Termenul pina la care formele asociative din agricultura, industrie alimentara, silvicultura, piscicultura si conexe, cu reprezentare nationala, interesate sa faca parte din Comitetul National de Initiativa (CNI) pentru constituirea camerelor agricole, a expirat ieri, 7 august. Luni, 6 august, insa, fermierii au avut o noua runda de discutii cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pe aceasta tema, dar si pe cea a principalelor probleme din agricultura la acest moment: seceta, despagubirile si irigatiile. La intilnire a participat si conducerea Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR.
Cu o saptamina in urma, la Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) au fost prezentate propunerile organizatiilor profesionale cu privire la constituirea CNI. O parte dintre acestea, insa, nu au avut mentionat in statutul de activitate reprezentativitatea nationala, desi activitatea lor la nivel national este evidenta. De aceea, ministerul a considerat ca a fost nevoie de un termen nou pentru depunerea documentatiei in acest sens. Asociatiile profesionale ale fermierilor au procedat, totusi, la constituirea CNI, iar presedintele ales al acestui organism este bacauanul Laurentiu Baciu, care este si presedintele LAPAR. A fost o reuniune a nu mai putin de 25 de asociatii profesionale, dar lista cu cei 21 de reprezentanti ai agricultorilor nu a putut fi definitivata.
Tergiversarea constituirii CNI, act pentru care trebuie sa se pronunte Ministerul Agriculturii, este suspectata de fermieri pentru incercarea ministerului de politizare a acestuia. „Ministerul – spune vicepresedintele Ligii, bacauanul Daniel Ciobanu, presedintele Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli – are o aversiune fata de LAPAR.
Astfel, pe 3 august au trimis un comunicat prin care au convocat alte asociatii ale producatorilor agricoli la o intilnire pentru crearea CNI. In textul legii se vorbeste, intr-adevar, de asociatii cu reprezentare nationala. La prima intilnire au fost convocate, insa, asociatii fara reprezentare, dar care din bun simt s-au retras. Unii, insa, au ramas. Poate ar trebui schimbata legea, daca ministerul vrea altfel. Ministrului nu-i convine ceva. Nu spune ca ar vrea sa influenteze politic nasterea camerelor agricole. Dar noi ii suspectam de aceasta, pentru ca avem deja experienta de anul trecut cind PDL a actionat astfel. Ei au vrut sa constituie camerele agricole fara sa tina cont de fermieri. Dar, imbucurator este ca exista o dorinta de dialog, de comunicare, dar si de unificare din partea asociatiilor mari. Astfel, cei din minister nu mai pot sa faca jocurile cum ar vrea”.
Asupra problemelor discutate la minister cu privire la seceta si despagubirile solicitate de fermieri vom reveni in editia de miine a ziarului nostru.
Lasă un răspuns