În cadrul Subprogramului de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, s-au mai autorizat, în noiembrie, alți 34 de medici de familie și 18 cabinete de ginecologie de recoltare.
Aproximativ 2.000 de femei au fost testate gratuit, în primele trei luni de la debutul subprogramului, din care 820 la Spitalul Județean de Urgență Bacău, 302 la Clinica Regina Maria Bacău, 123 la Spitalul Municipal de Urgență Moinești și 741 la Clinica Medical Test Bacău.
Autoritățile sanitare avertizează că țara noastră are cea mai mare rată de mortalitate prin cancer de col uterin din Uniunea Europeană. În acest context, începând din septembrie, Ministerul Sănătății a lansat Subprogramul național de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. În cadrul acestuia, toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente pentru patologia de cancer de col uterin, au posibilitatea să-și facă gratuit testarea Babeș – Papanicolau. Programul ministerului se va desfășura anual, pe o perioadă de cinci ani. Pentru a intra în program, pacientele trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie pentru a primi consiliere cu privire la prevenția bolii și pentru a se stabili dacă acestea se pot încadra în program. Medicul de familie va elibera formularul care asigură înscrierea în program și lista cu centrele de recoltare admise. Rezultatul testului va fi transmis înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientelor. Programul a fost demarat în scopul prevenirii și combaterii cancerului de col uterin și are ca obiectiv principal reducerea incidenței formelor invazive de boală și a mortalității datorate acestora.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns