Direcția de Sănătate Publică, în colaborare cu Asociația Lizuca Bacău și Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, a organizat, ieri, o dezbatere referitoare la problemele persoanelor seropozitive din județul Bacău. Pe 1 decembrie s-a sărbătorit Ziua mondială de luptă împotriva HIV/SIDA, iar acțiunile desfășurate în această perioadă s-au dorit a fi semnale de alarmă pentru întreaga populație de a se informa, în primul rând, despre această boală și riscurile ei, de a nu trata cu indiferență maladia și de a face din timp testele de depistare.
Reprezentanți ai mai multor instituții publice din Bacău au vorbit, la dezbaterea de ieri, despre problemele prin care trec persoanele seropozitive, începând de la discriminarea și stigmatizarea din partea celor din jur, până la greutățile pe care le întâmpină în găsirea unui loc de muncă. „Nu boala în sine te doboară, ci singurătatea și discriminarea” – este un pasaj din numeroasele povești de viață ale seropozitivilor, adunate într-o revistă realizată de tineri cu această boală. Campania din acest an și-a propus, de asemenea, să atragă atenția asupra măsurilor de prevenție a HIV/SIDA și a accesului la tratament în cazul celor infectați.
Centrul de Consiliere și Testare HIV din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău are în evidență 400 de pacienți cu HIV/SIDA, din care nouă sunt copii. Numai în 2013, în județul Bacău s-au înregistrat 35 de noi cazuri. Tot în acest an, 14 persoane cu HIV/SIDA au murit. În evidența Centrului de Consiliere și Testare HIV au intrat în 2013 și 11 gravide seropozitive, care urmează tratamentul de prevenire a transmiterii bolii de la mamă la făt. Reprezentanții Centrului reamintesc că în cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău, Pavilion 2 Infecțioase, orice persoană (chiar și cele neasigurate) poate beneficia de consiliere și testare HIV gratuite. Campania din acest an a inclus și o acțiune stradală, pe esplanada Pieței Tricolorului, unde s-a format o fundiță umană și au fost distribuite materiale informative pe tema HIV/SIDA.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns