Orasul Bacau a fost ocupat de trupele sovietice relativ usor si fara prea multe lupte. Rusii au avut de infruntat doar citeva baterii de tunuri anti-tanc, lasate de nemti sa apere podul de peste Bistrita. Documente rusesti, recent publicate, scot la iveala amanunte interesante din acele zile.
La 22 august începuse Ofensiva Iaşi – Chişinău. Ruşii ascunseseră cu grijă faptul că pregătesc o ofensivă de proporţii în acest sector. La 21 august, într-o întilnire cu Antonescu la Slănic Moldova, general-colonelul Friessner i-a spus că nu se aşteaptă la nici un atac şi, chiar dacă s-ar întâmpla, ar fi ceva de mici proporţii.
În orice caz, Antonescu fusese anunţat că nemţii se pregătesc să sacrifice România, sau, cel puţin partea de est. Germanii au retras majoritatea diviziilor blindate din Moldova şi le-au trimis în Ţările Baltice şi Polonia. În Moldova au rămas doar Diviziile 10 şi 13 blindate germane precum şi Divizia I română blindate. Succesul ofensivei sovietice a fost fulminant: în două zile au distrus armatele germane şi au ajuns pe 24 august, în Bacău. Oraşul fusese evacuat de trupele germane aşa că ocuparea sa a fost foarte uşoară, mai ales că pe 23 august a avut loc lovitura de stat.
Chiar şi jandarmeria română este evacuată din oras. Ordinul este primit pe 22 august iar pe 23 legiunea de jandarmi Bacau şi Compania Pază zonă Petroliera Moinesţi au plecat in coloana pe traseul Onesţi – Adjud – Focsani spre localitatea Fierbinti din judetul Ilfov. La Onesţi convoiul este ajuns din urma de rusi. O parte dintre jandarmi sint luati prizonieri, altii au fost dezarmati, insa majoritatea reusesc sa ajunga la punctul de regrupare. Jandarmii se intorc in judet la 10 octombrie cu un efectiv de trei ofiteri, 35 de subofiteri si 143 de soldăti.
O cronologie
Unităţile mobile sovietice au ocolit fortificaţiile ridicate de români şi germani şi au ajuns la Tirgu Frumos, au traversat Siretul şi, printr-un atac surpriză, au cucerit Romanul, unde au capturat un depozit militar. Apoi au atacat rapid în sud şi au capturat Bacăul. Alte unităţi ocupă Barladul şi Husiul, după ce, în acesta din urmă, se dau lupte de stradă. La 25 august ruşii ajung la Tecuci. În cinci zile, sovieticii au capturat aproape 50.000 de prizonieri români şi germani pe Frontul II Ucrainian. Alţi 55.800 de prizonieri sunt luaţi pe Frontul III Ucrainian, în zona de sud. La 26 august ruşii cuceresc Oneştiul, ajung la Buhusi, Scorteni, Moinesti, Berzunti şi Hemeiusi. La 27 august ruşii intră în Comanesti, Darmanesti, Tg. Ocna, Ştefan cel Mare.
Intrarea în Bacău
Avocatul băcăuan Aurel Popa povesteşte: „Militarii nemţi din oraşul Bacău se retrăseseră, rămânând numai nişte unităţi cu scopuri specifice retragerii, dar noi, populaţia civilă, nu mai ştiam nimic.
La vestea că ruşii au trecut podul peste Bistriţa şi înaintează spre centru, pe la ora 11 s-a produs o panică în tot oraşul. Atunci mulţi cetăţeni, printre care şi eu, luându-şi câteva obiecte în fugă, au pornit spre zonele presupuse libere ale ţării.
Mi-am luat o servietă cu un rând de schimburi şi ceva de mâncare şi am pornit la drum. (…) În realitate, nu erau ruşii la podul peste Bistriţa, ci nişte unităţi străine aliate nemţilor, care purtau alte uniforme şi au derutat pe necunoscătorii ce au creat panică.
Ruşii au intrat în ziua următoare, pe la ora 12, ocolind podul, apărat de o echipă nemţească de sacrificiu, având poziţii bine consolidate pentru câteva tunuri antitanc, cu care au distrus pe şosea mai multe tancuri şi au blocat-o, încât a trebuit schimbat traseul cel mai scurt. Se spune că după ce au înconjurat poziţia inamică, ruşii biruitori au capturat pe cei vreo trei ostaşi germani şi i-au împuşcat pe loc, jupuindu-i înainte de a muri”.
Eroi ai Uniunii Sovietice
Cel care a cucerit podul de peste Bistriţa a fost sergentul Mihail Mihailovici Kosmicev. Pentru că a distrus o baterie de artilerie şi a apărat podul cu tancul său până la venirea întăririlor, sergentul va fi declarat Erou al Uniunii Sovietice. Din păcate pentru el, postum, deoarece va muri la 13 decembrie 1944. Avea şapte clase, era instalator de meserie şi fusese recrutat în 1943.
