Scoli avariate, elevi fara profesori, clase fara mobilier, institutii de invatamint fara aviz sanitar de functionare, demisii din sistem, acestea sint doar citeva dintre problemele judetului Bacau in debut de an scolar 2012 – 2013. Cu doar citeva zile inainte de inceperea cursurilor, Inspectoratul Scolar Judetean Bacau admite ca prima zi de scoala ne prinde nepregatiti.
„Anul scolar poate incepe in conditii bune, la foarte bune se mai poate lucra. Ma refer si la deficitul de cadre didactice, si la situatia igienizarilor”, a declarat Camelia Stamate, inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean Bacau. In judetul nostru, a mai precizat reprezentanta ISJ, deschiderea oficiala a anului scolar va avea loc pe 17 septembrie, fiecare unitate scolara avind libertatea de a-si stabili programul festivitatii.
Clase pregatitoare fara mobilier
Principala noutate a acestui an scolar este transformarea grupei pregatitoare, de la gradinita, in clasa pregatitoare, din invatamintul primar. Pregatirile pentru organizarea acestei clase sint, insa, departe de a se fi incheiat.
Din cele 172 de scoli in care vor functiona clase pregatitoare, numai 161 au primit mobilierul destinat spatiilor in care vor invata copiii inscrisi la acest nivel de pregatire. In judetul Bacau sint inscrisi la clasa pregatitoare 4.411 de elevi.
Copii de virste si nivele de pregatire diferite vor invata in aceeasi clasa
Dintre cele 332 de clase pregatitoare din judetul Bacau, 143 vor functiona in regim simultan, astfel cadrele didactice vor fi nevoite ca pe durata aceluiasi program scolar sa lucreze cu elevi de diferite nivele de pregatire.
„Vor fi doua situatii: simplu simultan si dublu simultan. La simplu simultan, unde sint copii de doua clase, pregatitoare si clasa I, invatatorul va desfasura activitate frontala cu o anumita clasa, iar eleviilor de celalalt nivel le va da lucru individual, si apoi se schimba. La simplu simultan, programul este de la 8.00, la 12.00.
La dublu simultan, programul este in intervalul 8.00 – 14.00. De la 8.00, la 12.00, se va lucra cu doua clase, de la 10, la 14, cu alte doua clase, existind un interval comun, in care se desfasoara activitatile mai usoare, sa zicem, educatie plastica, educatie muzicala s.a.m.d.
Este o activitate greu de desfasurat, pentru cadrul didactic in primul rind, dar are eficienta, nu sintem singurul judet cu invatamint simultan. Clasele simultane se organizeaza in acele zone din judet in care populatia scolara de o anumita virsta nu permite organizarea unei clase intregi”, a declarat adjunctul ISJ Camelia Stamate.
Doar 93 la suta dintre posturile didactice sint ocupate
Un numar insemnat de de elevi din judetul Bacau nu vor putea sti in prima zi de scoala cine le va fi invatatorul sau care le vor fi profesorii in noul an scolar. In acest moment, 7 la suta dintre posturile scoase la concurs au ramas inca neocupate. In unitatile de invatamint din judetul Bacau mai exista, conform datelor furnizate de Inspectoratul Scolar, 284 de catedre vacante intregi (18 ore), dintre care 179 sint in mediul rural.
„Urmeaza sa se organizeze concurs, la nivelul acelor unitati care mai au catedre neocupate, concurs bazat pe o metodologie care a aparut ieri (marti, 11 septembrie, n.red.) si care va avea loc dupa inceperea anului scolar. Pina atunci, posturile vor fi distribuite la plata cu ora cadrelor didactice repartizate deja in institutie”, a explicat adjunctul ISJ Bacau.
In urma etapelor desfasurate pina in prezent in calendarul miscarii personalului didactic, pentru anul scolar 2012 – 2013, in afara titularilor au mai fost repartizati in sistem 661 de suplinitori calificati si 214 cadre didactice pensionare, care au primit posturile la plata cu ora.
„Nu au fost repartizati deocamdata suplinitori necalificati, acestia vor fi luati in calcul dupa ce se epuizeaza toate etapele destinate personalului calificat”, a punctat inspectorul general adjunct Camelia Stamate.
Au demisionat din sistem
Proasta salarizare dar si conditiile tot mai dificile de lucru din invatamint au ca rezultat tot mai multe demisii din sistem. In acest an, in judet au demisionat din invatamint 25 de cadre didactice, cele mai multe renuntari la catedra inregistrindu-se in invatamintul prescolar (cinci), si in invatamintul primar (sapte).
Au mai demisionat profesori de educatie fizica si sport, educatie muzicala, informatica, istorie, engleza, franceza, româna, religie ortodoxa. Si-au luat concedii fara plata 46 de cadre didactice, dintre care 14, pentru studii. S-a inregistat de asemenea o cerere de concediu cu plata, pentru pregatirea tezei de doctorat. Pentru anul scolar 2012 – 2013, exista 9955 de posturi didactice in invatamintul preuniversitar bacauan.
Rechizitele gratuite vin abia in noiembrie
Elevii din invatamintul primar si gimnazial care provin din familii defavorizate vor beneficia si in acest an de rechizite gratuite. Acestea vor ajunge, insa, in posesia beneficiarilor abia in luna noiembrie.
„Procedurile de licitatie au fost demerate tirziu, iar aceasta licitatie se va desfasura pe 20 octombrie, dupa care se vor incheia contractele, astfel incit asteptam sa vina rechizitele pentru copii dupa 1 noiembrie, aceasta fiind o data foarte optimista”, a mai spus Camelia Stamate. In judetul Bacau vor fi 35059 de beneficiari, din clasele I – VIII si clasa pregatitoare. Valoarea totala a necesarului de rechizite este de 916606 lei.
Scolile avariate nu au inca bani pentru reparatii
Furtuna care a afectat judetul Bacau in data de 15 iulie 2012 a avariat 34 de unitati de invatamint. Pentru remedierea daunelor suferite de aceste scoli a fost solicitata de la Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului suma de 1475 de lei, bani care nu au fost primiti nici pina in acest moment de unitatile avariate.
„Inca nu stim nimic de fonduri. Reparatiile nu vor influenta procesul de invatamint, deoarece vor avea loc la exteriorul cladirilor”, a punctat Camelia Stamate, adjunctul ISJ Bacau.
Lasă un răspuns