În fiecare an, în preajma zilei de 8 Martie, o frenezie ciudată
cuprinde pe toată lumea. Bărbații se scotocesc prin buzunare și
încearcă să-și spele, cu un buchet de flori, păcatele de peste an,
copii scotocesc pușculițele și înceară să le cumpere mămicilor lor
cîte un mic obiect care să le facă plăcere. Însă pentru mame, soții sau prietene, adevărata zi a femeii este, de fapt, orice zi a anului cînd iubitul, soțul sau fiul le aduc în dar fie și numai o floare.
Ziua femeii este, de fapt, orice zi cînd într-o familie există armonie și liniște sufletească. Doar bărbații sînt cei care, în zi de 8 martie, devin brusc, pentru iubitele, soțiile și mamele lor cei mai buni iubiți soți sau fii. Doar o singură dată pe an bărbații sînt cei care dau năvală prin piețele de flori, prin magazinele de dulciuri și bijuterii, se uită în stînga și în dreapta la prețuri, pentru a scăpa mai ieftin și apoi oferă darul în speranța că iubita, soția sau mama îi vor ierta și le vor uita toate păcatele adunate de-a lungul anului.
Devenită de cîțiva ani buni doar un prilej de a oferi sau primi daruri, adevărata semnificația acestei zile este acum prea puțin cunoscută. Puțini sînt cei care mai pot spune acum ce semnifică această zi de 8 Martie sau de ce a fost aleasă exact această zi pentru a fi dedicată femeii. În 1903, în Statele Unite, organizațiile sindicale ale femeilor, precum și femeile cu profesii liberale luptau, de asemenea, pentru dobîndirea dreptului de vot, punînd bazele Ligii Uniunii Sindicale a Femeilor. În 1908, în ultima duminică a lunii februarie, femeile socialiste din Statele Unite au organizat prima Zi a Femeilor, cu demonstrații ample prin care se cerea dreptul de vot, precum și drepturi politice și economice pentru femei. Prima Zi Internațională a Femeii s-a sărbătorit pe 19 mai 1911, în Germania, Austria, Danemarca, dar și în alte state europene, fiind asociată cu lupta femeilor pentru emancipare, pentru drepturi egale cu bărbații, pentru condiții mai bune de muncă și pentru dreptul la vot. Abia în anul 1975, Națiunile Unite au recunoscut oficial 8 Martie ca Zi Internațională a Femeii și că 8 martie a fost adoptată ca sărbătoare de multe țări care nici nu au știut pînă atunci de existența ei. De atunci, atît femeile cît și bărbații au început să acorde o mai mare atenție acestei zile de început de martie.
Ziua de 8 Martie se sărbătorește, însă, după buget. Ziua Femeii este mai degrabă o sărbătoare discretă, nu are mai nimic din felul în care, de regulă, sînt primite sărbătorile în România. 8 Martie nu are, prin urmare, mai nimic din opulența Revelionului, a Paștelui ori a Crăciunului. Dintre toate sărbătorile, 8 Martie seamănă cel mai mult cu 1 Martie. Sînt celebrări discrete și mai mult austere. Sînt momente peste care ești gata – gata să treci, fiindcă nu sînt atît de vizibile și, deci, nici atît de zgomotoase. Poate că altfel ar fi stat lucrurile dacă bărbații ar lăsa ipocrizia la o parte și le-ar iubi pe femei la fel de mult în fiecare zi din an și le-ar ura iubitelor, soțiilor și mamelor lor multă fericire de fiecare dată cînd simt asta. Și, eventual, cît mai des cu putință. Deocamdată, 8 Martie pare a fi, de fapt, ziua iertării bărbaților.
Lasă un răspuns