Clasa pregătitoare rămâne în învățământul primar și poate fi organizată atât în școli, cât și în grădinițe, înscrierile pentru anul școlar 2013-2014 urmând să înceapă pe 2 aprilie, potrivit unor proiecte lansate în dezbatere publică de Ministerul Educației. Autoritățile din învățământ precizează că nu sunt diferențe între clasele pregătitoare organizate în școli și cele din incinta grădinițelor. În clasa pregătitoare se vor putea înscrie copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august 2013 inclusiv. La solicitarea părinților, vor fi înscriși și copiii care împlinesc 6 ani până la 31 decembrie 2013, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea clasei pregătitoare.
Copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la 31 august 2013 pot fi înscriși, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs, anterior, clasa pregătitoare. De asemenea, la solicitarea părinților, în clasa I vor putea merge copiii care împlinesc 7 ani până în 31 decembrie 2013, dar numai în urma evaluării psihosomatice. Conform proiectului de metodologie, părintele va putea opta pentru înscrierea la școala de circumscripție (în această situație, copilul este automat înscris) sau pentru o unitate de învățământ, alta decât școala de circumscripție (copilul este înscris în limita locurilor libere). Totodată, părintele poate solicita ca locul la școala de circumscripție să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învățământ pentru care a făcut opțiunea. Ministerul garantează că fiecare copil are un loc asigurat în clasa pregătitoare și că locurile la clasa pregătitoare sunt mai mari sau egale cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar.
În mai, a doua etapă de înscrieri
Înscrierile vor avea loc în două etape. Prima este programată în perioada 2 – 22 aprilie (de luni până vineri, între orele 8.00 și 20.00, și sâmbăta, între orele 8.00 și 13.00). A doua etapă de înscrieri este în perioada 8 – 17 mai și pot participa doar copiii care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățământ, după prima etapă. Dacă după prima etapă copiii nu intră la nicio unitate de învățământ, părinții vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. Școlile sunt obligate să afișeze situția copiilor înscriși și a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere. Actele necesare la înscriere sunt: cerere-tip de înscriere, copii dupa actul de identitate al părintelui/tutorelui legal, certificatul de naștere al copilului, documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică pentru parcurgerea clasei pregătitoare/clasei I (acolo unde este cazul), alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale sau specifice (acolo unde este cazul). Înscrierea se va face la unitatea de învățământ la care părintele dorește să fie admis copilul. Cererile-tip pot fi completate și online, pe un formular disponibil la adresa www.edu.ro, accesând căsuța de pe prima pagină, denumită Înscriere în învățământul primar. Formularul va fi disponibil online din 2 aprilie și trebuie validat de unitatea de învățământ la care se face înscrierea copilului.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns