– prestigiosul colegiu băcăuan va fi reprezentat la olimpiadele națioale de 33 de elevi – cu ajutorul profesorilor coordonatori, elevii care s-au calificat la olimpiadele naționale vor încerca să obțină rezultate bune la viitoarele competiții
Ramona IONESCU
Cei mai buni elevi ai Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău vor participa în perioada următoare la 13 olimpiade naționale. Printre cei 33 de olimpici care au trecut de fazele județene, se numără elevi de clasa a V-a, a VI-a, a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a. Siguri pe ei, susținuți de profesorii coordonatori, majoritatea olimpicilor s-au reunit în laboratorul de fizică al unității de învățământ, unde, alături de directorul Gabriel Andrei, au avut o întâlnire cu reprezentanții presei locale. S-au făcut declarații, iar elevii și profesorii au recunoscut că până la obținerea acestor rezultate este multă muncă. Se pare că lungile ore de pregătire nu-i deranjează pe elevi, pentru că olimpicii vorbesc relaxați când vine vorba de studiu.
De la mic la mare
Cea mai mică participantă la Olimpiada de informatică este elevă în clasa a V-a. Elena Frigură este eleva profesorului Ilie Vieru, sub oblăduirea căruia a reușit să obțină un rezultat bun la olimpiada județeană de informatică, calificându-se astfel la națională. „Este prima oară când mă calific la Naționala de informatică. Nu m-am așteptat să fac o figură atât de bună, însă îmi place informatica și am zis că nu strică să particip la concurs”, a spus Elena Frigură. La rândul ei, Oana Bianca Palaghiu, elevă în clasa a X-a, este singura din liceu care merge la Olimpiada de limba română. Pașii i-au fost îndrumați de profesoara Anca Mihaela Pașcu, care și-a pus toate speranțele în reușita elevei sale. „Am participat la concursuri încă de anul trecut, iar de data aceasta punctajul obținut m-a calificat la Naționala de română. Sper într-un rezultat bun și concurez cu toată încrederea”, a declarat Oana Palaghiu.
Legați de pasiune
Iustin Țibu, elev în clasa a VI-a la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” spune că a ajuns să facă o adevărată pasiune pentru fizică. Primele noțiuni le-a auzit de la sora sa, iar când a ajuns să învețe această materie, s-a simțit atras de fizică. „Fizica trebuie să o simți. Dacă nu ești atent și îți scapă ceva, s-a năruit totul. La faza județeană am obținut locul I, iar acest rezultat mi-a dat încredere să merg mai departe”, a spus Iustin Țibu. Colegul său mai mare, Vlad Popa, elev în clasa a X-a, este deja cunoscut printre competitori, participând pentru a șasea oară la Olimpiada de matematică. „Pentru mine, olimpiadele au devenit obișnuință. În fiecare an mi-am dorit să obțin punctaj maxim și până acum mi-a ieșit ceea ce mi-am propus. Sunt sigur pe mine și merg la națională fără emoții”, a spus Vlad Popa. El face parte din echipa profesorului Lucian Lazăr, alături de alți matematicieni. „Am cinci elevi calificați. Eu zic că e din ce în ce mai bine. Rezultatele vin după ani de pregătire și foarte multă muncă, însă sper ca elevii mei să se întoarcă învingători”, a declarat profesorul Lucian Lazăr.
Dedicați învățării
Alături de elevii nominalizați, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” se mai mândrește cu olimpicii de la biologie, chimie, geografie, informatică, engleză, franceză, latină, română, matematică, fizică, religie romano-catolică și religie ortodoxă. Pasiunea pentru o anumită materie este singurul lucru care îi leagă pe toți. Olimpicii sunt conștienți că reprezintă un colegiu cu renume și țin ștacheta sus. Mulți dintre ei sunt siguri că rezultatele obținute la olimpiadele naționale îi vor califica pentru competițiile internaționale, iar premiile obținute se vor adăuga pe cartea lor de vizită.
carmen a zis
s-a omis faptul ca se va participa si la olimpiada de limba germana.
lika a zis
Se omite mereu faptul ca pepinierele sunt in scolile generale …Cuza, Spiru Haret, Mihai Dragan, Miron Costin , 10 etc.!