• aceștia vor intra în șomaj de pe 11 septembrie • concedierile sînt provocate de lipsa cererii de îngrășaminte de pe piața internă
Combinatul de îngrășăminte chimce Sofert Bacău va da afară, de pe 11 septembrie, nu mai puțin de 49 de salariați. Dintre aceștia, 48 sînt muncitori, iar o persoană este inginer de profesie. Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Sofert s-a întrunit la începutul lunii iulie și a adoptat unele hotărîri care au atras după sine și elaborarea proiectului de concediere colectivă. Acesta a fost remis, în conformitate cu prevederile legale, Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău, precum și Agenției Județene Pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). „Motivația conducerii combinatului de îngrășăminte privind concedierea celor 49 de salariați este lipsa cererii de îngrășăminte complexe de pe piața internă. În acestă situație, susțin ei, instalațiile respective vor fi conservate din această lună pînă în trimestrul I al anului 2004”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt al ITM Bacău.
Ca urmare a închiderii acestor instalații, muncitorii care le deservesc fie au rămas pentru pază, în număr foarte mic, fie vor îngroșa numărul șomerilor. Criteriul de bază în alegerea angajaților ce vor fi disponibilizați va fi competența profesională. Vor avea întîietate la părăsirea unității muncitorii care cumulează două sau mai multe funcții, ori persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare anticipată și cei care îndeplinesc limita de vîrstă care le-ar permite să iasă din cîmpul muncii. Dacă măsura de disponibilizare afectează ambii soți care lucrează la Sofert, va pleca din unitate cel care are salariul cel mai mic, în funcție și de hotărîrea acestora. Cei mai afectați de concediere vor fi angajații care nu au copii în întreținere. În cazul angajaților care au familii de întreținut sau mai au cel mult trei ani pînă la pensionare, se vor căuta soluții de la caz la caz. Conducerea Sofert a dispus și redistribuirea personalului din secțiile conservate la altele, tot ca să limiteze numărul șomerilor.
Persoanele concediate vor beneficia și de plăți compensatorii, în funcție de prevederile contractului colectiv de muncă. Salariații care au o vechime între doi și zece ani vor primi șase indemnizații nete, echivalente cu salariul mediu net pe unitate din momentul disponibilizării, nouă indemnizații pentru angajații care au o vechime între zece și 20 de ani și 12 indemnizații nete vor obține muncitorii cu peste 20 de ani vechime la Sofert. Plățile compensatorii se vor face lunar la chenzina a doua. Viitorii șomeri vor putea primi în loc de plăți compensatorii și îngrășăminte chimice, în funcție de posibilitățile combinatului. „Noi vom trimite la Sofert un inspector care va verifica situația muncitorilor. Proiectul de concediere colectivă va fi înaintat sindicatului, care trebuie să își dea acordul în această privință. Între 28 iulie -18 august, sindicatul sau reprezentanții salariaților pot să ofere soluții în vederea diminuării numărului de persoane concediate sau a evitării concedierii”, a precizat Dan Buftea.
Conducerea Sofert va avea obligația să stabilească împreună cu AJOFM ziua în care se vor desfășura serviciile de preconcediere pentru cei 49 de salariați dați afară. În cadrul acestor servicii, oamenii vor afla modul în care se întocmește dosarul de șomaj și în care își pot primi indemnizația, card sau cont, locurile de muncă vacante de pe piața muncii, posibilitățile de calificare prin cursuri oferite de Agenție, precum și cum să-și deschide o afacere pe cont propriu prin consiliere și credite cu dobîndă subvenționată. În prezent, la Sofert lucrează 558 de salariați. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns