– acesta are 1.800 metri patrati, iar prin tubulatura de racire de 22 kilometri, de sub patinoar, curg 7 tone de antigel – deschiderea din acest sezon a avut loc vineri si imediat patinoarul a fost luat cu asalt de bacauani
La Gepex Park s-a deschis, vineri, patinoarul. Este al doilea an consecutiv cind, in sezonul rece, bacauanii se pot relaxa zilnic pe patine. De data aceasta, conditiile au fost imbunatatite vizibil, petru ca organizatorii au invatat din experienta anului trecut. Asa se face ca acum bacauanii se pot bucura de cel mai mare patinoar in aer liber din Moldova. Acesta are 1.800 metri patrati. Pe dedesupt este traversat de tubulatura de racire care aduna nu mai putin de 22 kilometri de teava. Prin aceasta trec 7 tone de antigel. Pentru realizarea patinoarului s-au turnat 500 metri cubi de beton. Izolarea s-a facut cu 2.000 metri patrati de polistiren extrudat cu o grosime de opt milimetri. Agregatul poate raci pina la o temperatura exterioara de plus10 grade Celsius. Pentru curatarea patinoarului si lustruirea ghetii exista o moderna masina de lustruit gheata, marca „Olimpia”. Societatea „Baixa” a fost cea care s-a ocupat de la intinderea cablurilor, instalatii, izolare si pina la turnarea betonului, iar „Fast Distribution” SRL a asigurat solutia tehnica de racire, agregatul de facut gheata artificiala si asistenta tehnica de termoracire. Finantarea proiectului s-a facut prin intermediul BRD Groupe Societe Generale, filiala Bacau.
Imagini on-line de la patinoar
Amatorii sportului cu patine pot accesa on-line camera video pentru a vedea daca este aglomerat, starea ghetii sau sa obtina informatii de natura tehnica. Pe www.gepexpark.ro doritorii au toate detaliile, inclusiv imagini live. Odata ajunsi la patinoar pot servi un vin fiert, tuica fiarta, dar si ceai, capucino sau ciocolata fierbinte si chiar pizza, hot-dog si sandwich-uri. „La Patine” este locul de unde se pot inchiria patinele pentru cei care nu le poseda, contra sumei de 10 lei. Intrarea in cursul saptaminii este 10 lei, iar in week-end 12 lei. Iubitorii acestui sport pot sta cit doresc si cit rezista pe pationar, de acesta suma. De luni pina vineri, patinoarul este deschis intre orele 14.00 – 22.00, simbata si duminica intre 12.00 si 23.00.
Patinoarul a fost luat cu asalt din prima zi
Patinoarul a fost inclus in programul de relaxare al bacauanilor. Nu conteaza virsta, importanta este miscarea. Asa ca aici au venit copii, adolescenti dornici sa petreaca timpul liber in aer liber, curat, si nu in fumul barurilor, dar si parinti, care nu s-au lasat mai prejos si si-au pus patinele alaturi de odrasle. De vineri, bacauanii au venit la Gepex Park cu mic cu mare. „Astept de la inceputul lunii decembrie sa merg la patinoar. Mi-am comandat si patine, de pe internet, de hochei, pentru mai multa viteza. Abia am asteptat sa se deschida patinoarul. Iarna asta voi fi nelipsita de aici”, ne-a spus Corina Ganu.
BTY a zis
e super. miscare in aer liber super funny si sanatos.
Gica Contra a zis
Acu’ ca mi-ati zgandarit curiozitatea mea de inginer, am si io o intrebare: antigelul ala din tubulaturi e pus ca sa nu inghete patinoarul ala prea tare? Ahhh, gata, m-am prins! A fost o gluma de 1 Aprilie….Cam devreme….Daca nu a fost o gluma, inseamna ca sunteti prosti gramada! Sa va puneti „antigel” d’asta la voi in radiator la masina ca sa va mearga bine iarna…
bty-pt gica contra a zis
Antigel=Soluţie care se adaugă în apa de răcire a motoarelor cu ardere internă pentru a-i coborî punctul de îngheţare-cf explicatiei din DEX. Probabil sub patinoar exista o adevarata instalatie de schimbare a caldurii(pompa de caldura,ceva gen AC).Daca tot esti inginer explica-ne ………… si dc tot te declari gica contra-nu e cumva principiul invers de functionare a pompei de caldura ?
GEORGE a zis
Din cate vad eu la Bacau sunt cele mai mari realizari din Moldova!!! Cel putin in viziunea voastra, a celor de la Ziarul de Bacau!! :))
Gica Contra a zis
Deci, cum sa-ti egzplic eu tie , nea bty….Patinoarul ala nu e motor termic….Una la mana. A doua la mana: prin tubulaturile alea circula agent termic de racire (floron, freon, solutie salina…) care are prorietati fizice specifice (temperatura de inghet foarte scazuta, fluiditate si vascozitate constanta la variatii mari de temperatura) care le fac sa fie utilizabile in sistemele de racire „sub zero” precum in cazul nostru de mai sus…
Principiul Ciclului Carnot: P1V1/T1=P2V2/T2 adicatele la volum constant (presupunand ca tevile nu-si schimba diametrul…) ramane o variatie direct proportionala a temperaturii lichidului de racire cu presiunea aceluiasi lichid pe traseul parcurs. Cand mai pui si o valvula de expansiune…Pac!Pac! Dupa valvula (evaporator) se creeaza o absortie caldurii de catre lichid , caldura pe care acelasi lichid o pierde in racitor (condensor) ajutat fiind de un alt agent de racire (primar) care poate fi aerul , apa, raul , ramul, mi-e prieten numai mie….
Hai ca te pup, pa!
Gica Contra a zis
PS: in evaporator lichidul se transforma, ca prin minune, in gaz….ca de aia ii si zice eVAPORATOR! Care, dupa ce intra in condensor se tranforma, tot ca prin minune, in lichid.
Baaai, Gica, nu stii nimic! Iesi afara…
Iar Antigelul, e o solutie chimica (de obicei glicol) care se adauga in apa de racire a motoarelor termice (mai ales pe timp de iarna) ca sa nu inghete apa in radiator…Mai pe stil vechi se folosea si cartonul proptit in fata radiatorului! 🙂
bty a zis
si daca stiai la ce mai intrebi?
didida a zis
cat mai costa?(de curiozitate) mc
Gica Contra a zis
Pentru ca sunt Contra! Gica Contra…
bty a zis
scrie in text-cit costa.
Anonim a zis
id meu
kassandra_marya
alina a zis
mie imi place la gepex park e fain tare….e sanatos sa te dai in aer liber…….mijto tare chiar daca am cazut de vreo 10 ori da e zuper am cazut findca am facut un trenulet mare de tot…..
alina a zis
si yo sunt in poza aia de mai sus….:D
elena a zis
Nu am nimic de comentat.