Pasajul Letea din municipiul Bacău intră în reabilitare și modernizare. Lucrările vor începe din 22 martie. Circulația va fi restricționată pe două benzi, cele spre București, iar limita de viteză va fi de 30 km/h. Circulația, pe ambele sensuri, se va face pe cele două benzi spre centrul orașului.
Ștefan POPA
Pasajul Letea, sau podul de la Narcisa cum este cunoscut de toți băcăuanii, va intra și el în reparații capitale. După ce au început lucrările la pasarela Mărgineni, acum a venit rândul unei noi rute importante din municipiul Bacău să fie reparată. Anunțul a fost făcut de executivul Primăriei Bacău, iar lucrările vor începe vineri, 22 martie 2013, când circulația pe pasaj va fi restricționată de la patru la două benzi. Primele benzi închise vor fi cele pe sensul de circulație dinspre Bacău spre Adjud. Pe cele două benzi rămase se va circula în ambele sensuri, câte un fir pe fiecare sens. În zona pasajului, viteza de rulare a autovehiculelor va fi restricționată la 30 de kilometri la oră. De asemenea, pentru că se lucrează sub trafic, se va impune și limita de tonaj de șapte tone. „Această lucrare era absolut necesară, din cauza gradului ridicat de uzură al pasajului și a pericolelor ce ar fi putut să apară. Dacă nu reconstruim acest pasaj, riscăm ca în câțiva ani să devină inutilizabil. Conducătorii auto trebuie să înțeleagă că am ales soluția închiderii doar a două benzi și nu închiderea în totalitate a pasajului, tocmai pentru ca disconfotul să fie minim. Important este că pe acesat pasaj se va putea circula în condiții de confort și siguranță maxime, după finalizarea lucrărilor”, a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.
Lucrări complexe
Reabilitarea pasajului Letea implică reparații la nivelul căii de rulare, refacerea rampelor de acces și a instalației de iluminat public. Actualul strat de asfalt va fi decopertat, se vor repara și înlocui rosturile de dilatație, se vor monta parapeți de protecție și stâlpi noi. La final, partea carosabilă va fi acoperită cu beton asfaltic și, pe toată lățimea pasajului, se va monta un sistem modern de hidroizolație. La nivelul elementelor de rezistență ale suprastructurii și infrastructurii pasajului și a zidurilor de sprijin ale rampelor de acces se vor executa lucrări de reparații a suprafețelor de beton afectate de infiltrațiile de apă și se vor amplasa instalații antiseismice. Urmare a acestor investiții, confortul în trafic va crește, iar elementele de rezistență ale pasajului vor fi protejate împotriva infiltrațiilor de apă. Se estimează că viteza medie de circulație și fluența traficului vor crește cu 17,5%, ceea ce va duce la reducerea timpului de circulație pe pasajul Letea cu o medie de 15%, dar și la o diminuare a poluării cu 13 – 16%, prin scăderea consumului de carburant pentru transportul n comun. Lucrările sunt executate de o asociere de firme formată din SC Instal Design Bacău, SC Marste Bacău și Societatea de Construcții în Transporturi București SA și vor dura zece luni. Proiectul are o valoare totală de 7,2 milioane de lei, din care asistența financiară nerambursabilă reprezintă 5,7 milioane de lei.
Da nu ii mai laudati atata! Ce s-a facut pentru Bacau in privinta asfaltului? S-a pus asfalt cu punga! Unde s-a asfaltat anul trecut, anul acesta trebuie reasfaltat (Str. Mihai Viteazu de exemplu). Cat despre circulatia pe 2 benzi, nu e o noutate. La fel se circula si pana acum. O banda era distrusa in ambele directii de mers. Parcul Cancicov e distrus. Se pun stalpi noi desi cei vechi nu au dat niciun semn de slabiciune. Cu ocazia asta mai stricam si ceva dale.
Bănuiesc c-aţi pus o poză de-acu nşpte mii de ani, când se curăţa balustrada cu elevi la la Liceul de Construcţii:)
Din moment ce lucrarile incep abia vineri, am folosit o fotografie de arhiva.
Poate un articol despre iluminatul din Parcul Cancicov ar fi foarte util…poate cineva se sesizeaza si poate se reamenajeaza parcul in totalitate:)