Comandantul sergentului Kosmicev era Pavel Ivanovici Ivanov, născut în 1910. Plutonul de tancuri comandat de el a atacat în ziua de 22 august spre Roman însă a fost respins. A revenit noaptea ocolind pe crestele dealurilor şi a reuşit să între în Roman pentru ca, apoi, să-şi reia înaintarea spre Bacău. Străpungerea aceasta îi va aduce şi lui titlul de Erou al Uniunii Sovietice care-i va fi acordat postum. Ivanov moare la 7 oct. 1944 la Gyula.
Ruşilor nu le-a venit să creadă ce există în magazinele din Bacău. Relatează o femeie-soldat:”Am oprit într-un mic oraş românesc – Bacău. Am făcut un tur al oraşului şi am intrat într-un magazin. Am avut un adevărat şoc: rafturile se îndoiau sub povara ţesăturilor şi produselor cosmetice”.
Pilotul rus Vasili Merkusev a fost la un pas să fie eliberat de Armata Roşie. Din nefericire pentru el, avea să fie transferat în Germania chiar înaintea ofensivei. Merkusev fusese doborât în iulie 1944 în zona Iasiului şi adus la Bacău. Rănit, înfometat şi maltratat, avea să semneze declaraţiile pe care i le-au pus germanii în faţă. Va fi eliberat în 1945 de americani. În 1947, arhivele germane ajung în mâna sovieticilor iar colonelul Vasili Merkusev va fi arestat chiar în timpul festivităţilor din Ziua Forţelor Aeriene. Va petrece 5 ani într-un lagăr de muncă, condamnat pentru trădare. Ulterior se va constata că informartiile smulse de la el nu aveau nici op valoare militară şi va fi reabilitat.
Locotenentul major Lazăr Lipovich Bandas este lovit de un glonte tras de un lunetist, pe o stradă în Bacău. Lazăr este rănit grav şi, după câteva luni de suferinţa, va muri pe patul spitalului din Bacău şi va fi îngropat în oraş. Fusese trimis la Academia Militară din Moscova, însă a cerut să fie retrimis pe front.
Diversioniştii
În zona Bacaului a activat o formaţiune subversivă numită „Soimul”, formată din 11 persoane, antrenate de NKDV la Moscova. Toţi erau basarabeni şi au fost paraşutaţi în iunie 1944. Misiunea lor era să dezvolte reţeaua de spionaj şi diversiune sovietică din zona Moldovei şi să culeagă informaţii înaintea ofensivei programate pentru luna august.
Grupul s-a ascuns într-o bază secretă din Bacău şi a acţionat pe o rază de 150 kilometri în jurul oraşului. Şeful grupului era A. Corobceanu, secondat de A. Burkovskii, G. Pancenko şi A. Gordeev. Niciunul dintre agenţii paraşutaţi nu a fost descoperit.
Nu acelaşi noroc l-au avut alţi paraşutişti ruşi:
– La data de 13/14 mai 1944, în apropierea comunei CASIN, au fost capturaţi şi nimiciţi mai mulţi paraşutişti, de către o patrulă formată din 3 subofiţeri de jandarmi.
– În ziua de 2 iulie 1944, sergentul major Niculiţă Grigore şef de patrulă la postul jandarmi DOFTEANA, împreună cu soldatul de jandarmi Andronache Ioan, au reuşit să prindă în pădurea „Bogata” 4 paraşutişti de la care au capturat: 3 pistoale mitralieră, 3 pistoale mici ruseşti, 1 aparat de radio emisie, 4 hărţi topografie şi mai multe bancnote ruseşti.
– În zilele de 15 şi 19 iulie 1944, sergentul major Duican Emil, comandantului plutonului de poliţie de la reşedinţa legiunii, împreună cu 12 jandarmi, în urmărirea întreprinsă au prins 5 paraşutişti, dintre care 2 în viaţă, restul de 3 împuşcaţi mortal în timpul luptei, de la care au capturat: 4 pistoale mitralieră, 5 pistoale automate, 3 grenade defensive, 70 de hărţi cu diferite regiuni, 2 paraşute, cartuşe pistol mitralieră, 1 aparat de radio emisie şi un pistol rachetă cu 7 rachete”.
etena a zis
Ma intreb ce faceau tiganii pe vremea aia !
mircea a zis
Voi chiar va considerati jurnalisti?! Articolul asta lasa de dorit. Pur si simplu v-ati multumit sa alaturati niste fragmente care nu au nicio noima. Jalnic.
,marco a zis
@ mircea––––––––intelectualule–––vezi ca „nicio” nu prea se regaseste in DEX.––––cat despre articol , sant niste informatii exceptionale , pe care nu prea aveam de unde sa le stim –––––e istoria noastra , a acestor meleaguri , ceva concret si foarte interesat––––sincer mi-as dori , personal cel putin , sa am o sursa credibila,reala, de informatii de acest fel––––
Virgula a zis
In sfarsit, un articol interesant, consistent. De unde sunt informatiile? M-ar interesa detalii.
