În Colegiul 5, patru dintre cei cinci candidați la deputăție au studii în domeniul agriculturii și creșterii animalelor sau lucrează în domeniu. Colegiul este unul pur rural, iar sprijinul primarilor va fi decisiv în desemnarea câștigătorului.
Ștefan POPA
Ziarul de Bacău vă va prezenta în zilele următoare toți candidații de pe cele zece colegii la Camera Deputaților și patru la Senat. Astfel, veți putea ști cine este fiecare candidat, de unde provine, ce a făcut sau ce are de gând să facă. Debutul este Colegiul 5 la Camera Deputaților. Acesta este unul pur rural, fără niciun oraș, cu multe localități situate în zone defavorizate.
El cuprinde comunele Plopana (primar PDL), Izvoru Berheciului (PNL), Colonești (PSD), Filipeni (PDL), Oncești (PNL), Parincea (PNL), Horgești (PDL), Gioseni (PNL), Stănișești (PNL), Vultureni (PDL), Ungureni (PSD), Răchitoasa (PNL), Motoșeni (PSD), Glăvănești (PNL), Podu Turcului (PSD), Dealu Morii (PSD), Lipova (PNL), Roșiori (PNL), Odobești (PDL) și Secuieni (PNL). În Colegiul 5 sunt înscriși pe listele electorale permanente 50.012 alegători. Candidații pentru acest colegiu sunt liberala Viorica Marcu din partea USL, pedelistul Mihai Banu de la ARD, Ion Melinte – PP-DD, Daniel Dragoș Ștefan de la PER și Tiberiu Sebastian Lantoș (UDMR).
Un colegiu de „agricultori”
Încă de la început se observă un lucru comun pentru patru dintre cei cinci candidați. Aceștia au profesii strîns legate de domeniul agricol și creșterea animalelor: Viorica Marcu este inginer zootehnist, Mihai Banu și Ion Melinte sunt ingineri agronomi. Dragoș Ștefan este economist, dar și el are o fermă în Glăvănești, moștenire. Tiberiu Lantoș de la UDMR este traducător și „analist teritorial” și lucrează la Oradea. Inițial trebuia să candideze la Olt, dar până la urmă partidul a decis că este mai bine în Bacău. Încă un amănunt picant este acela că prima carte de muncă a Vioricăi Marcu, când a intrat în pâine după terminarea facultății este, după cum ne-a mărturisit deputatul Mihai Banu, că aceasta a fost semnată la o fermă agricolă din zonă chiar de contracandidatul ARD.
Viorica Marcu: „Am coloană vertebrală și nu sunt o trădătoare”
Viorica Marcu este în prezent directorul Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bacău și consilier județean. A fost și primarul comunei Traian în perioada 2000 – 2004. Despre ea spune că „nu pot să fac promisiuni fără să am acoperire. Mă consider un om cu coloană vertebrală și apăr principiile, nu interesele. Cunosc bine colegiul, am vorbit cu oamenii, cu primarii, am identificat problemele din zonă. Rolul unui deputat nu este unul adminsitrativ, ci legislativ și dacă voi ajunge în Camera Deputaților voi susține și promova o legislație în concordanță cu interesele locuitorilor din această zonă, mai ales că este una rurală, cu multe probleme. Sunt în zodia Leu, o persoană care mă lupt, nu sunt o trădătoare cum sunt ceilalți contracandidați ai mei. Sunt lucruri mărturie care au rămas din perioada în care am făcut administrație”.
Mihai Banu, deputatul în funcție
Mihai Banu (ARD) este deputatul în funcție pe acest Colegiu. A fost ales însă în 2008 pe listele PNL, dar la scurt timp a sărit în barca PDL împreună cu senatorul Gabriel Berca, preluând împreună frâiele organizației județene a PDL Bacău. Nimic întâmplător, dacă ținem cont că înainte de PNL a fost membru PD. Prioritățile lui sunt trei proiecte cu care se luptă din 2005, fără să ajungă însă la un final: Legea camerelor agricole, Legea organizării teritoriale și modificarea Legii 18 în ceea ce privește plantațiile de salcâmi din zonele protejate. „Prima lege a ajuns la Guvern și staționează acolo, a doua este scrisă și trebuie bani pentru organizarea unei dezbateri publice și a măsurătorilor cadastrale. În opina mea aceasta este urgență majoră, pentru că nu putem fi o țară de moștenitori, în loc de proprietari. Am calculat și un buget necesar pentru implementarea ei, de 500 milioane de euro. La a treia s-a ajuns la trecerea acestor zone din proprietatea publică a statului în cea privată în vederea predării lor cetățenilor”, a spus Mihai Banu. El mai consideră că singurul lui adversar sunt alegătorii și nu contracandidații, motiv pentru care le urează mult succes.
Ion Melinte vrea să dea directoratul pe deputăție
Ion Melinte este candidatul aruncat în luptă de PP-DD sau mai bine spus aruncat de el singur în luptă pentru PP-DD, pentru că Melinte a fost cel care a bătut la ușa partidului. Înainte a fost membru PSD. „Mai bine ca mine nu știe nimeni problemele locuitorilor din această zonă. Trăiesc în mijlocul lor și am fost membru al celor care muncesc și trudesc pământul. Obiectivele mele au în vedere problemele zonei, de la creșterea subvenției în agricultură, sănătate, învățământ, infrastructură, noi locuri de muncă, pensii sau salarii. Cel mai puternic contracandidat este electoratul, care mă va dori sau nu. În rest, nu am contracandidați și sper că voi câștiga pentru că oamenii mă cunosc”, a spus Melinte. El este directorul APIA Bacău, dar a fost, ca și Banu, directorul Direcției Agricole.
Dragoș Ștefan candidează pentru că își dorește tineri în Parlament
„Sunt din zonă și cunosc problemele alegătorilor. Am aspirații în politică și vreau să demonstrez că și tinerii pot ajunge în Parlament. Proiectul meu principal este pe domeniul agricol, pentru sprijinirea agriculturii ecologice, pentru că există potențial pe piața internă și externă. Liceul Agricol din Podu Turcului trebuie să fie reabilitat, să formeze specialiști pentru că nu există oameni cu meserii într-o zonă agricolă. Apoi tinerii cu potențial ar trebui susținuți, câte 5-6 din fiecare comună să urmeze licee teoretice bune, iar restul să facă o meserie. Nu am în spate structuri de partid, o mașină politică, voturi politice, sunt doar o alternativă”, a spus Dragoș Ștefan. În prezent el este și consilier local la municipiul Bacău.
ioana a zis
Tanti Marcu, niste cosuri de gunoi pe 22 Decembrie, Logofat Tautu, Iosif Cocea , Neagoe Voda, Martir Horea! Va spun ceva strazile astea?
greg a zis
Succes in campanie d-na Marcu, ne-am saturat de tradatori si de cei care nu au facut nimik pt oameni, ci au facut numai pt ei si familiile lor….
Alegator a zis
Dl. Banu a explicat la TV Bacau in 2010 trecerea (fuga) la PDL (aflat la putere atunci) ca singura sansa pt. a-si pune in aplicare proiectele susmentionate. Daca nu a reusit atunci, credeti ca v-a reusi in viitorul mandat, cind va fi in opozitie? Eu nu-l mai cred.
In rest e specialist bun in agricultura ……unde-i doresc succes!