuza”, „Ion Creangă”, Școala 29 și Școala 2. Colegiile „Dimitrie Cantemir” și „Grigore Moisil” din Onești, precum Grupul Școlar de Arte și Meserii și Școala „Emil Racoviță” sînt unitățile de pe malul Trotușului care tind să devină școală europeană. Acestora li se adaugă Școala 2 Tîrgu Ocna și Școala 5 Buhuși. Chiar dacă numărul unităților de învățămînt înscrise pentru decernarea acestui titlu este foarte mare, nici măcar jumătate din școlile băcăuane candidate nu au șanse să devină școli europene, după cum apreciază specialiștii inspectoratului școlar. „Cele mai mari șanse de a deveni școală europeană le are Colegiul «Alecsandri», care derulează proiecte atît cu fonduri de la Comunitatea Europeană, cît și proiecte Socrates, prin care profesorii pot ajunge cu burse în străinătate. Și Școala 2 și Școala «Alexandru Ioan Cuza» din Bacău, Colegiul «Cantemir» din Onești și Școala 5 Buhuși au șanse de a obține acest titlu. Dar selecția finală va fi făcută de minister, eu am dat acordul pentru a nu interpreta cineva că am ceva cu o școală sau alta”, a mai spus inspectorul Angela Sterpu.
Evaluarea candidaților se va face în intervalul decembrie-ianuarie, iar acordarea certificatelor de „școală europeană” se va face în luna februarie. Certificatul de „școală europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care instituțiile de învățămînt trebuie să concureze din nou pentru a-l obține. Deși este doar un titlu onorific, certificatul ar putea cîntări foarte mult în evaluarea școlilor sau a directorilor. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns