Criza loveste puternic bugetele locale ale unor primarii din judetul nostru, pentru ca impozitul incasat in 2008 de la sateni, care s-a constituit in venit propriu al primariilor, a fost foarte mic. „Sint primarii din judet care trebuie sustinute financiar si in privinta cheltuielilor proprii, pentru ca banii nu ajung nici macar pentru salarii. Sint primarii cu venituri sub un miliard de lei vechi”, a declarat Olga Haineala, director de buget la Consiliul Judetean Bacau. Ea a precizat ca probleme mari vor fi la asigurarea salariilor, transportului, protectiei mediului si la capitolul „Cultura”.
Plinge Valea Siretului
Spectrul falimentului ameninta primariile din zonele sarace ale judetului. Este vorba de stinga Siretului, cunoscuta drept „Valea Plingerii”, zona unde primarii abia au adunat de la populatie venituri de citeva sute de milioane de lei vechi. Printre primariile cu buget propriu sub 100.000 de lei sint Izvorul Berheciului, Negri, Oncesti, Plopana. „Incercam sa ne intindem cit ne tine plapuma si sa nu facem datorii, sa nu intram in faliment. Asa ca dramuim fiecare banut, mai ales daca anul trecut am incasat 700 de milioane de lei vechi de la populatie si nu am primit nici o rectificare, decit o suma mica la drumuri. Anul acesta, cu siguranta incasarile de la populatie vor scadea. Aceasta este puterea comunei si nu avem ce face! Speranta noastra sint proiectele europene si cele prin programele nationale. Avem proiecte pe modernizari de drumuri, alimentari cu apa, construire camin cultural, baza sportiva, gradinite”, a declarat Iulia Riglea, primarul comunei Negri.
Lupta pentru a nu declara falimentul este o trasatura si pentru comuna Oncesti, mai ales ca aici s-au acumulat si datorii de peste un miliard si jumatate. „Luptam sa traim! Nu ne ajung banii nici macar pentru salarii pe luna ianuarie. Anul trecut, am incasat de la populatie, din impozite, circa 900 milioane de lei vechi, in timp ce cheltuielile sint de trei miliarde. Avem o datorie de 1,4 miliarde de lei pentru pietruiri de drumuri, plus o alta de 220 milioane de lei tot pentru reabilitari de drumuri. Sansele sint fondurile europene si sa fim sprijiniti de stat, altfel falimentam”, a declarat Gheorghe Baban, primarul comunei Oncesti.
Primarii miliardare
La polul opus, sint in judet si primarii cu venituri de zeci de miliarde de lei vechi. Este vorba de zona de munte sau de comunele aflate la marginea oraselor. Primarii cu venituri proprii foarte mari, provenite din impozitele de la populatie, sint Oituz, Margineni sau Nicolae Balcescu, care au incasari, pe 2008, de peste 2.000.000 de lei (20 miliarde lei vechi). prijiniti de stat, altfel falimentam”, a declarat Gheorghe Baban, primarul comunei Oncesti.
Scarbita a zis
Scarbita de primari ,viceprimari ,secretari, consilieri locali si altii de aceeasi teapa ,intreb cum este posibil ca la o comuna de 3 ori 4 mii de suflete sa existe o oganigrama mai incarcate decat la o primarie de sector ?Cum ,in urma dotarii cu tehnica [calculatoare, imprimante] ,dupa 20 de ani ,gem primariile si consiliile locale ?A crescut calitatea seviciilor primite?A crescut eficienta muncii?Ori privatizare fara pomeni de la bugetul de stat ori voluntariat daca sunt asa profesionisti [plata in functie de seviciile prestate]
Opinia mea a zis
opinia mea este ca ar trebui limitata schemele de incadrare a functionarilor tinand cont de nr.populatiei care contribuie la bugetul local cu impozite si taxe.
Majoritatea functionarilor din primarii sant rude cu cei din conducere,primari ,secretari care nu fac servicii populatiei ci deservicii.
Intradevar este o bataie de joc la adresa cetatenilor care contribuie cu buna credinta la formarea bugetelor locale.
Si nr. de consilieri locali ar trebui micsorat tot pe aceste criterii.
aceiasi opinie a zis
Indemnizatia de consilier ar trebui sa fie modica sau
acestia sa desfasoare o activitate gratuita in folosul colectivitatii daca sant asa de patrioti.