Compania Petrochemical Holding Austria, proprietarul societatii Rafo Onesti, si AISA, firma omului de afaceri Stefan Vuza, care detine controlul asupra societatii Chimcomplex Borzesti, sint interesate sa cumpere dosare de prezentare pentru a participa la privatizarea Oltchim – scrie ziarul Bursa. Depunerea ofertelor s-a incheiat ieri, 17 septembrie, iar astazi, 18 septembrie, ofertele vor fi deschise. Pina ieri la prinz, numai Stefan Vuza, proprietarul Chimcomplex, a depus oferta. Caietul de sarcini a fost cumparat de 13 companii.
Reluarea licitatiei pentru privatizarea Oltchim Rimnicu Vilcea a atras si mai multi competitori decit la precedenta editie, cind de aceasta oferta a fost interesat si Stefan Vuza, care detine Grupul Societatile Comerciale Romane. Stefan Vuza a facut, atunci, o oferta neangajanta, de intentie, insa procesul de privatizare a fost stopat pentru o perioada. Stefan Vuza era interesat, initial, de Oltchim prin firma sa Aisa Invest, din Cluj Napoca. Competitori erau TISE (Rusia), PCC SE (Germania) si Pegamont Ploiesti, cind Guvernul cerea ca potentialul cumparator sa isi asume si o serie de investitii de mediu si retehnologizare, necesarul estimat pentru 2013 – 2014 fiind de 682,6 milioane de euro.
Acum, pretul de oferta este de 0,10 lei pe actiune, iar metoda de privatizare va fi una combinata: licitatie cu oferte in plic, urmata, eventual, de negociere sau de licitatie cu strigare, dupa regula licitatiei competitive. Ministerul Economiei ofera spre vinzare pachetul sau de 54,8% din capitalul social al Oltchim. Pachete minoritare mai detin PCC SE (18,31%), Nachbar Services Ltd (14,02%), persoane fizice (11,01%) si alte persoane juridice (1,83%). Adunarea Generala a Actionarilor Oltchim va propune, insa, pe 10 septembrie, majorarea capitalului social prin conversia in actiuni a creantei Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului la Oltchim, in valoare de 1,12 miliarde de lei. Capitalul social la data anuntului era de peste 34,3 milioane de lei.
Intentia Petrochemical Holding de a prelua Oltchim nu este surprinzatoare. Cu ceva timp in urma, ea lansa, in Romania, ideea unui complex national petrochimic, din care sa faca parte Rafo, Chimcomplex, Oltchim si Arpechim Pitesti. Compania austriaca detine 96,5% din capitalul Rafo. In luna august, actionarii au aprobat initierea procedurii de negociere in vederea contractarii unui imprumut in valoare de 330 de milioane de euro la Rafo, propus de administratorii societatii, luat de la creditori externi, pentru retehnologizarea si modernizarea rafinariei. Petrochemical Holding GmbH Austria a fost infiintata in anul 1996, la Viena, si are un capital social de 200 de milioane de euro.
Obiectul ei de activitate consta in activitati in petrochimie si investitii financiare. Principalele companii controlate de Petrochemical Holding sint Rafo, Korund si Wellchem, din Federaţia Rusa, si Grizzy Gas din Polonia, iar in domeniul financiar, Devision Ucraina si Teknol, din Federaţia Rusa. Surse din piata spun ca Iakov Goldovskiy, reprezentant al Petrochemical Holding, reevalueaza dezvoltarea propriilor afaceri si este consiliat de Grigory Luchansky, un apropiat al lui Rakhat Aliev – ginerele presedintelui Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.
Si intentia lui Stefan Vuza de a prelua aceasta intreprindere a fost exprimata acum citiva ani, dar abia acum s-a dat drumul la procesul de privatizare a combinatului vilcean. Oltchim este cel mai important jucator pe piata produselor clorosdice din tara noastra, pe care o imparte cu Chimcomplex, dar in prezent se afla in dificultate, cu pierderi financiare importante, in timp ce combinatul din Borzesti a rezistat inclusiv crizei economico-financiare si a inregistrat profit.
ptr bc a zis
Iau Oltchimul ca să-l distrugă precum au făcut-o și cu platforma petrochimică de la onești-borzești! NU MAI SPUN DE RAFO, CARE-I PRAF!!! scutiți-mă cu hoții dinastea!PSEUDOGUVERN CE SUNTEȚI!!! MĂSCĂRICII NAIBII!!! NU VĂ MAI SĂTURAȚI DE DISTRS ȚARA ASTA!!!