Mai mulți săteni din comuna Ștefan cel Mare se plâng că de opt ani plătesc taxe pe terenuri distruse de inundații ca și când acestea ar da recolte îmbelșugate. Culmea este că din acest an trebuie să plătească și impozite din producția agricolă, deși acolo cresc ciulini. Ca să schimbe încadrarea terenurilor legea îi obligă pe oameni la niște cheltuieli pe care nu și le permit.
Ștefan POPA
Mai mulți locuitori din satul Negoiești, comuna Ștefan cel Mare, județul Bacău se plâng că trebuie să plătească taxe de teren agricol pentru mai multe suprafețe de teren care sunt total impracticabile. Aceste suprafețe nu mai sunt cultivabile după ce au fost inundate de râul Trotuș care trece prin zonă și în tot acest timp proprietarii au fost obligați conform legii să plătescă taxe pentru el ca și când an de an ar fi obținut recolte mănoase. „În urma inundațiilor am rămas fără terenul arabil deținut în lunca Trotușului. De opt ani plătim impozit pe acest teren pe care nu îl mai deținem, iar din acest an plătim bir și pentru producția agricolă pe care am obține-o. Am mers cu această problemă la Camera Agricolă unde am fost sfătuit să fac cerere la primărie. Am făcut cereri la Primăria Ștefan cel Mare și ni s-a spus că trebuie să plătim fiecare proprietar cam 1.000 de lei pentru cadastru, ceea ce nu este normal. Primăria face un abuz în acest caz și ne pune pe noi la plata unor sume greu de suportat. Ar putea să ne pună pe situații de urgență”, a declarat Virgil Trotușanu, în vârstă de 63 de ani, proprietar al mai multor parcele de teren devastate de inundații. Mai mult, după inundații, pe terenul lor au intrat fel de fel de utilaje să adune pietriș, lăsând în urmă gropi de la excavare.
De la Ana la Caiafa la instituțile statului
Oamenii din Negoiești au fost purtați pe drumuri între mai multe instituții, primărie, prefectură, cameră agricolă, cadastru, fără ca nimeni să îi ajute. Și infomațiile pe care le-au primit au fost contradictorii, ba că nu trebuie să plătească nimic că a fost o situație de urgență, de calamitate, ba că trebuie să suporte cheltuielile. Omenii nu au bani să plătească taxele pentru schimbarea încadrării terenurilor dar sunt obligați de lege să plătească pentru el ca și cum ar fi agricol cât timp apare cu această încadrare în Cartea Funciară. Primarul comunei Ștefan cel Mare susține că ar vrea să fie găsită o soluție.”Cunosc foarte bine problema dar din punct de vedere legal nu am cum să îi ajut pe oameni, pentru că primăria nu poate acoperi cheltuielile proprietarilor privați. O soluție ar fi să se unească toți și să apeleze la o singută societate de cadastru și costurile ar fi mai mici, am putea negocia un preț avantajos. Sunt multe astfel de situații în care hectare întregi au fost cândva livezi și după ce au fost devastate de inundații acum sunt pășuni, iar situația este la fel”, a declarat Ion Vlasie, primarul comunei Ștefan cel Mare. Nici de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Bacău oamenii nu au vești mai bune. „Legea prevede că intabularea se face pe fiecare proprietate în parte pentru ca terenul a cărei încadrare trebuie schimbată să fie înscris în Cartea Funciară. Pentru asta este nevoie ca proprietarul să angajeze o societate autorizată care să evalueze terenul, prin încheierea unui contract. Proprietarul are de suportat cheltuielile pe care le stabilește cu firma contractată plus o taxă de 250 de lei cât costă studiul pedologic al terenului respectiv”, a declarat Liviu Miroșeanu, director la OCPI Bacău.
Lasă un răspuns