Sâmbătă, 15 decembrie, la Teatrul Municipal Bacovia, Centrul de Mediere Bacău și Colegiul de Mediatori ai Județului Bacău au organizat „Ziua Medierii”, în parteneriat cu Instituția Prefectului județ Bacău. Scopul principal al întâlnirii a fost de a promova medierea ca activitate de interes public.
Au fost prezenți la eveniment membri ai Consiliului de Mediere, notari publici, avocați, consilieri juridici, profesori, consilieri psihopedagogi, dar și mediatori din alte județe. „Medierea reprezintă o cale de soluționare a conflictelor pe cale amiabilă, înainte de a ajunge în instanța de judecată. Scopul mediatorilor este de a facilita comunicarea între două părți aflate în conflict”, a explicat Gabriela Ichim, președintele Asociației „Centrul de Mediere Bacău”. Medierea evită procesele lungi în instanță, dar reduce și costurile cu un eventual proces. „Prin mediere, noi încercăm să diminuăm stările litigioase, conflictuale care determină costuri ale părților dar și ale statului. Avem dosare ajunse la CEDO, iar pentru cele câștigate cu toții plătim daune. Prin mediere nu se mai ajunge la CEDO și nici măcar în căile de atac”, a arătat și Vasile Ghigea, președintele Asociației „Colegiul de Mediatori al județului Bacău”.
În cadrul acțiunii de sâmbătă, s-a făcut și o demonstrație a unei medieri simulate într-un caz de divorț. Publicul a putut urmări, astfel, cum se desfășoară în mod concret o procedură de mediere.
De asemenea, au fost lansate două cărți de specialitate.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns