„Plagiat în grup cum nu s-a mai văzut în România” este titlul unui articol publicat în Evenimentul Zilei, prin care judecătorul Vasile Sorin Curpăn, magistrat la Judecătoria Bacău, a devenit celebru și la nivel național. Publicația susține că judecătorul Sorin Curpăn a reeditat de zeci de ori aceeași carte, cu alte titluri și cu alți coautori.
Cătălina CHIFU
„În felul lui, judecătorul Sorin Curpăn e un recordmen. Din 2000 până în prezent a scos peste 50 de cărți, lucrări științifice inaccesibile profanilor. În realitate, Curpăn, până de curând vicepreședinte al Judecătoriei Bacău, se află în centrul unei imposturi în grup organizat, caz unic în România. Judecătorul și-a autoplagiat lucrările primordiale, schimbându-le la nesfârșit coperțile, și le-a împrumutat chiar și altora, colegi din justiția băcăuană. Este un exemplu rarisim despre ce-a ajuns cercetarea academică în România”, scrie EVZ.
Primul tratat scris de Sorin Curpăn se numește „Enciclopedie juridică” și se pare că este baza reeditării altor cărți. Sute de pagini ar fi copiate integral din acest tratat și apar în alte cărți, sub alte titluri. „Enciclopedie Juridică. Volumul I” este una dintre ele. Ar fi de fapt primele 600 de pagini din primul tratat, copiate fără nicio modificare. Judecătorul Curpăn și-a ținut prietenii aproape, nu i-a uitat nici pe șefi sau pe alți colaboratori de care avea nevoie și i-a cooptat în afacerea de autoplagiat. Nume mari din Bacău apar pe coperțile cărților lui Curpăn, procurori, avocați și judecători. Unii dintre ei nici măcar nu și-au dat acordul.
Unul dintre acești co-autori este avocatul Constantin Grădinaru. Întrebat despre această situație și despre contribuția sa la cărțile judecătorului Curpăn, acesta ne-a declarat: „Nu știu, luați, vă rog, date de la dl judecător Curpăn”. De remarcat este și faptul că mai multe „opere” ale judecătorului îl au coautor pe Cosmin Burleanu – „avocat” școlit la „baroul” lui Vasile Botomei, cel care l-a cooptat în afacerea ilegală pe judecătorul Curpăn. Magistratul a fost subiectul unei anchete a Ziarului de Bacău, intitulate „Un judecător face avocați de pe Facebook pentru un barou ilegal”, care dezvăluia că a participat în așa-zisa Comisie de evaluare a „baroului Botomei”, a făcut subiectele, a dictat răspunsurile și tot el le-a corectat și punctat. Pentru toată această muncă prestată în afara legii, a primit de la Botomei (și a recunoscut acest lucru) suma de 400 de lei, adică 10 la sută din taxa pe care o plătea un proaspăt absolvent de Drept care dădea examen la „baroul” lui Botomei. Unul din cei înșelați de Botomei și Curpăn a făcut plângere penală, iar cazul este cercetat de Parchet, fiind deja începută urmărirea penală. Burleanu nu a făcut plângere, dar a fost audiat de procurori.
Și judecători semnează pe cărțile lui Curpăn
În 13 ani, judecătorul Sorin Curpăn a scris 50 de cărți, prezentate cu mare mândrie pe site-ul sorincurpan.ro, dar și pe pagina personală de Facebook. 15 din acestea au apărut în ultimii trei ani și par a fi copii fidele ale primelor cărți. Ce apare în plus sunt numele coautorilor care, în realitate, nu au avut nicio contribuție. Sorin Curpăn s-a dat bine și pe lângă judecători și le-a făcut cadou un loc pe coperta unei noi cărți retipărite după alta publicată cu patru ani în urmă. Printre cei care au „contribuit” la apariția cărților este și o judecătoare din Iași – Beatrice Ștefănescu, dar și Cătălin Șerban, judecător la Curtea de Apel Bacău, fost președinte al acestei instanțe.
El a recunoscut că nu are nicio contribuție la aceste „opere” ale judecătorului Curpăn, dar susține că nu i s-a cerut acordul pentru semnarea lor. „În trei dintre cărți sunt trecut și eu. Mi-a trecut numele fără acceptul meu. A venit cu prima când eram președinte al Curții de Apel. Probabil a crezut că așa mă poate impresiona. Nu s-a întâmplat așa. Eu am fost cel care i-a făcut, acum vreo trei ani, propunerea de revocare din funcția de vicepreședinte al Judecătoriei. Am primit sesizări de la conducerea Judecătoriei privind probleme de comunicare. În urma inspecției, s-a stabilit o perioadă de monitorizare de șase luni. A rămas vicepreședinte până s-a încheiat mandatul, dar nu a mai candidat pentru unul nou. Pentru mine e neplăcut tot acest scandal. E vina mea că nu am fost mai ferm la momentul potrivit. Oricum, eu nu m-am folosit de aceste cărți. Nu sunt trecute în CV-ul meu. Nu sunt ale mele și din punctul meu de vedere nu au valoare. Nici nu le-am păstrat, le-am dat la Asociația, la reciclat”, ne-a declarat judecătorul Cătălin Șerban.
