Camera de Comert si Industrie Bacau a prezentat, ieri, 16 decembrie, un succint bilant al activitatii economice din judet in acest an, in contextul in care s-a prezentat si activitatea expozitionala a anului viitor, dar si activitatea si rolul Camerei de Comert in mediul economic bacauan din acest an si in care s-a facut o succinta referire si la proiectul european Enterprise Europe Network. Proiectul este aplicat de Camera de Comert Bacau prin parteneriatul din consortiului Eastern Romanian Business Support Network. Prezentarile au fost facute de Mihai Tulbure, directorul general al Camerei, si de Andreea Mariuta, junior asistent in proiectul Enterprise Europe Network, in perimetrul Tirgului de Craciun al Camerei, deschis la Central Plaza.
Cadrul economic general a fost caracterizat ca ostil dezvoltarii afacerilor: un mediu de afaceri in care criza si-a pus destul de mult amprenta, intr-o Romanie „cotropita economic si informational”. „Tot ce inseamna cash in Romania – a apreciat Mihai Tulbure – este controlat din exterior, tot ce inseamna achizitia de bunuri de imbrcaminte, de incaltaminte, de produse alimentare, se face prin intermediul supermarketurilor, al companiilor multinationale. Nu ca nu ar fi un lucru benefic pentru noi, dar in conditiile in care se dezvolta economia Romaniei nu este un avantaj, tinind cont ca prin aceste entitati produsele romanesti isi gasesc din ce in ce mai greun locul pe piata. Sistemul bancar, de asemenea, nu cred ca face eforturi foarte mari de a sprijini activitatea agentilor economici. Mai ales in ultimii ani constatam ca nu se ofera credite in conditii avantajoase pentru dezvoltarea activitatii economice. Sistemul bancar nu doreste sa-si asume aproape niciun risc in zona de creditare a activitatii economice”.
Tot in anul 2010, dupa ce camera de Comert a intocmit si publicat Raportul privind starea economiei judetului Bacau, s-a constatat o scadere a cifrei de afaceri din ultimul an fiscal, comparativ cu anul anterior cu un miliard de euro. „Cifra inspaimintatoare – a opinat Mihai Tulbure -, dar care se pare ca nu este atit de alarmanta pentru autoritati, pentru zona institutionala a judetului. A scazut drastic spiritul antreprenorial, afectat de impozitul minim obligatoriu si de lipsa unui pachet real de masuri care sa sprijine activitatea economica. Aceasta a condus la o descurajare a agentilor econonmici, a numarului potentilalior intreprinzatori. Aproape nimeni nu mai doreste sa inceapa si sa faca afaceri in conditiile pe care le ofera mediul de afaceri din Romania. Spun aceasta pentru ca Romania a devenit o zona nepropice investitiilor, avind in vedere si ca tarile din jurul nostru ofera un cadru mult mai atractiv – Bulgaria, Ungaria”.
Tot in pentru 2010, s-a apreciat ca autoritatile, Consiliul Judetean si toate institutiile care pot concura la bunul mers al dezvoltarii economice a judetului, au realizat si aprobat Strategia de dezvoltare a acestuia. „Este un material important, care poate contribui la dezvoltarea judetului, chiar daca vine dupa o intiziere de aproximativ zece ani fata de ce s-a intimplat in alte judete, ca Timis, Arad, Cluj, Sibiu, Brasov, Bistrita etc. Toate din zona de Vest a tarii. La noi, aceste strategii se pare ca ajung mai greu” – a conchis directorul general al Camerei de Comert.
Lasă un răspuns