• în Bacău își desfășoară activitatea o agenție care intermediază plecarea elevilor care vor să studieze la un liceu din SUA • costul unui an de studiu în SUA ajunge la 7.000 de dolari • elevii care vor să plece trebuie să fie foarte buni la învățătură, să nu fi împlinit 18 ani și să vorbească foarte bine limba engleză
Elevii băcăuani care vor să urmeze liceul în SUA nu mai trebuie să bată drumul pînă la Iași sau la București ca să trimită aplicațiile pentru programul de schimburi interculturale care se desfășoară, de cîțiva ani, între SUA și România. În urmă cu puțin timp, în Bacău a fost deschisă Agenția Ro Pair, care recrutează și intermediază plecarea tinerilor din România fie care au pair, fie ca elevi care studiază în licee, sau ca studenți care vor să-și petreacă vacanța de vară muncind în „Țara tutror posibilităților”.
Programul destinat elevilor de liceu le oferă acestora posibilitatea să sudieze un an în SUA, într-un liceu public. Fiind o activitate de schimburi interculturale, elevii sînt cazați la familii recrutate de agențiile de peste Ocean, unde pot sta pe perioada celor zece luni fără nici o obligație de natură materială. „Condiția pe care trebuie să o îndeplinească elevii care vor să aplice la acest program este să aibă note bune sau foarte bune la învățătură, să nu fi depășit vîrsta de 18 ani și să nu fie în clasa a noua sau a XII-a. Totodată, ei trebuie să vorbească cel puțin bine limba engleză, ca să poată face cerințelor liceului la care vor studia un an”, ne-a declarat Gabriela Radley, directorul Agenției Ro Pair din Bacău. Cît privește costurile pe care aplicații trebuie să le suporte, acestea se ridică, în total, la circa 7.000 de dolari. Aproximativ 3.500 de dolari din această sumă reprezintă taxa de program, care înseamnă plata taxelor școlare, încă o mie de dolari se cheltuie cu biletul de avion dus-întors și taxele de obținere a vizei, iar circa 3.000 de dolari pot fi plătiți de părinți în rate lunare, pentru banii de buzunar ai copiilor care ajung să studieze într-un liceu din SUA.
„Avantajele pentru elevii care aplică la acest program sînt numeroase. În primul rînd, tinerii au acces la un sistem de învățămînt deschis și avansat, unde tehnologizarea se face resimțită la toate nivelele. Perfecționarea limbii engleze este un alt avantaj pentru cei care optează să urmeze liceul în SUA. Totodată, fiind un program intercultural, schimburile au loc la toate nivelurile, atît la nivelul familiei, cît și al școlii și societății. Elevii care pleacă vin cu o altă mentalitate, știu ce vor pentru viitor mai bine decît dacă ar rămîne să studieze în țară. Pentru noi, ca țară, plecarea tinerilor este o modalitate foarte bună de a schimba imaginea negativă a țării în străinătate”, continuă Gabriela Radley.
Programul care se adresează tinerilor de liceu are, totuși, și un dezavantaj major. Deși studiile elevilor români sînt recunoscute în „Țara tuturor posibilităților”, studiile la un liceu din SUA nu sînt recunoscute în România, astfel că elevii tebuie să continue școala la întoarcerea acasă de unde au lăsat-o. O altă variantă ar fi ca elevii să învețe foarte bine și să termine liceul în SUA, după care să aplice pentru a continua facultatea acolo.
Pînă acum, doi tineri din Bacău au profitat de oportunitățile programului. Alexandru Podoiu a studiat anul trecut la un liceu din statul Indiana, iar la începutul acestei veri a revenit acasă, unde va relua cursurile din clasa a XI-a. Cel de-al doilea aplicant este Ioana Bondre, de la Colegiul „Gheorghe Vrănceanu”, care a ales să studieze la un liceu din apropiere de Detroit. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns