Dragoș Luchian, viceprimarul municipiului Bacău, face parte din tânăra generație de politicieni ce s-a impus pe scena publică a ultimilor ani. Când vine vorba despre acestă nouă generație, apar nuanțele: unii au adoptat rapid modelul politicienilor cu vechi state, formați la școala comunistă și a căror carieră s-a bazat pe șmecherii și pe ipocrizie. O altă categorie, din care face parte și Dragoș Luchian, este reprezentată din tinerii care s-au implicat în viața publică doar când au simțit că au ceva de spus, animați de alte valori, cu deschidere și spirit european. Luchian este la al doilea mandat de viceprimar al orașului. Are experiență, s-a implicat în proiecte importante, e genul tehnocrat. Unii i-au reproșat că nu a prea ieșit în față, că nu a prea vorbit despre proiectele realizate. Oamenii îl știu însă din teren, de la audiențe, de la întâlnirile din cartiere. De curând, i s-a propus să candideze la Senat.
Ștefan POPA
– Sunteți la al doilea mandat de viceprimar, ați fost ales în urma scrutinului din vară, cu unanimitate de voturi, în această funcție. Au optat pentru dumneavoastră inclusiv cei din opoziție. Cum i-ați convins?
– Nu vă ascund că am fost și eu surprins când am constatat că toți consilierii, indiferent de culoarea lor politică, m-au desemnat pentru al doilea mandat de viceprimar. Nu am făcut nimic să-i conving. Nu vă imaginați cumva că am făcut lobby printre ei sau le-am promis cine știe ce avantaje. A fost o surpiză plăcută și pentru mine și m-am gândit atunci că, probabil, a contat modul meu echilibrat de a fi, onestitatea față de mine, față de cei cu care lucrez și față de oamenii acestui oraș în general. Am fost crescut într-un spirit al respectului față de cei din jur, de responsabilitate pentru tot ceea ce fac. Or fi contat toate astea…
– Cum a ajuns Romeo Stavarache să vă propună viceprimar al orașului?
– Asta s-a întâmplat acum cinci ani, după alegerile din 2008. A fost o propunere la care n-am avut prea mult timp să mă gândesc. Să fim sinceri: cine nu s-ar simți onorat de o asemenea propunere? Am privit-o ca pe o provocare. Am tras aer în piept și am trecut la treabă. Am făcut echipă imediat cu primarul Stavarache. El venea cu experiența, cu viziunea, eu cu entuziasmul și cu dorința de a realiza lucruri trainice. Am cunoscut în primărie oameni extraordinari, specialiști care stăpânesc meserie, alții ni s-au adăugat pe parcurs. Am reușit să facem o echipă în care responsabilitățile sunt clare, în care orgoliile sunt lăsate la ușa instituției. Altfel, nu se poate vorbi de eficiență în administrație. Marile proiecte se pot realiza doar cu o echipă puternică, sudată, cu oameni care iubesc ceea ce fac, chiar dacă salariile lor sunt, din păcate, nemotivante. De proiectele acestea se bucură toți băcăuanii și mi-aș dori ca ei să înțeleagă că în spatele oricărei realizări se ascunde multă muncă.
– Ați început mandatul în timpul Guvernului Tăriceanu, apoi a venit Guvernul Boc. Cum a schimbat asta datele problemei?
– Enorm de mult. În timpul guvernării Tăriceanu, am reușit să reabilităm școlile din oraș, spre exemplu, și cu bani de la Guvern, și să atragem finanțări europene unde cofinanțarea de la bugetul statului este obligatorie. Când a venit Guvernul Boc, s-au tăiat toate finanțările. Cea mai revoltătoare chestiune mi s-a părut că a fost stopată orice finanțare pentru Spitalul Municipal Bacău. Mă întreb cât de ipocriți pot fi unii oameni din PDL, care vin azi și spun că vor să continue lucrările la Spitalul Municipal, când ei au blocat cu bună știință acest proiect? Parlamentarii PDL, când erau la putere, nu au mișcat niciun deget pentru acest proiect, dar nici pentru altele. Deputatul Ionel Palăr, colegul meu de partid, a fost singurul care a inițiat, atunci când au existat discuțiile despre bugetul cosolidat de stat, atît în 2011, cît și în 2012, un amendament pentru finanțarea Spitalului Municipal. Restul parlamentarilor de Bacău au lipsit de la ședințe.
– În două mandate de viceprimar ați contribuit la mai toate proiectele mari derulate în municipiul Bacău. Care este proiectul care vă este cel mai drag?
– Cam toate proiectele sînt importante, dar cred că cel mai „de suflet” este Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, realizat din fonduri europene. E un proiect care presupune modernizarea unui segment important din Bacău, de la intrarea dinspre Moinești, podul Mărgineni, strada Mioriței, strada Milcov, pasajul Letea. Sper ca, pînă în momentul în care voi pleca în Senat să văd semnate contractele de finanțare pentru reabilitarea Căii Moinești, a pasajului Letea, a străzilor Milcov și Mioriței. Un alt proiect pe care mi-l doresc pentru băcăuani este modernizarea Insulei de Agrement. Licitația privind execuția lucrărilor va fi postată pe SEAP săptămâna aceasta. Acest proiect este integrat cu altele două: decolmatarea lacului din jurul insulei și ecologizarea haldei de fosfogips de la Sofert. Lacul de la insulă aparține Apelor Române și am ținut legătura permanent cu domnul director Emil Vamanu, au fost depuse toate documentele la Ministerul Mediului și așteptăm avizul favorabil. Nămolul scos de la decolmatarea lacului din jurul insulei va fi ulterior folosit tocmai pentru ecologizarea haldei de fosfogips de la Sofert. Rezolvăm o importantă problemă de mediu.
– Care considerați că a fost cea mai mare provocare a anilor petrecuți în administrație?
– Cu siguranță atragerea de fonduri europene. Am absorbit, la nivelul municipiului Bacău, sume mari din Fondul de coeziune și nu numai. Cel mai important proiect pentru municipalitate este acum reabilitarea termică a tuturor blocurilor din oraș și ulterior a locuințelor individuale. Este un proiect gândit și plecat la Bruxelles din Primăria Bacău, prin primarul Romeo Stavarache, un proiect de care vor beneficia toate orașele europene. Un prim pas a fost făcut anul acesta, prin distribuirea către Regiunea Nord-Est a 24 milioane de euro, din care noi, ca municipiu, suntem pregătiți să atragem o sumă importantă. Avem proiectele realizate, inclusiv autorizațiile și avizele de construcție pentru cel puțin 50 de blocuri în prima etapă. Din informațiile pe care le avem, anul viitor pentru municipiul Bacău vor fi alocați 100 milioane de euro, bani din care putem reabilita în următorii doi – trei ani toate blocurile din oraș.
– Candidați acum pentru Senatul României. Cum de ați luat această decizie?
– Propunerea a venit de la colegii mei de partid și de la primarul Stavarache. Sincer, nu m-am așteptat la asta, pentru că am realizat mereu că sunt mai mult asimilat cu un om de administrație decât cu un politician. Inițial, am ezitat. Apoi, m-am gândit că știu care sunt toate problemele cu care se confruntă oamenii, dar și o administrație locală, și știu ce trebuie schimbat. Am niște lucruri foarte clare în minte, niște inițiative care să influențeze în bine viața comunităților locale. Creșterea calității vieții, cu tot ce presupune aceasta – salarii, pensii, educație, sănătate, apă, canalizare, salubritate, timp liber, drumuri – pentru fiecare om este una dintre principalele mele preocupări, pentru care m-am luptat și în cei aproape cinci ani petrecuți la primărie. Nu mă duc în Parlament să fac figurație și să ies pe la televiziuni, să vorbesc despre nimic.
– Ca ziarist, constat cu surprindere că sunteți unul dintre puținii oameni pe care îi iubește și opoziția!
– Poate așa o fi, iar asta probabil se datorează faptului că m-am implicat în administrație și am încercat mereu să stau alături de orice adversar politic la masă, pentru realizarea unui proiect. N-am avut orgolii sau patimi politice. Am evitat mereu conflictele personale. Am pus interesul promovării unui proiect util pentru băcăuani mai presus de simpatiile sau antipatiile personale. Am pus accentul mai mult pe administrație și mai puțin pe politică. În politică, câteodată, trebuie să fii dispus să faci anumite compromisuri, și aici vorbim despre politica realizată la nivelul legislativului, pentru a putea promova la un moment dat proiecte importante pentru municipiul și județul Bacău.
beatrice a zis
FRUMOS ! Daca ar gandi si faca la fel macar 50% dintre romani…..am fi la nivelul Germaniei Japoniei. Iar daca MEDIA DIN ROMANIA ar promova astfel de realizari si nu mizeriile si toate pitipoancele poate s-ar trezi si romanii sa urmeze EXEMPLUL BUN. FELICITARI Dvs. cat si Dl. Stavarache – sper sa reusiti sa molipsiti cat mai multi romani de entuziasm pentru munca si lucruri frumoase si durabile.
alex a zis
Il stiu pe Dragos inca de cand se ocupa de propria lui afacere, a fost un om care a stiut sa ia decizii rapide, cu un pas inaintea altora, si asta l-a dus mereu in fata, neasteptat pentru cei din jur.
Eu ii doresc o cariera cat mai frumoasa, pentru ca merita fiecare realizare pe care o bifeaza.