• pentru că patronii nu achită la stat obligațiile lor financiare și banii reținuți de la salariați, muncitorii care vor să iasă la pensie și cei disponibilizați riscă să nu poată beneficia de aceste drepturi • 549 de firme au debite de 2.288 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale
Datoriile firmelor din județul nostru către bugetul asigurărilor sociale de stat și fondul de șomaj au ajuns de ordinul miilor de miliarde de lei. Sumele restante s-au acumulta pentru că patronii nu virează la timp sau deloc nici contribuțiile datorate de ei, dar nici banii opriți de la salariați. Debitele foarte mari pot avea repercursiuni asupra angajaților care vor să iasă la pensie și a celor care sînt disponibilizați.
Pentru a recupera măcar o parte dintre datorii, Corpul de Control al Direcției Muncii și Solidarității Sociale (DMSS) a înaintat Parchetului 75 de plîngeri penale pentru patronii care nu au virat cotribuția angajatului la CAS, cu toate că au reținut din salariu acești bani. Inspectorii de control au aplicat la finele anului trecut și șase amenzi, în valoare de 236 de milioane de lei. Firmele Cristian și Grande au fost amendate cu cîte o sută de milioane de lei fiecare, datorită refuzului de a face orice plată, cu toate că au datorii mari.
În încercarea lor de a mai recupera datoriile de la patroni, angajații de la Corpul de control al DMSS au veriricat anul trecut 549 de agenți economici din județ. Astfel s-a constatat că toate aceste firme au însumat la bugetul asigurărilor sociale de stat (CAS) datorii de 2.288 miliarde de lei și alte 231 de miliarde la bugetul fondului de șomaj. „Valoarea debitelor poate fi însă mult mai mare, deoarece numărul firmelor care au activitate în județ este la fel de mare”, ne-a declarat Ana Zvolinschi, șef Corp Control. Activitatea de recuperare a datoriilor se derulează foarte greu, atît din lipsa personalului cît și a mijloacelor de transport. Corpul de Control este format din zece inspectori care merg în tot județul cu mașinile personale, în cele mai fericite cazuri. Majoritatea, însă, pleacă cu autobuzul sau trenul. „În plus, avem restricție la telefoane și consumabile, aspecte care îngreunează serios activitatea noastră. Anul trecut am recuperat 33 de miliarde de lei, adică puțin peste unu la sută”, a mai spus Ana Zvolinschi. (C.T.)
Lasă un răspuns