• bătrînii au primit la recorelarea mult așteptată între 26.000 de lei și 140.000 de lei • banii abia ajung pentru trei pîini
Anul acesta a adus pentru pensionarii băcăuani a treia etapă a recorelării pensiilor. Acest lucru, în care zeci de mii de bîtrîni din județ și-au pus atîtea speranțe, nu a făcut decît să mai treacă încă o dată pe la nasurile hămesite, ciolanul îmbietor. Pentru că în buzunarele ticsite de nevoi ale bătrînilor nu au intrat decît între 26.000 de lei, iar cei mai norocoși au primit 140.000 de lei. Cu acești bani un bătrîn își poate permite să cumpere abia trei pîni, iar „norocoșii” un kilogram de carne. Medicamentele, plata utilităților, procurarea hranei de toate zilele, hainele, vor trebui achiziționate ca și pînă acum, prin mari eforturi și renunțări. „Prețurile cresc într-una. Ba se scumpește benzina, ba carnea, ba energia, ba pîine, dar noi rămînem tot cu ce avem. Mai nou, s-au lăudat ăștia de la putere că aui făcut un program de asistență socială pentru bătrîni. Dar, cînd a venit pensia, nu am luat nici 40.000 de lei în plus. Ce să fac cu banii? Iau un litru de ulei și nu mai rămîn cu nimic. Ne-au promis că în trei ani vom avea pensii mai mari cu 500.000 de lei. Dar, ce folos, dacă prețurile cresc de zece ori?”, ne-a declarat Dan Miftode, un bătrîn de 67 de ani.
Recorelarea pesniilor ar fi trebuit să vină în sprijinul persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 aprilie 2001, cînd a intrat în vigoare noua Lege a pensiei. Conform planului de recorelare, pensionarii pentru limită de vîrstă cu vechime integrală și pensionarii urmași ale căror drepturi s-au deschis la data de 1 ianuarie 1998,au beneficiat de același număr suplimentar de puncte ca și pensionarii ale căror drepturi s-au deschis în cursul anului 1997. La recorelare au intrat și persoanele care beneficiază de pensii provenite din sistemul de asigurări sociale ale agricultorilor și ale căror drepturi au fost stabilite anterior datei de 29 iulie 1992.
Au beneficiat în județul nostru de recorelare 73.000 de pensionari din sistemul de stat, la care se adaugă alte 11.000 persoane pensionate din agricultură. Cel mai puțin au primit pensionarii de urmaș, pensionați în 1996, și care au pensii între 2,25 milioane de lei și 4,5 milioane de lei. Pensionarii mai norocoși, care au primit peste 100.000 de lei, dar nu mai mult de 140.000 de lei sînt cei care și-au deschis dreptul de pensie în 1968. Cuantum pensiilor acestei categorii de bătrîni este între 1,69 milioane de lei și 1,92 milioane de lei. Casa Județeană de Pensii Bacău va plăti pentru recorelare circa opt miliarde de lei. (C.T.)
Lasă un răspuns