Autorul refuză să vorbească cu presa
Pe judecătorul Sorin Curpăn l-am găsit în biroul său de la Judecătorie. Cu țigara în gură, într-un fum de nedescris. „Nu stăm la discuții, vă rog să părăsiți încăperea”, a spus acesta, reticent, când a aflat că suntem de la presă.
dra. a zis
Chiar nu va e rusine sa aruncati cu noroi intr-un om de valoare??? Omul acesta a muncit la cartile alea. Si ce daca se repeta unele fragmente?! Sunt stiinte exacte pe care nu le poti modifica cum vrei tu ca sa creezi diversitate. Nu sunt poezii. Legile si istoria nu se modifica.
Me a zis
Judecatorii, procurorii si politistii bacauani. Daca ii iei la cernut doar 10-15 dintre ei merita sa ramana in functii. Restul, o adunatura de pitzi si betivi, cu un limbaj de maidan. Poate se va sparge buba intr-o zi si la INM unde judecatori si procurori, facuti la norma( de obicei intrati cu pile sau cu bani grei) intra in fiecare an si dupa doi ani de „studiu” vin si isi bat joc de vietile oamenilor, judecand dupa ureche. Sa te fereasca Domnul sa ajungi in mainile lor. Interesant e ca de ei nu se atinge nimeni. Chestia asta ca „mi-a trecut numele fara acceptul meu”, dupa 3 ani, ma distreaza la culme.Mai nenicule, care ai fost presedinte de Curte de Apel, ti-a facut reclamatie, impotriva lui Curpan, tanti Maria Munteanu, colega aceea care era presedinta Judecatoriei acum 3 ani si care anul asta la concurs a luat 5 la examen? Adicatelea o alta competenta ca matale, ca sa nu zic altceva. Si ala, Curpan de-i zice(cam afemeiat din cate se aude) ti-a pus numele pe trei carti, nu pe o carte si pe tine te-a durut fix in chiur? Mai sa fie. Instante de c.cat, tara de c.cat, plagiatori de c.cat!!! Un alt exemplu: Judecator de 37 de ani la Curtea de Apel, Valerica Niculina Grosu, participa la concurs pentru ocupare functie de Presedinte de Curte de Apel luat tot 5 la examen anul acesta, competenta maxima!!! Si cati nu mai sunt, se stiu ei! Aveti aici notele :http://www.1tvbacau.ro/articole/%C5%9Eefi-noi-%C3%AEn-Justi%C5%A3ia-b%C4%83c%C4%83uan%C4%83:-Chiriac-%C5%9Etef%C4%83nescu-%C5%9Fi-Smarandi-Sente%C5%9F-confirmat–a17528.html
nenea Iancu a zis
Sorine ,tine-o tot asa si vila de la Harlesti o sa ajunga la altii..Dracu e de vina ca te indeamna numai la tampenii
Praslea cel voinic a zis
@ nene Iancule, desi cred ca esti o tanti, cainele moare de drum lung si tu de grija altuia! sarbatori cu bine! :)))
@Praslea cel idiot.. a zis
Cainele nu moare niciodata de drum lung…iar tu esti cam tampitel…(Nu sant o tanti…)
avertizor_integritate a zis
Daca vreti sa verificati la Centrul National ISBN din cadrul Bibliotecii Nationale a Romaniei si la Editura Grafit din Bacau, veti avea o alta surpriza.
Cartea „Tratat de stiinte juridice”, editie princeps, Editura Grafit 2008, in 2 volume, nu exista oficial si legal. ISBN-ul trecut pe carte e unul fals, din burta lui Curpan, deoarece la cele 2 institutii de mai sus nu exista niciun ISBN 978-973-9498-89-5.
Veti primi – ca si altii care au cerut relatii mai inainte – un raspuns naucitor, de genul:
-”Codul ISBN 978-973-9498-89-5 nu a fost atribuit de catre Centrul National ISBN niciunei edituri de carte inregistrate la nivel national. In urma verificarii bazei de date a Bibliotecii Nationale a Romaniei s-a constatat ca lucrarea “Tratat de Stiinte Juridice”, ISBN 978-973-9498-89-5, autor Sorin Vasile Curpan nu se regaseste in colectia B.Na.R.”
Si pentru asta e suficient sa trimiteti Cererea de furnizare de informatii de interes public, prin email, la adresa: isbn@bibnat.ro
Iar cu vila de la Harlesti [inspre Roman], o sa aveti mai multe surprize, de genul:
-vila e pe numele lui tat-su;
-creditul si rata la banca e pe numele lui Curpan Sorin;
-dar in delaratia de avere a lui Curpan nu apare niciun credit bancar in acest sens;
Draga de A.N.I. oare nu s-o sesiza?