Razvan Bibire a zis
Informatiile sunt din surse exclusiv online.
http://www.jandarmeriabacau.ro/istoric3.html
http://www.memoria.ro/?location=view_article&id=1503
http://gov.cap.ru/hierarhy.asp?page=./5024/12387/12391/42507/42508
http://moltat.ru/menu/sobytia/voennaya-moda
http://www.airwar.ru/history/aces/ace2ww/pilots/merkushev.html
http://berkovich-zametki.com/2008/Starina/Nomer6/Bandas1.php
http://www.kp.md/daily/24347/536382/
Mioara a zis
Foarte, foarte interesant articolul. Multumim domnule Razvan, mai ales ca ne-ati dat si sursele de informatii. Acum o sa pot sa ma documentez mai bine pentru cultura mea generala. Multumesc inca odata.
G.I. a zis
In asemenea articole importante sunt informatiile.Extraordinare datele,informatiile,mai ales ca noi,cei cu scoala facuta intr-un alt regim politic ,am fost vaduviti de surse de informare ce azi le avem. Felicitari !
Laura a zis
FELICITARI „ZIARUL DE BACAU” IN SFARSIT UN ARTICOL DEMN DE PRIMA PAGINA.
G.I. a zis
Mircea,pe mine unul(si nu sunt singurul),ma intereseaza mai mult ,hai sa-i spunem,”documentul” si mai putin comentariul autorului.Ptr.ca vreau sa-mi fac propriul rationament si nu vreau sa-mi trec prin folclor gandirea mea .Tocmai de aceea documentele istorice trebuie prezentate asa cum sunt.
judecatorul a zis
Etena,iti zic eu ce faceau,isi asteptau randul sa intre in camera de gazare sau in cuptoare la nemti,asta faceau. Nu mai erau tari sa umble cu sabia prin centrul orasului,si nici nu se mai spargeau in figuri cu „bemveul” si nici nu mai cantau „banii mei si valoarea mea”. Aveau un numar scris pe ei si erau linsati la comun ca niste gunoaie de care trebuie sa scapi cand faci curatenie (ceea ce si sunt ei). Altii erau batuti si calcati in picioare si faceau bataia de joc a albilor. Altii sapau la groapa comunala unde vor fi si ei la randul lor ingropati ca sa scape pamantul de duhoarea lor. Vremuri de care ne amintim cu placere 🙂
Costel a zis
Articol care ar trebui sa intereseze pe orice roman, daca se simte. Sunt informatii de care nu stiam ca exista. Neinteresatii pot sta linistiti si pot comenta in alta parte. Felicitari pentru munca depusta si pentru idee. Multi dintre noi nu stim cine suntem!
Costel
Razvan Bibire a zis
Un amanunt interesant: Anatol Corobceanu, seful grupului „Soimul” va ajunge peste ani vicepremier al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenesti. Fiind un lider nonconformist al intelectualităţii basarabene, este învinuit de pasivitate în lupta cu manifestările naţionaliste şi eliberat (1970) din funcţie, fiind trimis la muncă după specialitate – ca locţiitor al ministrului justiţiei din R.S.S.M. http://www.andreilupan.com/loaditem.do?id=10000068&version=12_0
etena a zis
marco „intelectualule”, arata-mi mie in DEX semnificatia cuvantului „sant” (sant niste…)…apropo, daca casti ochii bine ai sa regasesti cuvantul „nicio”…ai dat cu balta-n balta vere, data viitoare posteaza cu alt nick, caci te-ai facut de cacat 🙂
etena a zis
Vreau sa stiu si eu cati tigani au luptat pt tara asta ??? Ca ii ridicati in slavi, jale mare !!!
anna a zis
regele mihai tanarul de 23 ani a salvat transyilania la 23 august 1944 a dat
jos pe antonescu si continua lupta cu rusi inprauna.Da rusi la 24 august au
ocupat Bacäu.Ca copilas am asistat la depotatile din sf.gheorghe cum faschi
sti szekler au adunat de etnice evreiesti si din spital si au adus si copii mici
la fabrica de cärämide in zece zile aproape fara apä foarte multi au murit pe loc.sovinistul Antal ascunde cu colaborati chiar a construit pe morti
SAPIENTIA .sa stiti bine ca s.gheorghe a fost liberat de rusi dupa o lupta sus
la ÖRKÖ trimete pe tineri in strigau noi suntem soldati lui horthy,totus rusi
au reusit sa intre la 3 septembrie 1944, si mergea mai departe,dece spune
romani ca ei au ocupat sf.gheorghe.Da administratia ro.a venit la 8 septembrie 1944,si chiar veterani minte.ce rusine.faschistilor szekler au
dat prea multe libertate dar nu reusesc la nimic. o straina scrie.