Bilanțul medaliilor obținute de sportivii băcăuani în 2002 s-a făcut. Acesta indică un număr de 583 de medalii în competiții internaționale și naționale. Au fost opt medalii la campionatele mondiale (4 de aur, 2 de argint și 2 de bronz), șapte la cele europene (2 de argint și 5 de bronz), 25 la campioonate balcanice și 553 la campionate naționale și universitare.
La sporturile individuale, disputa pentru supremație în județ s-a dat între înotătoarea Simona Păduraru, gimnasta Monica Roșu, navomodelistul Marius Cheșcu și pugilistul Sorin Tănăsie, toți de la Sport Club Municipal Bacău, asociație care s-a clasat pe locul al doilea în țară între cluburile subordonate Ministerului Tineretului și Sporturilor și pe al 10-lea între toate cluburile din țară, conform celor declarate de către Doina Melinte, director al Direcției pentru Tineret și Sport a Județului Bacău. Revenind la topul sportivilor, cîștig de cauză a avut Simona Păduraru (antrenor Silviu Șalgău), o sportivă care a îmbunătățit recordurile personale, și nu numai, în toate probele pe care le-a abordat în 2002. Din palmaresul său în acest an fac parte: locul IV și de două ori locul VI la Campionatul European de seniori, 7 medalii de aur, 6 de argint și 2 de bronz la Campionatul Național de seniori, locul I (400 mixt – record al competiției), 3 locuri II și 1 loc III la Grand Prix-ul din Grecia. Ea a fost urmată în clasament de Monica Roșu (antrenor Cornel Agop): 2 medalii de bronz la CE juniori, „argint” cu echipa României, locul III cu echipa SCM la CN seniori, medalii de aur, argint și bronz la concursurile internaționale din Anglia, Belgia, Franța, Elveția și Taipei, Marius Cheșcu (antrenor Petre Zaharioaie): dublu campion mondial de seniori, dublu campion național de seniori, o medalie de bronz la CN seniori, Sorin Tănăsie (antrenor Relu Auraș): medaliat cu bronz la CE seniori, campion național de seniori, cîștigător al Cupei României și al Centurii de Aur, Cornel Ardeleanu (sărituri în apă, SCM Bacău – antrenor Anișoara Oprea): de 6 ori campion național de seniori, 2 medalii de argint și un loc III la CN seniori, de 10 ori medaliat cu aur la CN juniori, locul V la CE juniori, locul XI la CE seniori și CM juniori.
La sporturile de echipă, singura care s-a ridicat la un nivel demn de remarcat, la nivel de seniori, a fost cea de volei feminin, Știința Bacău, formație medaliată cu bronz în ediția 2001-2002 a campionatului Diviziei A, participantă în cupele europene. De altfel, din lotul Științei au și fost selecționate patru jucătoare în „naționala” României care a participat la turneele finale ale Campionatului European și Campionatului Mondial.
Pe ansamblu, se poate spune că 2002 a fost un an bun pentru sportivii băcăuani, excepțiile, două dintre ele, numindu-se Mihaela Melinte, care a fost suspendată pe viață din activitatea olimpică de către C.O.R.-ul lui Țiriac, respectiv Costel Suvac, navomodelistul care a trecut la cele veșnice din cauza unui cancer la stomac.
Cu speranța că 2003 va fi un an mai bun pentru toată lumea, ne despărțim de 2002, nu înainte de a ura tuturor românilor sănătate și numai bucurii. La mulți ani! (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns