Ieri, la Curtea de Apel Bacău, s-a judecat recursul împotriva sentinței date de Tribunalul Bacău în cazul traficului de droguri și etnobotanice, care admisese cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a celor cinci inculpați cercetați în dosar.
Cătălina CHIFU
Păreau destul de relaxați pentru situația în care se află, îmbrăcați lejer, în treninguri, blugi, hanorace largi, cu aere de șmecherași. Inculpații acuzați de trafic de droguri și etnobotanice au pășit aparent încrezători în sala de judecată. Polițiștii i-au condus în boxa acuzaților și li s-au scos cătușele. Unii sînt familiarizați cu sălile de judecată, nimic nu mai pare să-i intimideze, iar nonșalanța din priviri e greu de înțeles. La fel și zîmbetele schimbate cu cei din sală – cunoscuți, prieteni, familie, veniți să-i susțină moral. Dintre ei, o singură figură iese în evidență, tocmai prin încercările disperate de a se ascunde de ochii celor din sală. Puștiul de 17 ani, racolat de rețeaua de traficanți de droguri și etnobotanice pentru a avea acces în liceele băcăuane, face notă discordantă. Timid, rușinat de postura în care se află, intimidat de tot ce se petrece în jurul lui, temător. Au trecut minute bune pînă să-și dea seama că în sala de judecată asistă tatăl și sora lui, cam de aceeași vîrstă cu el. De-abia acum pare să realizeze că tot ce a făcut nu mai este o joacă. A stat deja închis cîteva zile, iar speranțele că va fi eliberat încep să se risipească. Totul prinde contur acum. Judecătorii care cer să se facă liniște, avocații care se agită în jurul inculpaților, articolele de lege care l-ar putea trimite după gratii. Se uită cu ochi mari la „colegii” mai îndrăzneți din boxa acuzaților care încearcă să-i convingă pe judecători de nevinovăția lor.
„Doar o perioadă de trei zile, în cursul verii, am vîndut etnobotanice unor prieteni, trei sau patru. Mi le-a dat Irimia Bogdan, gratis. Dar nu-mi mai amintesc numele prietenilor, erau niște cunoștințe. Îmi dădea Irimia doar pentru consum propriu. Nu vindeam (?!, n.r.). Adică le-am dat unor prieteni. Nu-mi aduc aminte cîți bani mi-au dat. Dar numai etnobotanice, nu droguri. Suntem toți vecini. Adică doar cu doi. Pe ceilalți îi știu din vedere, dar nu am avut relații cu ei”, a încercat s-o dreagă unul dintre inculpați. Unii dintre avocați s-au dat la rîndul lor în stambă, invocînd în apărarea clienților reglementările legale neclare (!?) cu privire la distribuirea și consumul de etnobotanice, vina autorităților locale care nu pot pune în aplicare legile, și prin urmare inculpații s-ar afla într-o situație incertă: să vîndă sau să nu vîndă etnobotanice?! „În vechiul dosar, el a crezut că este autorizat să vîndă etnobotanice. A rămas cu produse și nu știa ce să facă cu ele. A întrebat, dar nimeni nu-i spune nimic”, a fost explicația halucinantă unui avocat.
Mai la obiect părea avocata minorului implicat în dosarul de trafic de droguri și etnobotanice. Ea a adus în apărarea liceanului dovezi privind conduita școlară, mediul din care provine, nevoia de a-și continua studiile și de a fi ajutat să se desprindă din anturajul în care a intrat. „Ce se întîmplă cu viața lui acum este foarte important. Mai mult contează dezvoltarea lui decît privarea de libertate. Cele 19 zile de arest atrag absențe, îl paște exmatricularea. El a recunoscut că a intrat într-un anumit anturaj, vroia să se desprindă, să iasă din grup, dar nu reușea. Nu a conștientizat gradul de pericol social. Infracțiunea de trafic de droguri este foarte gravă, trebuie reanalizată. Fapta a fost comisă la provocarea anturajului.
El este minor, are un grad de naivitate, nu-l putem folosi în obținerea de probe”, a arătat avocata minorului. Pledoariile au continuat în aceeași notă. S-au adus acuzații legate de faptul că procurorii au exagerat cantitatea de hașiș găsită la domiciliul inculpaților, că au încurcat borcanele și cannabisul e de fapt hașiș după probele de laborator, că al șaselea inculpat stă bine- mersi în libertate etc. Detalii golite de conținut, pentru un tată care este nevoit să-și vadă copilul de 17 ani în boxa acuzaților, alături de figuri dubioase ce transformă sala de judecată într-o scenă de teatru.
Ultima oră: Curtea de Apel Bacău a respins recursul depus de avocații celor cinci inculpați. Aceștia vor rămîne în arest preventiv pînă la judecarea pe fond a dosarului.
tirica adelina a zis
nu va puteti imagina cat de greu ii este unei surori mai mari sa isi vada fratiorul intr-o astfel de situatie….. nimeni nu intelege ca este doar un copil care ,impins fiind de anturaj si de insasi societatea in care traim cu totii, a comis o greseala pe care multi au mai comis-o si acum sunt liberi…. e doar un copil care aproape ca nu intelege ce i se intampla. Sunt de acord ca legea trebuie sa isi spuna cuvantul si stiu ca este vinovat, dar mai stiu si ca se pot lua masuri mai blande in astfel de situatii, dar se pare ca nu mai exista intelegere in aceasta lume….
Puiu Tirica a zis
Din nefericire, mandatul de arestare preventiva a fost prelungit, minorul fiind nevoit sa-si continue studiile (?) din arest.
eu a zis
Taraie copii prin tribunale pt 1 gram de iarba care e legala in multe tari occidentale, ii stric viata in timp ce altii fura miliarde si scapa cu suspendare.Justitia p***ii
Mai bine tarfele alea de judecatoare sar intoarce la Sarata de unde au venit.Pishamash pe tot sistemu` vostru de criminali.