În județul nostru au fost electrificate în acest an trei sate și la alte două s-a lucrat la extinderea rețelei de curent electric. Chiar și așa, mai există astăzi 11 localități în care oamenii nu au avut niciodată lumină. Este vorba despre sate cu zece pînă la 60 de gospodării, în total 324 de familii, care trăiesc și astăzi la lumînare. Filiala Electrica Moldova a investit în acest an aproximativ 550 de miliarde de lei în cele șase județe pe care le deservește. Potrivit spuselor lui Toma Suru, directorul responsabil cu problemele de dezvoltare, cele mai multe investiții au vizat modernizări de posturi de transformare și de rețele, precum și extinderea rețelelor de curent electric. Din suma totală investită în acest an, 215 miliarde de lei au venit din sursele proprii Filialei Electrica Moldova, iar 333 de miliarde au fost repartizate de Ministerul Industriilor, din fondurile speciale.
Din totalul banilor alocați, Sucursala Electrica Bacău a primit în acest an 8,5 miliarde de lei din fondul special, iar alte 35 de miliarde de lei au fost alocate pentru investiții din veniturile realizate de Filiala Electrica Moldova. Aceasta din urmă a extins, în ultimele 12 luni, rețeua din cartierul Gherăiești din Bacău, dar și rețeaua din zona străzilor Tache și Dacia. Electricienii au lucrat și la extinderea rețelelor din satele Călugăreni (Dămienești), la electrificarea satului Valea Lupului (Vultureni) și la modernizarea iliuminatul pe străzile Eminescu și Constanței din orașul Bacău. De asemenea, s-au electrificat satele Tăula (Oncești), Valea Moșneagului (Lipova) și Crihan (Măgura).
Pentru anul 2003, din surse proprii, filiala va înlocui cabluri în rețele, în valoare de cinci miliarde de lei, dar și-a propus să îmbunătățească și nivelul tehnic al rețelelor la Mănăstirea Cașin și să crească tensiunea în rețele la Podiș (Mărgineni). În plus, societatea va reconstrui o linie de 0,4 kV la Bogdan Vodă (Săucești), va îmbunătăți nivelul de tensiune pe str. Siretului, în Bacău, va moderniza posturile de transformare și are în lucru o nouă stație de transformare, de mare valoare, la Comănești. „O parte dintre lucrări s-au finalizat deja în 2002, iar altele vor avea ca termen de recepție primele luni ale anului 2003. Lucrările sînt orientate în special pentru asigurarea siguranței instalațiilor electrice și îmbunătățirea condițiilor de viață ale unora dintre locuitorii județului Bacău”, a explicat directorul Toma Suru. (C. BREAHNĂ)
Lasă un răspuns