De la începutul acestui an, au fost înregistrate cinci cazuri de trichineloză la mistreți în fondurile de vânătoare Cașin, Corbasca, Gârleni, Zemeș, Faraoani, din 188 de mistreți examinați. S-a constatat astfel o creștere a incidenței trichinelozei la mistreț de sută la sută față de aceeași perioadă a anilor 2010, 2011 și 2012.
În aceste condiții, crește riscul de consum de carne de porc infestată cu Trichinella spiralis. Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor atrag atenția consumatorilor să nu cumpere produse care nu sunt etichetate sau care prezintă semne de alterare. Riscul de îmbolnăvire crește dacă oamenii vor cumpăra produse din spații improvizate. În cazul celor care consumă carne de porc provenită din tăieri în gospodăria proprie, se recomandă efectuarea examenului sanitar veterinar și a celui trichineloscopic. Carnea provenită de la porcii sacrificați în gospodăria proprie nu poate fi introdusă în restaurante sau cantine pentru organizarea de mese festive. Oamenii sunt sfătuiți să cumpere carne numai din centre comerciale specializate, care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar. De asemenea, să renunțe la obiceiuri culinare riscante – consum de carne/preparate din carne crudă sau insuficient prelucrată termic.
DSV atenționează că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele. Trichineloza este o boală parazitară ce se transmite de la animale la om. Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne consumată și de rezistența organismului. Primele semne care apar sunt tulburările digestive (dureri abdominale, diaree, grețuri, vărsături), după o zi sau două de la consumul de carne, urmate de febră, edeme, conjunctivită, dureri musculare. (Cătălina CHIFU)
Lasă un răspuns