Alți doi creditori ai societății Uton, din Onești, au cerut insolvența acesteia, după ce chiar acționarii fabricii oneștene au depus la Tribunalul Bacău o cerere în acest sens. Este vorba de firmele Felbermayr România și Biodinamic Onești. Cererile celor două companii sunt și ele înregistrate la Tribunalul Bacău și urmează să fie analizate de instanță pe 20 februarie și, respectiv, pe 15 aprilie.
Petru DONE
Conform celor mai recente raportări, omul de afaceri Marian Iancu are controlul, indirect, asupra societății Uton, unde deține acțiuni reprezentând 98,14% din capitalul social. Dar nu în nume propriu, ci prin alte două societăți comerciale. Firma BKP Trust Invest deține, la Uton, 52,35% din acțiuni, iar Carom Onești are 45,78% din titluri.
Marian Iancu este administrator la BKP Trust Invest, firmă care este și în acționariatul Carom. Jumătate din părțile sociale ale BKP Trust Invest – spune agenția de presă Mediafax – sunt deținute de tatăl lui Marian Iancu, Eugeniu Iancu. Acționarul majoritar, Marian Iancu, a fost el însuși președintele Consiliului de Administrație la uton, în perioada august 2010 – aprilie 2012.
Fabrica din Onești produce schimbătoarele de caldură, recipientele sub presiune, skiduri – unități tehnologice în construcție modulară, cazane industriale și linii de conducte tehnologice. Firma a intrat, însă, pe pierderi din anul 2010, când a încheiat exercițiul financiar cu un rezultat negativ de 6,7 milioane lei. Pierderile au crescut în 2011, la 8,2 milioane lei, iar cifra de afaceri a scăzut cu 4%, la 41,2 milioane lei.
Felbermayr România, unul dintre creditorii care a cerut insolvenţa Uton, este sucursală a holdingului Felbermayr, prezent în 14 țări din Europa, inclusiv România. Holdingul activează pe segmentul transporturilor grele și speciale pe șosea, calea ferată sau pe apă, precum și în ingineria civilă.
Salariații societății Uton Onești se află deja în șomaj tehnic, până pe 12 februarie. Fabrica din Onești nu mai este alimentată cu gaz metan și apă curentă, pentru că nu și-a plătit facturile, deci oricum nu mai poate relua producția. Principalul motiv al opririi ei rămâne, însă, lipsa de capital.
Înființată în anul 1973, sub denumirea de Întreprinderea de Utilaj Chimic Borzești (IUC), societatea Uton va împlini, curând, 40 de ani. Întreprinderea a fost creată, inițial, ca furnizor de echipamente pentru industriile chimică și petrochimică, lângă platforma industrială Borzești, pentru care era un fel de „mecanic șef”, pentru a-i asigura utilajul chimic de care avea nevoie. Evoluția ei a însemnat, însă, diversificarea produselor și pieţelor sale, iar Uton chiar a devenit un important furnizor de utilaje din România. După 1990, la Onești se fabricau și echipamente energetice.
Fabrica a fost privatizată, însă, și preluată, inițial de societatea Carom Onești, oamenii de afaceri Ovidiu Tender și Marian Iancu (ultimul fiind fratele actualului director general), care au preluat și societatea Rafo Onești pentru scurte perioade, fiind principalii pioni în evoluția Uton până în prezent. Marcel Iancu este, acum, cel care controlează această întreprindere.
Uton a trecut, în ultimii ani, prin perioade foarte grele financiar, iar numărul salariaților s-a micșorat permanent. Distrugerea industriei petrochimice și chimice românești a fost unul din motivele pentru care piața ei s-a îngustat foarte mult.
Vasiliu a zis
Cei care au devenit asctionari principali la UTON nu au intrepins nimic pentru extinderea profilului de fabricatie pe alte produse cerute de piata .Caderea industriei petrochimice si metalurgice din Romania ,a dus la acoperirea capacitatilor de productie sub 30% .Actionarii nu au investit nimic in aceasta unitate .Grav este ca actionarul principal nu are nici o”tangenta”cu constructia de masini .