Managerul Spitalului Buhuși, dr. Mouhannad Toron, vrea cu orice preț să beneficieze de sporul de periculozitate pentru intervențiile din Blocul Operator. De mai bine de doi ani, medicul chirurg duce o luptă crâncenă cu spitalul pe care îl conduce, dar și cu instanțele de judecată. Toate procesele deschise de acesta, alături de un alt medic chirurg din spital, Igor Adrian Grosu, au fost pierdute, însă cei doi nu se lasă. Chiar și acum, când este managerul spitalului Buhuși, dr. Toron bate drumul la instanțe. El a deschis un nou proces împotriva spitalului. Acțiunea s-a întors însă tocmai împotriva celor doi medici chirurgi. În instanță, au ieșit la lumină mai multe nereguli și ilegalități de care se fac vinovați managerul spitalului și dr. Grosu.
Vor mai mulți bani și gata. Tribunalul nu le-a acceptat cererea în 2011, Curtea de Apel le-a respins recursul. Perseverenți, dr. Toron Mouhannad și dr. Grosu s-au adresat din nou instanței cu o contestație în anulare, împotriva deciziei pronunțate de Curtea de Apel în septembrie 2012, care a respins ca nefondat recursul declarat de medici. Chemat în judecată este tocmai Spitalul Buhuși, pe care îl conduce dr. Toron din octombrie 2012. De mai bine de doi ani, medicii cer în instanță obligarea spitalului la plata unor drepturi salariale reprezentând spor salarial de 50 – 100 la sută pentru condiții deosebit de periculoase. „Am notificat în repetate rânduri conducerea spitalului, dar de fiecare dată ni s-a răspuns că această dispoziție legală nu ne este aplicabilă”, au motivat în instanță cei doi chirurgi. Directorul medical al Spitalului Buhuși, Hilda Rotaru, susține însă că medicii nu sunt încadrați cu contract individual de muncă la Blocul Operator, ci în cadrul Secției de Chirurgie generală, și mai mult decât atât nici măcar nu au făcut dovada timpului efectiv lucrat în Blocul Operator.
„Conform contractelor de muncă și fișelor de post, cei doi au ca atribuție de serviciu efectuarea de intervenții chirurgicale, acesta fiind și motivul pentru care spitalul le acordă celor doi reclamanți sporul de șapte la sută pentru Blocul Operator – sala de operații. Cei doi sunt consemnați în condica de prezență pe Compartimentul Chirurgie Generală, unde își au locul de muncă, și nu în cadrul Blocului Operator. S-a solicitat încă din 2011, când dr. Toron era director medical, înaintarea de copii de pe protocoalele operatorii pentru a se cunoaște exact numărul de zile, ore prestate de reclamanți în cadrul Blocului Operator – sala de operații. Nici la această dată nu au fost puse la dispoziție și aceasta în condițiile în care dr. Toron a deținut funcția de director medical, iar acum este manager al Spitalului Buhuși. Deși ne aflăm în litigiu cu cei doi încă din 2010, ei refuză în continuare să întocmească separat foile colective de prezență pe Blocul Operator. În mod deliberat nu vor să depună foile efective de prezență pentru a nu se cunoaște timpul efectiv lucrat, ținând cont că nu în fiecare zi se efectuează intervenții chirurgicale”, a motivat, în întâmpinarea depusă la instanță, Hilda Rotaru, directorul medical al spitalului.
Sporuri luate ilegal
Legea privind acordarea sporurilor cadrelor medicale prevede că personalul care, în cadrul programului normal de muncă, își desfășoară activitatea fracționat la mai multe locuri de muncă, cu sporuri diferite, va beneficia de sporul prevăzut pentru fiecare loc de muncă în funcție de timpul efectiv prestat în aceste locuri. „Reclamanții beneficiază de un spor de 7 la sută pentru Blocul Operator și un spor de 15 la sută pentru Compartimentul Chirurgie. Mai mult, acest spor de 7 la sută a fost și este acordat pentru programul de șase ore pe zi în Compartimentul Chirurgie generală și nu proporțional cu timpul efectiv lucrat în cadrul Blocului Operator – Sala de Operații, cum ar fi fost legal.
În consecință, pentru programul de lucru de șase ore pe zi din șapte ore pe zi beneficiază ilegal de un spor de 22 la sută, acordându-li-se astfel drepturi salariale în plus. Ne întrebăm, oare cei doi contestatari doresc să primească un spor de 15 la sută și un spor de 50 la sută tot pentru șase ore pe zi?”, a arătat directorul medical. Conform acestuia, sporul de 50 la sută este acordat doar personalului mediu sanitar și auxiliar sanitar din Blocul Operator.
Și liderul Sanitas, Aurel Crețu, a confirmat faptul că „sporurile se acordă pentru timpul efectiv lucrat în Blocul Operator. Ca medic chirurg mai faci și consultații, nu operezi încontinuu. Trebuie prezentată condica de prezență și timpul lucrat în Blocul Operator”. Sunat pentru o declarație despre acest subiect, dr. Toron a refuzat să facă orice comentariu.
g.f. a zis
Sa le dea sporurile, acesti oameni chiar muncesc si salveaza vieti. Un chirurg bun e o valoare nationala. Daca ar fi fost vorba de un asistat social, imediat i s-ar fi dat castig de cauza de catre instante si pe deasupra ar mai fi si primit pomeni din banii nostri.
cipexxx a zis
e simplu atunci cand gaseste banu in buzunar atunci e pontat …….