• echipei de juniori de la CSȘ Bacău i s-a barat accesul către finala turneului de la Horing • în semn de protest, reprezentanta Germaniei s-a retras din competiție
Cu puțin timp înainte de intrarea an noul an, în localitatea daneză Horing a avut loc un puternic turneu handbalistic rezervat echipelor de copii și juniori, la patru categorii de vîrstă, sportivi din generațiile ’86-’87, ’88-’89, ’90-’91, ’92-’93, feminin și masculin. La acest turneu, care a adunat la start 252 de echipe (!) și care, prin anvergura sa, cel puțin, nu va putea fi organizat în România acestui început de mileniu, a participat și echipa masculină de juniori II de la Clubul Sportiv Școlar Bacău. Lideră autoritară în campionatul intern, calificată deja în semifinalele naționale de la această categorie de vîrstă, echipa din Bacău a trăit, în Danemarca, o experiență pe care componenții acesteia nu o vor uita.
La categoria „’86-’87” au intrat în competiție 52 de echipe. În concursul masculin au fost 18 echipe din afara Danemarcei, dintre care două din Cehia, două din Polonia, șase din Germania, una din România, două din Franța, două din Norvegia și trei din Suedia. Handbaliștii băcăuani au fost stopați, însă, în cursa lor către finală, pe care meritau să o joace. Au cîștigat nouă meciuri din zece dar nu s-au putut apropia de premii, în valoare de 5000 de euro (locul I) și 3000 de euro (locul al doilea), pentru că, la fel ca în anul precedent, s-au clasat tot pe poziția a III-a, la egalitate cu alte trei echipe. „Am cîștigat majoritatea partidelor la unul sau două goluri diferență, dar au existat și meciuri în care diferența a fost de opt pînă la zece goluri, bîneînțeles în favoarea noastră. În meciul decisiv, pentru calificarea în finală, am pierdut la una dintre echipele daneze cu 16-17. La scorul de 13-12, pentru ei, mi s-a dat cartonaș roșu și am fost scos din sală. Practic, în cea de a doua parte a jocului, băieții au jucat fără antrenor. Mai mult, chiar în aceste condiții, am fi putut cîștiga meciul, dar în finalul partidei am avut pe teren doar patru jucători. Echipa care ne-a bătut a și cîștigat turneul. Ai mei au plîns, după meci”, remarcă antrenorul Marcel Păunică.
„Premiile trebuie să rămînă la ei”
Turneul din Danemarca, unul organizat anual, nu este gratis. Organizatorii pun la dispoziție terenurile de joc, spațiile de cazare și locuri în care se poate lua masa, toate contracost. Pentru fiecare dintre cele 252 de echipe s-a perceput cîte o taxă de participare de cîte 900 de coroane, adică echivalentul a 130 de euro. De asemenea, fiecare sportiv sau component al delegațiilor a fost taxat cu alte 70 de coroane. Au participat, la acest turneu, 3886 de jucători.
„Se plătește taxă de participare pentru fiecare echipă, plus altele pentru cazare și masă. Se adună bani serioși. Mai prost este că, în preajma semifinalelor încep să apară piedicile. În 1998 am avut, tot așa, o echipă foarte bună dar am pățit-o la fel ca acum, sau invers. Nemții, spre exemplu, au ieșit de pe teren în timpul meciului și au plecat acasă. Cu ei ar cam fi trebuit să jucăm finala. Interesant este că danezii au jucat toate finalele, la toate categoriile de vîrstă. Este clar că aceste turnee sînt organizate în interes financiar, dar premiile trebuie să rămînă la ei. Pentru noi, cel mai important lucru a fost, pînă la urmă, că am luat contact cu lumea bună a handbalului”, a conchis același Păunică. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns