Tribunalul l-a lăsat în libertate pe primarul Horgeștiului, Ionel Țurcan. La scurt timp după eliberarea lui, o altă instanță a admis arestarea preventivă a administratorului Comnef, Ion Cristian Viscreanu.
Cătălina CHIFU
Primarul din Horgești, Ionel Țurcan, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual și instigare la fals material în înscrisuri oficiale, arestat preventiv pentru 29 de zile, a cerut, ieri, Tribunalului judecarea în stare de libertate. El și-a motivat cererea dintr-o poziție mai puțin „aleasă” – din boxa acuzaților, cu cătușele pe mâini, alături de infractori de rând. Procurorii susțin că Ionel Țurcan, în calitate de primar și ordonator principal de credite, a aprobat, în 2012, plata unor cheltuieli din fondurile publice, prin falsificarea mai multor înscrisuri oficiale.
El a plătit societății Comnef 218.216 lei, deși lucrarea contractată nu a fost făcută. Luni seara, primarul Țurcan a ajuns după gratii, iar în cursul zilei de ieri s-a judecat recursul, la Tribunal. Apărătorul ales al lui Țurcan, cunoscutul avocat Liviu Ghioc, a pus accent pe bunele intenții ale primarului, care a antedatat contractul cu firma Comnef doar pentru a nu pierde fondurile guvernamentale. „Fără îndoială, faptele au fost săvârșite de inculpat, dar importantă e și justificarea. Maniera aleasă a fost una greșită. A procedat așa pentru a nu pierde banii de la Guvern – fonduri speciale pentru plata arieratelor. Intenția a fost să păstreze acești bani în comună pentru a face lucrări. Lucrarea nu s-a făcut, dar urma să se facă în primăvară. Era singura modalitate de a primi banii. Banii erau pentru arierate – datorii către societăți mai vechi de 90 de zile. Însă primăria nu avea arierate. Dacă nu ar fi antedatat contractul, nu avea cum să plătească firmei ca să facă o lucrare. Niciun leu din această sumă nu a intrat în buzunarul primarului”, a explicat avocatul Liviu Ghioc. La o astfel de procedură a apelat primarul și prin 2010, când a încheiat un contract asemănător cu firma MUV, în valoare de 1,5 miliarde lei vechi, dar lucrarea a fost făcută până la urmă, a completat avocatul.
Avocatul Liviu Ghioc a încercat să explice instanței și motivul pentru care primarul nu a recunoscut din start fapta, ba mai mult a intervenit pe lângă un martor ca să dea declarații în favoarea lui. „După ce a fost sesizat Parchetul, oamenii au intrat în panică și au început să facă greșeli. Și cei de la Comnef s-au speriat și au intrat în panică. De aceea au mințit și au zis că au făcut lucrarea. În fine, lucrarea nu e făcută, se aștepta primăvara, să vină căldura. În acea stare de panică, primarul a încercat să influențeze un martor ca să dea declarații în favoarea lui. Vorbim de persoana care a înregistrat, la dispoziția dată de primar, acel contract antedatat. Acum nu mai poate influența ancheta sau martorii, pentru că a recunoscut fapta și nu se mai justifică”, a mai arătat avocatul Liviu Ghioc. Apărătorul a vorbit și despre problemele grave de sănătate cu care se confruntă soția primarului, care necesită tratament la București, dar și despre cei doi copii minori ai familiei Țurcan. Instanța a admis recursul primarului și l-a pus în libertate. Măsura arestului preventiv a fost înlocuită cu obligația de a nu părăsi țara. Primarului i s-a pus în vedere să nu ia legătura cu martorii și să nu încerce să influențeze desfășurarea anchetei. „E o soluție justă a instanței de recurs, care a apreciat în mod corect că primarul nu reprezintă pericol social și a dispus ca măsură preventivă obligația de a nu părăsi țara. L-am sfătuit pe primar să-și ia concediu, să delege toate atribuțiile, ca să fie evitate orice fel de discuții”, ne-a declarat avocatul Liviu Ghioc. Acesta va face demersuri la societatea Comnef și va cere restituirea banilor încasați necuvenit pentru acoperirea prejudiciului produs bugetului comunei.
La scurt timp după eliberarea primarului din Horgești, o altă instanță – Judecătoria – a admis propunerea procurorilor de arestare preventivă a administratorului Comnef, Ion Cristian Viscreanu. Ședința s-a desfășurat în Camera de Consiliu. Viscreanu a primit mandat pentru 29 de zile și a declarat imediat recurs. Avocatul său, Dumitru Olaru, a refuzat și de această dată să dea declarații.
Ion Cristian Viscreanu, administratorul firmei care a încasat pe nedrept două miliarde de lei vechi, este cercetat pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate aceste infracțiuni fiind în formă continuată, spun procurorii.
La dosar au fost depuse mai multe înscrisuri semnate și ștampilate de primarul Țurcan, în 2012 – adrese de cerere de ofertă către trei firme, nota privind negocierea fără publicarea unui anunț, contractul antedatat (august 2010) pentru executarea de către Comnef a lucrărilor de întreținere a drumurilor comunale ca urmare a calamităților din iulie 2010, procesele-verbale de recepție a lucrărilor, cereri adresate în perioada septembrie – noiembrie 2012 Direcției Finanțelor Publice și Consiliului Județean prin care primarul solicita alocarea de sume pentru echilibrarea bugetului local și anexele la cereri în care se atesta în mod nereal datoria către Comnef. De asemenea, în calitate de primar, Ionel Țurcan a susținut în ședința Consiliului Local din noiembrie 2012, proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local pentru virarea în cont a sumelor defalcate din TVA pentru plata de arierate (printre care se număra și datoria față de Comnef). Alesul local a dispus acceptarea la plată și aprobarea achitării în mai multe tranșe a facturii fiscale false emisă de Comnef, societate care a încasat 218.216 lei, contravaloarea lucrărilor contractate dar nerealizate.
laura a zis
Singurul GENIU care plateste anticipat!!!!!!!!
miauking a zis
macar putea planta padure in horgesti furata de „fratii” sai.vrem dreptate de ionel turcanu!
camy a zis
muv a facut multe contracte cu primariile pdl trebuie verificat
camy a zis
vasile munteanu muv si livcomal au facut doua balastari in horgesti au pus oamenii sa semneze cursele in alb