– rău-platnicii vor fi arși la subvenții
Petru DONE
O nouă taxă este pregătită pentru agricultori: „tariful de îmbunătățiri funciare”. Guvernul pregătește acum Normele metodologice privind modul de calcul și de colectare precum și termenele de plată aferente. „Despre această nouă taxă – a spus președintele Asociației Județene a Producătorilor Agricoli Bacău, Daniel Ciobanui, care este și vicepreședinte al Ligii Asociațieilor Producătorilor Agricoli din România – discutam încă de anul trecut. Nu am fost informați și noi, Guvernul scoate acte normative pe șest, iar noi ne trezim buni de plată”.
Fermierii se tem, însă, că banii colectați pe această cale nu vor ajunge în proiecte dedicate îmbunătățirii sistemelor de irigații, ci vor lua alte căi.
Taxa va trebui plătită Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) de beneficiarii lucrărilor din acest domeniu sau de moștenitorii de drept ai acestora. Este vorba, însă, de beneficiarii direcți sau indirecți ai amenajărilor pentru irigații, desecări sau de combatere a eroziunii solului. Plata se va efectua în fiecare an, până la data de 31 martie, dar dacă sumele sunt mai mari de 500 de lei se pot plăti în mai multe tranșe. În ultimul trimestru din anul în curs se transmite beneficiarilor o comunicare pentru obligația de plată reprezentând tariful pentru anul următor și, după caz, eventuale accesorii aferente din anii anteriori. Plata se poate face numerar sau prin virament bancar, ANIF eliberând factură și chitanță.
Pentru întârzieri la plată se aplică penalități. „Sumele datorate și neachitate la termen vor fi compensate cu sumele de orice natură cuvenite acestora din partea unor instituții române” – precizează textul Hotărârii, în această categorie intrând și subvențiile.
Tariful se calculează în funcție de categoriile de lucrări, astfel încât – se arată în actul normativ – „să asigure exploatarea echitabilă a amenajărilor de îmbunătățiri funciare în vederea protejării intereselor tuturor beneficiarilor”. Până la data de 31 iulie a fiecărui an, filialele Agenției calculează, pentru anul următor, cheltuielile aferente tarifului.
„Până acum, nu s-a calculat cuantumul taxei – a mai spus Daniel Ciobanu. La Galați se vorbește de 70 de lei pe hectar, iar la Bacău de 40 – 50. Acum două săptămâni am aflat că s-au calculat 30 de lei, dar s-a constatat că astfel nu ajung banii. Taxa ar trebui să se întoarcă, însă, la județe, pentru comunele în care sunt lucrări în domeniu. Banii să se întoarcă sub formă de prestări de servicii de la ANIF, pentru consolidări, canale și ce mai trebuie la amenajările de irigații. Or, nu există nimic prevăzut, decât cum se calculează și se încasează. Fără să se dea socoteală celor care contribuie la această taxă. În lege sunt prevăzute investiții. De unde știm noi că ele vor fi respectate? Ne trezim că vom contribui, dar banii pot ajunge oriunde.”
Parctic, taxa se va aplica pentru patru categorii de lucrări. Acestea sunt administrarea amenajărilor de irigații, administrarea, exploatarea, întreținerea și repararea amenajărilor de desecare cu evacuare a apei prin pompare, administrarea, exploatarea, întreținerea și repararea amenajărilor de desecare cu evacuare gravitațională a apei și administrarea, întreținerea și repararea lucrărilor de combatere a eroziunii solului.
Lasă un răspuns