Grădinițele din Bacău sunt supraaglomerate, iar activitatea nu se poate desfășura în condiții normale. Într-o singură grupă sunt înscriși chiar și 30 de copii. Ministrul Educației promite că va construi noi grădinițe. Liderii de sindicat spun că bani ar fi dacă s-ar respecta Legea educației.
Cătălina CHIFU
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, prezentă la Conferința Națională a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, desfășurată la Sinaia, între 15 – 17 noiembrie, a promis că va face demersuri pentru construirea de noi grădinițe. „Grădinițele care funcționează acum sunt supraaglomerate, iar activitatea nu se desfășoară în condiții normale. La nivel național există un necesar de peste 50.000 de locuri.
Problema trebuia de mult timp rezolvată, se tot promite, dar nu se găsesc soluții. S-a propus construirea de noi localuri, însă trebuie identificate spații. Este foarte greu, depinde de ce pun la dispoziție consiliile locale. Ni s-a cerut și nouă, dar va primi și Inspectoratul Școlar o adresă pentru întocmirea unei situații cu numărul de grădinițe existente, al preșcolarilor și necesarul de locuri”, ne-a declarat Manole Chiriac, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Bacău. La nivelul județului Bacău, la fel ca în întreaga țară, situația este dezastruoasă. Într-o singură grupă de grădiniță sunt înscriși chiar și 30 de copii, față de 15 – 20 cât permite legea. Din calculele făcute anul trecut, a rezultat că numărul de locuri în grădinițe ar trebui suplimentat cu cel puțin 15 la sută.
Nu au fost luate în calcul însă cererile de înscriere la grădiniță respinse de unități, tot din lipsă de locuri. „Este inadmisibil ce se întâmplă. Ministrul Educației a dat dispoziție, prin 2009, când părinții au ieșit în stradă, să se încalce legea. Sub presiunea părinților disperați, a permis grădinițelor din București să accepte chiar 30 de copii într-o singură grupă. Dar nu s-a gândit să întrebe vreo educatoare dacă e posibil să faci activitate cu atâția copii. Sunt activități practice, decupaje cu forfecuț de exemplu, care nu pot fi desfășurate într-o sală supraaglomerată fără riscul de a se produce un accident. Fiecare copil trebuie atent supravegheat. Nimeni nu s-a gândit măcar să dea educatoarelor niște bani în plus la salariu pentru că își asumă o asemenea răspundere”, spune Manole Chiriac. El susține că finanțare pentru acest proiect ar exista dacă autoritățile centrale ar înțelege să respecte legea și să o pună în aplicare. „Legea educației naționale spune că din bugetul de stat se alocă șase la sută din PIB pentru educație. Or, până acum nu s-a dat decât vreo doi la sută. Bani ar fi pentru construirea de noi grădinițe dacă dna ministru se va bate pentru respectarea Legii educației”, spune liderul de sindicat.
În județul Bacău, funcționează acum 394 de grădinițe cu program normal și 38 cu program prelungit. 337 sunt în mediul rural și doar 95 în orașe. La 1 septembrie, figurau 13.069 preșcolari înscriși la grădinițe cu program normal, 5.237 la program prelungit, în timp ce numărul de posturi de educatoare este de doar 1.095. „Dacă ținem cont că în mediul rural sunt cam 15 copii într-o grupă, ajungem la concluzia că în orașe sunt peste 25 de copii pe grupă. Astfel, cel puțin 100 de grupe ar mai trebui înființate în județul Bacău”, mai arată Manole Chiriac.
george a zis
Felicitari pentru parintii care au patruns la o gradinita buna. Dar copiii care invata la gr.28 si unde educatoarea nu intra la grupa si sunt lasati cu femeile de serviciu nu vede nimeni.Cica este director si sta toata ziua la cabinetul medical unde i se aduce mancarea pe tava si sfideaza parinti,copii si personl ,iar daca vrem sa vorbim cu doamna nu se poate ca este ocupata.
ciprian a zis
nu stiu cum o fi la 28 dar eu am copilu la 34 si sunt foarte multumit avind in vedere ca e la grupa mica nu are nici 4 ani, ii place foarte mult si doamna chiar se ocupa de ei!