De la începutul acestui an, peste 750 de băcăuani în vîrstă și fără un loc de muncă au reușit să se angajeze pentru a-și putea întreține familiile. Este vorba de acțiunea de încadrare în muncă a șomerilor de peste 45 de ani, derulată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). „În ultimii doi ani, forțele de muncă au reușit, prin servicii specifice de mediere, să obțină locuri de muncă pentru circa 2.150 de persoane din județul nostru, șomeri indemnizați sau nu, cu vîrsta peste 45 de ani. Pentru 1.000 dintre ei, angajatorul a beneficiat de subvenții din bugetul asigurărilor de șomaj. Acordăm o atenție specială încadrării acestor oameni, alături de unicii întreținători de familie, deoarece sînt reprezentanții unor categorii în general defavorizate de piața muncii”, ne-a declarat purtătorul de cuvînt AJOFM, Claudiu Boangiu.
Cu toate că agenții economici preferă adesea salariați tineri, pentru angajarea unor șomeri trecuți de 45 de ani legea le oferă anumite facilități. Dacă încadrează astfel de persoane pe o perioadă nedeterminată și se angajează să mențină raporturile de muncă respective timp de cel puțin doi ani, firmele vor primi lunar, timp de un an, un salariu minim brut pe economie pentru fiecare încadrat, de la bugetul de asigurări. De asemenea, prin recenta modificare a legii șomajului, au o șansă în plus și persoanele care mai au trei ani pînă la împlinirea vîrstei de pensionare. Pentru angajarea lor, agenții economici vor beneficia lunar de un salariu minim brut pentru fiecare angajat din această categorie pînă la îndeplinirea, de către aceștia, a condițiilor de ieșire la pensie, anticipat, anticipat-parțial sau pe limită de vîrstă.
Astfel, Ioan Roșu, din Slănic Moldova, trecut de 45 de ani și unic întreținător de familie pe deasupra, este unul dintre cei care au mai primit o șansă. Căsătorit, tată a doi copii, a fost subofițer MAPN timp de șapte ani și apoi șofer. A rămas la un moment dat însă fără serviciu, trecînd și de perioada de indemnizare ca șomer. „Nu credeam că mai pot face ceva, dată fiind vîrsta pe care-o am”, spune omul. Și totuși, Ioan Roșu tocmai a fost angajat, în baza programului de combatere a șomajului, pe un loc de muncă subvenționat de la primăria Tîrgu Ocna. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns