• primarul din Coțofănești consideră că experții care au întocmit raportul au rămas cu sechele comuniste și că au trecut comuna pe listă doar pentru a-și justifica activitatea la centru
Primarii care au apărut pe lista neagră întocmită în urma controlului efectuat de experții Secretariatului General al Guvernului în județul Bacău spun că nominalizarea pe lista neagră este ca urmare a unei confuzii sau o dovadă de reavoință. Controlul a fost efectuat în perioada 19 – 20 noiembrie anul trecut și a urmărit activitatea referenților sociali. Printre alte nereguli grave, echipa guvernamentală a constatat că în comunele Coțofănești, Blăgești și Cașin referenții sociali nu își îndeplinesc sarcinile ce le revin, iar în comunele Gura Văii, Ghimeș și Ungureni salariați cu atribuții sociale nu au fost angajați.
Referitor la includerea pe lista neagră a referentului din comună, viceprimarul din Cașin, Vasile Mîșu, spune că la mijloc este o confuzie și că, de fapt, este vorba despre comuna Mănăstirea Cașin. „Ei au mai multe probleme decît noi, iar raportul de care îmi spuneți mi se pare inexact, întrucît eu, cel puțin, nu am cunoștință de vreun control care să fi fost efectuat la noi în comună de reprezentanți ai Guvernului. Referentul nostru social e un om cu state vechi în primărie, iar din punctul meu de vedere nu am ce să-i reproșez. Consider că își face treaba pentru care este angajat”, ne-a declarat Mîșu. Indignat de nominalizarea la capitolul negativ este și primarul comunei Gura Văii, despre care în raport se spune că nu are angajat referent social. „Din luna septembrie, avem angajat referent social. A durat mai bine de patru luni pînă am reușit să intrăm în legalitate cu această categorie de angajați, dar în final am reușit. Nu înțeleg de ce am fost incluși pe lista neagră. Cred că este vorba despre un control efectuat în luna august, cînd, într-adevăr, nu aveam referent social. În plus, la noi în comună nu a venit nimeni de la București să verifice. Cred că au luat datele de la Protecția Copilului, fără să le mai verifice”, ne-a declarat primarul Georgel Andriescu. Mai puțin impresionat de nominalizarea în raport s-a arătat viceprimarul din ghimeș, Nagy Wilmos. Acesta ne-a declarat că nu știe de ce primăria nu are un astfel de angajat, dar că are cunoștință că, în curînd, va fi organizat concurs pentru posturile de contabil și jurist.
Cel mai nemulțumit și, în același timp, acid în declarații s-a dovedit a fi primarul din Coțofănești. „E supărăcioasă problema și trebuie să o lămurim”, ne-a declarat, în primă fază, șeful administrației din Coțofănești. El a devenit revoltat în momentul în care ne-a povestit că nici un expert de la București, care apoi a nominalizat comuna pe lista neagră, nu a pus piciorul în Coțofănești. „La noi este referent și chiar își face treaba foarte bine, monitorizînd îndeaproape familiile cu probleme. Cred că la mijloc este vorba despre o practică rămasă din vremurile apuse, iar experții au rămas și ei cu sechele. Adică au venit în Bacău, s-au dus la Protecția Copilului, au luat niște date, iar în raport au scris și ei ceva, ca să-și justifice banii la București”, a spus primarul din Coțofănești, Viorel Olariu.
Primarii comunelor care prin declarațiile lor și-au apărat subalternii vor afla dacă raportul întocmit de experții guvernamentali va avea sau nu urmări la ședința pe care conducerea Consiliului Județean a convocat-o la sfîrșitul acestei luni. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns