Direcția de Sănătate Publică a renunțat să mai lupte împotriva angajaților care și-au cerut și câștigat drepturile salariale în instanță. Deși Curtea de Apel a dat câștig de cauză salariaților și a respins ca nefondat recursul declarat de DSP, instituția a contestat, la începutul anului, decizia instanței și a cerut suspendarea executării și respingerea acțiunii angajaților.
La scurt timp însă, DSP a depus o cerere de renunțare la contestație, acceptând faptul că va trebui să scoată din buget, lunar, câteva milioane în plus pentru fiecare angajat care a deschis acțiune.
La mijlocul anului trecut, 24 de angajați de la compartimentele Supraveghere și control boli transmisibile și Evaluarea factorilor de risc din mediul de viață și muncă din cadrul DSP au dat în judecată instituția și au cerut recalcularea salariului de bază, prin stabilirea și plata drepturilor salariale cuvenite în calitate de personal contractual, începând cu 01.09.2010 și acordarea sporului de 7 la sută pentru condiții periculoase. În 2010, prin ordin al Ministerului Sănătății, a fost modificată structura organizatorică a instituției, a fost redus numărul de posturi, iar posturile ocupate de cei 24 de angajați s-au transformat din funcții publice în posturi contractuale. „DSP a făcut o încadrare raportându-se la salariul de încadrare din decembrie 2009 pentru funcționari publici și nu pentru personal contractual, s-a calculat și plătit greșit și sporul de 7 la sută pentru condiții periculoase”, au motivat la acea vreme salariații.
Tribunalul a admis acțiunea angajaților și a obligat DSP să recalculeze salariul de bază cuvenit personalului contractual începând cu 01.09.2010, dar și sporul de 7 la sută. Și Curtea de Apel, la recurs, le-a dat dreptate salariaților. Diferența de sumă pe care trebuie să o plătească DSP pentru fiecare angajat este cuprinsă între 250 și 300 de lei. Suma va fi plătită eșalonat, pe o perioadă de cinci ani.
Cătălina CHIFU
Lasă un răspuns