Ca urmare a înregistrării unor cazuri de trichineloză la mistreți, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor atrage atenția asupra creșterii riscului de consum de carne de porc infestată cu parazitul Trichinella spiralis. Reprezentanții DSVSA avertizează că trichineloza este o boală parazitară ce se transmite de la animale la om. Porcii se pot infesta consumând resturi de carne de porc infestată, nesterilizată, șobolani vii sau cadavre de șobolani infestați, cadavre de câini și pisici infestate, resturi de animale sălbatice sau păsări infestate. Atât la porc, cât și la alte animale – mistreț, urs, boala nu se manifestă de obieci prin semne clinice sesizabile.
Omul se îmbolnăvește după ce consumă carne infestată de porc, nutrie, mistreț sau urs, insuficient friptă sau fiartă, preparată crudă, sărată sau afumată. Pentru a se preîntâmpina cazurile de îmbolnăvire la om, deținătorii de porci au obligația, ca în toate cazurile când taie porci, pentru consum propriu, să anunțe circumscripția sanitar-veterinară teritorială pentru efectuarea examenului sanitar-veterinar și al celui trichineloscopic. De asemenea, DSVSA recomandă consumatorilor să cumpere produse alimentare numai din unități autorizate sanitar veterinar. În cazul în care băcăuanii vor cumpăra produse din spații improvizate, se expun riscului îmbolnăvirii. În același timp, este interzisă organizarea de mese festive de către unitățile de alimentație publică, cu produse de origine animală (carne de vită și porc) provenite din sacrificările în gospodării proprii. (Cătălina CHIFU)
Lasă un răspuns