Sute de localnici din Palanca au participat, sâmbătă, la inaugurarea monumentului ridicat în cinstea eroului martir sublocotenent Emil Rebreanu, fratele prozatorului Liviu Rebreanu. La eveniment au participat reprezentanți ai Parlamentului, Ministerului Apărării, Instituției Prefectului, Consiliului Județean șI ai altor instituții din județ.
Cătălina CHIFU
Sâmbătă a fost zi de sărbătoare pentru localnicii din Palanca. De la cei mai în vârstă – trei veterani de război de 93 de ani, până la cei mai mici – un prichindel de nici 1 an, sătenii din Palanca s-au adunat la mormântul eroului Emil Rebreanu, acolo unde sâmbătă a fost inaugurat și un monument dedicat eroului martir. S-au aprins lumânări la mormânt, s-a sfințit monumental, iar cei mici, prezenți în număr impresionant, au aflat cine a fost Emil Rebreanu, cum a fost executat după ce a decis să dezerteze din armata austro-ungară în care era înrolat, pentru a nu lupta împotriva fraților săi români.
Au aflat că tragicul eveniment l-a determinat pe Liviu Rebreanu să scrie „Pădurea spânzuraților”, un roman studiat la școală, plasându-l în centrul poveștii chiar pe fratele său, în personajul Apostol Bologa. Slujba de sfințire a monumentului a fost oficiată de PS Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și IPS Ioan Sălăjean, arhiepiscopul Harghitei și Covasnei. Au fost depuse jerbe și coroane de flori, iar Ministerul Apărării și Fundația „Gândul Aprins”au acordat medalii și diplome pentru merite deosebite celor care au contribuit la organizarea acestui eveniment. Manifestarea a durat câteva ore bune și, deși extrem de frig în zona Palanca, oamenii au așteptat răbdători surpriza anunțată de organizatori – concertul Ansamblului Folcloric condus de Damian Drăghici și dansuri populare prezentate de Ansamblul din Palanca.
Printre invitații la eveniment s-au numărat prefectul Claudiu Șerban, subprefectul Dorian Pocovnicu, președintele Consiliului Județean, Dragoș Benea, secretarul de stat în Ministerul Apărării Dan Tătaru, parlamentari, primarii din Moinești, Comănești, Buhuși și comunele învecinate. Artistul Damian Drăghici a susținut un concert la finalul evenimentului.
Monumentul dedicat lui Emil Rebreanu are peste patru metri înălțime și a fost realizat de artistul Marcel Aciocoiței, din piatră și bronz. A fost nevoie de trei luni pentru a fi definitivat. Ansamblul monumental nu este doar un omagiu adus memoriei eroului martir, ci și un obiectiv istoric și turistic al României. În centrul monumentului se află efigia eroului Emil Rebreanu, iar pe latura opusă a obeliscului se află o compoziție reprezentându-l pe Sfântul Gheorghe. Construcția ansamblului monumental a fost inițiată de deputatul Iulian Iancu, cu sprijinul fundației culturale „Gândul Aprins”.
eu a zis
cred ca este necesar a se organiza concerte cu muzica romaneasca (autentica) de rusalii in acest loc, intrucat ungurasii viziteaza in acea perioada „granita”.
onestean a zis
Felicitari dlui deputat Iulia Iancu pentru aceasta idee intr-o zona superba care ar putea fi valorificata turistic daca s-ar reabilita drumul dintre Comanesti si Ghimes…poate acum, cand au vazut cat de greu e sa strabati acest drum, mai marii judetului vor face ceva in acest sens!
H2SO4 a zis
Gestul este admirabil si felicitarii din toata inima.La cit mai multe pentru renasterea spiritului romanesc.
Vatco a zis
De ce nu s-a mediatizat aceasta actiune inainte?? Poate mai erau amatori care sa participe. Oricum, este foarte bine ca ne mai amintim ca suntem ROMANI IN ROMANIA NOASTRA !!